להחליף את תחליפי המזון המלצות לאורח חיים בריא, של רומי חוכמה נטורופתית ואירידולוגית, צמחי מרפא ומתכוני בריאות.
ברצוני להראות לכם כיצד אפשר ורצוי לעבור לתזונה טבעונית/צמחונית בריאה ולהימנע ממאכלים שאינם ממומלצים על אף שהם טבעוניים.
להתייעצות בתחום התזונה ותחליפי המזון על פי הנטורופתיה או האירידולוגיה תוכלו לפנות אלינו
בטלפון 052-878-1537 או צור קשר באתר ואשמח לעזור.
מחקרים רבים מראים כי אורח חיים טבעוני/צמחוני מפחית את הסיכון למחלות לב ומאריך את תוחלת החיים. תיאורטית, תזונה טבעונית יכולה להיות בריאה, אך יכולה להיות גם עתירת מזונות שאינם בריאים, למרות שהם תחליפי מזון טבעוניים.
כיום, עם הפריחה של שוק התחליפים למוצרי החלב, נוצר מצב בו המבחר מסחרר ולעתים אפילו הטעם של תחליפי מזון טוב מן המקור בעיני הצרכנים, אולם חשוב מאד שאנחנו כצרכנים ששואפים לתזונה בריאה ומיטיבה יותר, נבחן לעומק את המוצרים ונבדוק את תכולת הרכיבים, הוויטמינים, המינרלים, הסוכר והשומן.
התפיסה שהתחליפים הצמחיים בהכרח טבעיים ובריאים יותר אינה תמיד נכונה, כיוון שבתהליכי העיבוד של המוצר מוספים לו בדרך כלל שמנים, מלחים, מווסתי חומצה, חומרי טעם ומייצבים.
חומרים אלה מותרים כמובן לשימוש בתעשייה, אך רצוי לבחור את המוצר שמכיל כמה שפחות מרכיבים מוספים.
לפני שאנחנו מכניסים מוצר לסל הקניות שלנו, חשוב שנשקיע כמה דקות נוספות כדי לקרוא את רשימת הרכיבים שבתווית:
- ככל שרשימת הרכיבים ארוכה יותר, כך המוצר רחוק יותר מצורתו הטבעית.
- סדר הופעת הרכיבים מעיד על תכולתם היחסית במוצר. למשל, אם סוכר מופיע בין הראשונים כנראה שהמוצר עשיר בסוכר.
תחליפי מזון – תחליפי חלב
בעלי רגישות לגלוטן, צריכים לשים לב כיוון שמשקאות צמחיים רבים עשויים להכיל גלוטן או שאריות גלוטן.
כשמדובר בסידן, יש הבדלים גדולים מאוד בין היצרניות השונות.
חשוב לוודא שלא רק כתוב על האריזה שהמוצר מועשר בסידן, אלא שהכמות המצוינת ברשימת הרכיבים היא לפחות 100 מ"ג סידן לכל 100 מ"ל משקה, ורצוי יותר.
בכל מקרה, מומלץ לצרוך עד כוס או שתיים ביום של המשקה הנבחר, במסגרת תפריט מאוזן ובריא.
- חלב אורז – מבחינה תזונתית, חלב אורז מועיל פחות מאשר סוגי חלב אחרים כיוון שחסרים בו ויטמין A, ויטמין C וחלבונים. כמו כן, הוא אינו מכיל די סיבים תזונתיים ולכן הוא מומלץ רק במקרים בהם התחליפים האחרים אינם מתאימים.
- חלב שקדים – חלב שקדים מכיל רק מעט חלבון ואינו כולל ויטמין B, אלא אם כן הועשר המוצר באופן מיוחד ולכן אינו מומלץ לילדים. נוסף על כך, הוא אינו מתאים לאנשים הסובלים מאלרגיה לאגוזים ותכולת הנתרן שבו גבוהה יותר מאחרים.
- חלב סויה – מבחינה תזונתית, מומלץ לבחור בחלב סויה, ועדיף מועשר בסידן. הוא מזין יותר מסוגי החלב האחרים, וגם מכיל הרבה פחות סוכר. כדאי לערבב את הקרטון לפני כל שימוש, כי הסידן נוטה לשקוע לתחתית האריזה. חשוב לשים לב כי המוצר אינו עשוי מפולי סויה מהונדסים גנטית. יש סברה כי מוצרי סויה עלולים לעכב ספיגה של מינרלים ושל חלבון בגוף, ובכך עשויים למנוע מאיתנו ערכים תזונתיים חשובים. עם זאת, יש הרבה עדויות מחקריות לתועלת התזונתית של הסויה.
- חלב קוקוס – כל כוס חלב מכילה 467 קלוריות, כך שמדובר במוצר עתיר קלוריות, שומן רווי ופחמימות. אמנם אין בו כולסטרול, אבל שומן רווי מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולכן אפשר להשתמש בו כתחליף לשמנת, ובכמויות מאד קטנות בהתאם.
מוצרי סויה מעובדים
כיום ניתן למצוא מזונות שונים על בסיס סויה. בהשוואה למוצרי סויה גולמיים יותר, מדובר במזונות בעייתיים יותר מבחינה בריאותית. הבעיות במוצרים הללו אינן קשורות לסויה שבמוצרים אילו אלא לרכיבים הנלווים.
גבינות הסויה שמשווקות בישראל נכון להיום הן עתירות שומן, ולרוב מדובר בשומן מוקשה לצד כמות גדולה של מלח.
רוב סוגי המעדנים והיוגורט מכילים כמות גבוהה של סוכר ולעתים גם חומרים משמרים ומייצבים שונים.
היוגורט הטבעוני הוא יוגורט על בסיס סויה, המגיע בטעם טבעי, בשני טעמים של פירות עם חתיכות פרי וכן בטעם שוקולד.
טעמי הפירות והשוקולד ביחס לטעם הטבעי מכילים פחות חלבון וסיבים תזונתיים וכמות סוכר כפולה. טעמי הפירות מכילים גם חומר משמר.
כך שמומלץ פשוט לקחת פרי טרי ולחתוך אותו לתוך היוגורט בטעם הטבעי, וכך ליהנות מאותו אפקט ללא החומרים המשמרים.
מוצרים אלו יכולים אולי לסייע למי שבתהליך של מעבר טבעונות, אך הם אינם מומלצים לצריכה יומיומית, בדומה למוצרים מעובדים ככלל ולכן לא כדאי להתייחס אליהם כאל מצרכי מזון בסיסיים.
שמנת סויה / אורז / קצפת צמחית
סוגים רבים של שמנת מהצומח מכילים אחוזי שומן גבוהים למדי (40-15%) וכמות קלוריות גבוהה בהתאם לכך (400-150 קלוריות ל-100 גרם). ניתן למצוא כיום שמנת סויה שמכילה אחוזי שומן נמוכים ומעט קלוריות.
תחליפי גבינות קשות
גם כאן חשוב לבחון את תכולת הנתרן והשומן הרווי, שעלולה להיות מאד גבוהה.
כמו כן, ישנן גבינות שנתפסות כתחליפים, אך עדיין מכילות חומרים מן החי שבריאותם מוטלת בספק, ולפיכך חשוב לבחון את תכולת הרכיבים של המוצר.
מאחלת בריאות בגוף ושמחה בלב,
שלכם, רומי חוכמה – אירידולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא