תזונה צמחונית / טבעונית עשויה לגרום לחסרים של ויטמינים ומינרלים שמקורם מהחי. כמעט לכל יש חלופות מן הצומח וחשוב להקפיד על צריכתם:
בשנים האחרונות חל שינוי תודעתי גדול בכל הקשור לתזונה ואורח חיים בריא, יותר ויותר אנשים עוברים לתזונה צמחונית או טבעונית. מבחינה בריאותית כבר הוכח כי צמחונים וטבעונים נוטים פחות לבעיות בריאותיות בכלי הדם, בלב ואף בסוגי סרטן מסוימים.
לעומת צמחונים שנמנעים מאכילת בעלי חיים, אבל לא מאכילת תוצריהם – מוצרי חלב וביצים, טבעונים נמנעים מכל מזון שמקורו בחי ובתוצרתו. דרך חיים תזונתית זו, על כל יתרונותיה, עלולה לגרום לחוסרים תזונתיים בעלי חשיבות רבה כגון ברזל, חלבון מלא, אבץ ו-B12, שמצויים בעיקר במאכלים מן החי.
על מנת להשלים את החוסרים שנוצרו, חשוב להקפיד על תזונה נכונה ועשירה:
חלבון מלא:
ניתן לקבל חלבון מלא משילוב של קטניות עתירות בחלבונים וסיבים, הממתנות את עליית רמות הסוכר בדם, כמו: עדשים, חומוס, מש, שעועית ואפונה יבשה, יחד עם דגנים כמו: אורז, חיטה, כוסמין, תירס ושעורה.
כמו כן ניתן לקבל חלבון מלא מטופו לא מהונדס גנטית (מצויין על הקופסא) ומטמפה. הטופו מכיל חלבונים מלאים, עשיר במינרלים, ויטמינים ופיט ואסטרוגנים, המגנים מפני סרטן השד. הטמפה מופקת מפולי סויה מותססים וקלה לעיכול.
B12:
B12 חשוב לתפקוד מערכת העצבים ולייצור כדוריות הדם האדומות. המקור ל-B12 הוא חלבון מן החי (מוצרי חלב, ביצים ודגים) והוא לא נמצא בחלבון מן הצומח. לכן מומלץ לקחת B12 כתוסף.
ברזל:
חוסר ברזל עלול לגרום לאנמיה. אצל טבעונים וצמחונים כמות הברזל נמוכה, בעיקר הפיטאטים שנמצאים במזונות עתירי סיבים ומפריעים לספיגת ברזל בגוף.
עם זאת מזונות צמחיים רבים מכילים ברזל כמו: קטניות, עלים ירוקים, דגנים מלאים, כוסמת, קינואה שחורה, טחינה מלאה ופירות יבשים כמו: משמש מיובש.
על מנת לסייע לספיגת הברזל בגוף, מומלץ לצרוך אותו בשילוב ויטמין C, לדוגמא כסלט.
סידן:
חלבונים מהחי הם חומציים וכדי לנטרל את החומציות הזו, מפרק הגוף סידן מהעצם. זו הסיבה שתזונה צמחונית / טבעונית מסייעת גם בשמירה על צפיפות העצם. סידן מהצומח נמצא בירקות עליים כמו: כרוב, טחינה, שקדים, טופו ודגנים מלאים. שימו לב לבחור טופו לא מהונדס גנטית (מצויין על הקופסא).
ויטמין D:
ויטמין D חשוב לספיגת הסידן בגוף ומקורו בחשיפה לשמש וכן במזונות מהחי הכוללים דגים, ביצים ומוצרי חלב. טבעונים שאינם אוכלים מזונות מהחי, עלולים לסבול מחוסר לכן מומלץ לקחת ויטמין D כתוסף מזון.
אבץ:
האבץ חשוב לתהליך חלוקת התאים, לריפוי פצעים, למערכת החיסונית ולמערכת העיכול.
המקורות הצמחיים הטובים לאבץ הם גרעיני דלעת, נבט חיטה, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים.
באמצעות האבחון האירידיולוגי אני מתאימה לכל מטופל את ההרכב התזונתי האישי המתאים לו.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.