הכינו גופכם לחורף, המלצות לאורח חיים בריא עם רומי חוכמה נטורופתית אירידולוגית, לכל שאלה או התייעצות בנושא הכנת גופכם לחורף בעזרת הנטורופתיה או האירידולוגיה תוכלו לפנות אלינו בטלפון 052-878-1537 או דרך צור קשר באתר ונשמח לעזור.
אנו דואגים להכין את רכבנו לעונת החורף, ומה לגבי הגוף שלנו?
אחד מהעקרונות החשובים בנושא נטורופתיה ותזונה בריאה הוא להתאים את התזונה שלנו לעונות השנה. לקראת עונת החורף חשוב לבצע מעבר אל תזונה בריאה שהיא חמה יותר. כלומר- לאכול מזון שהוא מאודה, מבושל או מוקפץ.
חשוב מאוד לפעול באופן אקטיבי לחיזוק המערכת החיסונית, תחילה באמצעות מעבר אל תזונה בריאה והגברת שימוש במזונות מחזקים והימנעות ממזונות מחלישים ומזיקים.
מזונות עשירים בבטא קארוטן – הבטא קארוטן הוא האחראי לצבעם הכתום של חלק מהצמחים. העלאת ריכוז הבטא קארוטן בתאי הדם הלבנים תגרום לעלייה בתנועתם ובתפקודם החיסוני. מזונות העשירים בבטא קארוטן כוללים: דלעת, גזר, דלורית, בטטה ופטרוזיליה. הפטרוזיליה בצבע ירוק, איפה הכתום? כלורופיל הוא פיגמנט שנמצא בעלים של הפטרוזיליה והוא שמקנה להם את צבעם הירוק. למעשה, הכלורופיל מסתיר את צבע הקרוטנואידים והם מתגלים לעין רק לאחר ההתפרקות שלו.
מזונות עשירים בוויטמין C – העלאת ריכוז הוויטמין C בתאי הדם הלבנים תגרום לעלייה בתנועתם וביכולתם החיסונית. מזונות עשירים מאוד בוויטמין C כוללים את הפטרוזיליה, גויאבה, פלפל אדום וקיווי. בנוסף, גם פירות ההדר מוכרים כעשירים בוויטמין C, אבל במידה פחותה יותר.
אם כבר תזונה בריאה, חשוב גם לציין שהקארוטנואידים, כולל בטא קארוטן, זמינים יותר בתהליך של בישול ובתוספת שמן (מומלץ שמן זית איכותי).
מורידים את הסוכר – מומלץ מאוד להימנע מצריכה של סוכר פשוט ומוצריו כמו למשל משקאות ממותקים, ממתקים למיניהם, עוגיות, עוגות וכדומה. זאת משום שהם גורמים להאטת תנועתיות תאי הדם הלבנים וגורמים לפגיעה ביכולת החיסונית ובהתמודדות נגד גורמי מחלות. מיצי פירות גם הם נכללים תחת קטגוריה זו. אולם, פירות שלמים אינם נכללים בקטגוריה זו בזכות הסיבים שיש בהם.
שום – לשום חי יש פעילות רחבת טווח כנגד גורמי מחלה שונים. לאמיצים יותר מומלץ מאוד לצרוך בעונת החורף בין 1-2 שיני שום חיים ביום או פעם ביומיים כטיפול מונע. כמובן שעולה השאלה- איך מפחיתים את הריח של השום? אכילה של כוסברה, פטרוזיליה או שמיר תסייע למנוע נידוי חברתי עקב הריח החריף של השום…
בעת הצורך – צמחי מרפא ותוספי מזון יכולים לתת תוספת של חיזוק למניעה או טיפול.
חליטת ליקוריץ' – ליקוריץ' נותן חיזוק למערכת החיסון. בנוסף, הליקוריץ' מסייע לריכוך של שיעול (אם יש).
תוסף וויטמין C – לטיפול מניעתי, המלצת הצריכה היומית עומדת על 1000 מ"ג. לעיתים קרובות יש אפשרות למנוע התקדמות של מחלה באמצעות נטילת המינון הזה מיד כאשר מופיעות התחושות הראשוניות של ההתקררות או שפעת. בזמן מחלה, המינון המומלץ הוא 1000 מ"ג, 3 פעמים ביום*. כאמור, יעילות ההגנה של הוויטמין C מול וירוס תגדל ככל שהשימוש יהיה מוקדם יותר. מומלץ להשתמש בתכשירי וויטמין C בעלי שחרור מושהה, מה שמאפשר לוויטמין C להיספג בהדרגתיות ולא בבת אחת.
*אזהרות והתוויות לתוסף וויטמין C: המלצת צריכה יומית מותרת לנשים הרות – 500 מ"ג. יש הגבלה בצריכת וויטמין C לאנשים הסובלים מבעיות בכליות כמו למשל אבני כליה וההמלצה לצריכה יומית היא לא לעבור מינון של 1000 מ"ג.
כמוסות שמן אורגנו – הכמוסות הללו מחטאות את הגרון ומערכת הנשימה. בנוסף, הן טובות גם למניעה וגם כטיפול. הכמוסות מסייעות למצבים של קנדידהף נפיחות בבטן, עצירות וגזים במערכת העיכול.
אכינצאה ואסטרגלוס – אלה מעודדים וממריצים את הפעילות של תאי הדם הלבנים.
האכינצאה מיועד לשימוש לטווח קצר, לזמן בו מתחוללת המחלה החריפה. לרוב מדובר בשימוש של מספר ימים ועד למספר שבועות. היעילות הגבוהה ביותר מתקבלת בשימוש במיצויים כוהליים. אסטרגלוס הינו מתאים כטיפול מניעה ולאורך זמן. היעילות הגבוהה ביותר מתקבלת עם שימוש בתמצית יבשה (Dry extract) בכמוסות. יתרון חשוב שיש לצמח זה הוא שאין לו תופעות לוואי כלל, וכל אחד יכול לצרוך אותו. ניתן ליטול את שני הצמחים גם בו-זמנית.
צמחים תרמוגניים שמעלים את חום הגוף
עלייה בחום גוף היא אחד ממנגנוני הסיוע למערכת החיסון. עליית חום הגוף גורמת להמרצת תנועתיות כדוריות הדם הלבנות וגורמת להגברה בייצור חלבוני אינטרפרון, המשתתפים בתהליכי חיסון כנגד וירוסים.
ג'ינג'ר וקינמון – בשלבים ראשוניים של התקררות או שפעת, בשלב בו יש תחושה ראשונית של התקררות ואי-נוחות, חלטו כפית גדושה של קינמון כתוש עם תוספת של כרבע כפית ג'ינג'ר (או פחות אם אתם פחות מתחברים לחריפות של הג'ינג'ר) וקמצוץ של אבקת ציפורן בכוס של מים רותחים, ערבבו והשהו כ-5 דקות, הוסיפו מיץ לימון טרי (חצי לימון עד לימון שלם) ושתו בין 3 ל4 כוסות ביום (מומלץ לבלוע את כל תכולת הכוס, כולל המשקעים). ברוב המקרים התפתחות המחלה נעצרת ונסוגה.
*התוויות נגד – כשחום הגוף גבוה, חולי לב, נשים הרות, ובעלי לחץ דם גבוה.
באופן כללי, במהלך החורף מומלץ לשתות באופן קבוע חליטת ג'ינג'ר וקינמון, במיוחד לאלו שסובלים מקור.
מתכון מנצח ופשוט לחימום וחיזוק
מרק כתום
מטגנים כרישה או בצל במעט שמן זית איכותי, מוסיפים ג'ינג'ר קצוץ טרי (ורצוי אורגני) והמשיכו לערבב.
מוסיפים בטטה, דלורית, גזר, דלעת (או את חלקם) חתוכים לקוביות קטנות וממשיכים לטגן למשך מספר דקות.
מוסיפים מים, מלח הימלאיה וקמצוץ פלפל שחור, לפי הטעם. אפשר גם להוסיף אגוז מוסקט, לפי הטעם.
מביאים את המרק לרתיחה וממשיכים לבשל עד שהירקות רכים (בודקים לפי הגזר, שלוקח לו הכי הרבה זמן להתרכך).
כשהירקות רכים, מרסקים במעבד מזון בתוך הסיר עד שמגיעים למרקם חלק.
מעטרים את המרק בעלי פטרוזיליה קצוצים בעת ההגשה.
יש לזכור כי המלצות אלו הן כלליות. אני ממליצה לכל אחד לעבור גם אבחון אירידולוגיה לפחות פעם בחיים, כדי לדעת איך לנהל את גופכם תזונתית ובריאותית.
מאחלת לכם שתהיה שנה טובה של שמחה בלב ובריאות טובה ואיתנה,
שלכם, רומי חוכמה – אירידולוגית, מטפלת בתחום נטורופתיה ומאמנת לאורח חיים בריא