ריחות הגוף הם הכימיה הטבעית שבין בעלי החיים, רק שאנחנו בני האדם מעדיפים את זה קצת פחות "חזק". בקיץ אנחנו מתפשטים יותר, מבלים יותר, מתקרבים יותר ולכן חשוב שנחוש בנוח בתוך עורנו ואחד לצד השני.
אלא שהחום מעצים הריחות ובכלל זה גם את ריחות הגוף. חוסר מודעות לשמירה על רמה גבוהה של היגיינה חיצונית ופנימית של אברי הגוף הבעייתיים, כולל חלל הפה, יגרום לא רק לבעיות ריח רע, אלא גם לבעיות חברתיות. החדשות הטובות הן שאמא טבע נותנת לנו הרבה אפשרויות לעדן את ניחוחות גופינו בדרכים פשוטות.
כולנו יודעים כמה מתוק ריחו של תינוק רך שרק נולד ומניקים אותו וכיצד ריחו משתנה כשמוסיפים לו בשר לתפריט (גם ריח הגוף וגם ריח הצואה משתנה).
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
מן הסתם גם בבגרות העיקרון זהה – התזונה משפיע על ריח הגוף שלנו. מעבר לאסתטיות יש לריח גם אלמנט של 'אזהרה'. לעיתים מחלות כמו סוכרת או אי ספיקת כבד גורמות אף הן להבל פה לא נעים. הרבה לפני שהרפואה נעזרה במכשירים חכמים, היה הרופא בודק את מטופליו גם לפי ריח הפרשותיו והבל פיו.
ריחות הגוף שלנו, אם כן, מושפעים בהרבה גורמים פנימיים. שינויים הורמונאליים ישפיעו על הריח החל מגיל ההתבגרות דרך ההיריון (בנשים) ועד גיל המעבר (לחצו כאן לכתבה).
פטריית הקנדידה שמשפיעה על ריח הפה ועל ריח ואיכות ההפרשות הוגינאליות. בנוסף, דלקות חניכיים, בעיות שיניים וגם אכילה מוגברת של סוכרים ישפיעו על ריח הפה. ומעבר למכשולים הרגילים – הקיץ מביא איתו גם הזעת ייתר…
באירידולוגיה ניתן להבחין בסיבות הספציפיות לריח כמו שינויים הורמונאליים, קנדידה, תזונה לקויה וגם מחלות "רציניות" יותר כמו מחלות כליה וכדומה. החודש נסביר את הסיבות לריחות גוף רעים וניתן פטנטים שימושיים וטבעיים למניעתם.
אני מאחלת לכם קריאה מהנה באהבה רומי חוכמה
הסיבות לריח גוף רע
תזונה
ידוע שמזונות משפיעים על ריח הגוף ומופרשים אל העור דרך הזיעה.
יש מזונות בסיסיים ויש מזונות חומציים. המזונות הבסיסים משרים ריח טוב על העור ומזונות חומציים משרים ריח חומצי על העור – ריח רע (להרחבה בנושא חומצי – בסיסי לחצו כאן).
מזונות בסיסיים מומלצים:
- ירקות ועלים ירוקים מנקים את הדם ואת ריח הזעה.
- פירות קיץ – אבטיח, מלון, תפוחי עץ וענבים ירוקים.
- דגנים – לחם מקמח כוסמין, אורז בסמטי, מג'דרה, קינואה.
- חלבונים – טופו, דגים, לבנה ויוגורט מחלב עיזים.
- נבטים – סיניים, ברוקולי, ואלפלפא.
- קטניות מונבטות – עדשים, חומוס ושעועית, אותם ניתן להוסיף לסלט ללא בישול והם גם לא גורמים לגזים.
מזונות שמומלץ להימנע מהם או להמעיט:
- אוכל מטוגן.
- בשרים.
- מזון מעובד.
- סוכרים פשוטים.
- מוצרי חלב פרה.
מיצים מומלצים ליצירת בסיסיות בגוף:
- מיץ גזר וגי'נג'ר
- מיץ עשב חיטה
- מיץ עשב שעורה
- מיץ כרוב וסלק
- מיץ חסה ותפוח עץ
* אכילת חילבּה, עמבּה, שום ובצל בהחלט משפיעים לרעה, הן על הבל הפה והן על ריח הזיעה.
קנדידה
הקנדידה היא סוג של שמר שקיימת במערכת העיכול. במצב שפלורת המעיים מאוזנת, יש 80% חיידקי מעיים טובים ו- 20% חיידקי מעיים רעים, כולל פטריית השמר.
במצב שפלורת המעיים במצב של חוסר איזון, היחסים משתנים בן שתי הקבוצות ויש יותר פטריית שמר בגוף המפרישה רעלים לתוך מערכת העיכול ובכך משפיעה על ריח הפה וגם משפיעה על ריח ההפרשות מאיבר המין של האישה.
פי הטבעת והנרתיק צמודים זה לזה ולכן יש מעבר חיידקים מפי הטבעת לואגינה ונוצרת פטרייה וגינלית. במצב כזה חובה לטפל בפטריית הקנדידה. הטיפול אורך מספר חודשים. (לכתבה על קנדידה לחצו כאן)
שינויים הורמונאלים
בתקופות של שינויים הורמונאליים, חומציות העור משתנה וכך גם הזיעה והפרשות הגוף.
בגיל ההתבגרות: יש עלייה ברמות האנדרוגנים שמשנים את הרכב חומצות השומן של הזיעה המפיק ריח גוף של מבוגר.
בזמן ההיריון: לחלק מהנשים ריח הגוף משתנה ולחלק משתנה ריח ההפרשות הוגינאליות. בדרך כלל מתפתחת פטרייה וגינאלית שמתפתחת עם השינויים ברמת החומציות בגוף.
גיל המעבר: בתקופת הפוריות שומֵר הורמון האסטרוגן על רמת חומציות מאוזנת בנרתיק ואינו מאפשר התרבות חיידקים. עם הירידה ברמת האסטרוגן חיידקים מתיישבים בנרתיק ועולה החומציות ואיתה שינוי הריח.
צרבות ושיהוקים (גרעפסים)
אנשים הסובלים מצרבות, רפלוקסים, ושיהוקים והבל פה לא נעים. מומלץ לאבחן ולבדוק מה שורש הבעיה. יש מספר סיבות לצרבות ורפלקסים כמו חיידק ההליקובקטור פילורי היושב בקיבה (גם עליו מסופר בכתבה על הקנדידה). בקע בסרעפת ואכילת מזונות חומציים, חוסר באנזימי עיכול וקנדידה.
עצירות
אנשים הסובלים מעצירות עלולים להפריש ריח גוף פחות נעים. הצואה היא פסולת שהגוף אמור להפריש החוצה. צואה שנשארת בגוף יוצרת תסיסה שגורמת לייצור חיידקים פתוגניים ופטריות. חשוב לטפל בבעיית העצירות.
את כל הדברים האלו אפשר לאבחן דרך גלגל העין, באבחון אירידיולוגי. בעזרת האבחון ניתן לטפל וכמובן לנקות את הגוף ולאזן אותו על ידי תזונה מותאמת בדיוק לאדם ובעזרת צמחי מרפא.
טיפול בבעיות במערכת העיכול
ככלל(!) מומלץ לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול לצרוך פרוביוטיקה, תוסף המגיע בכמוסות המכילות חיידקים טובים.
חיידקים אלה מחזקים את פלורת המעיים ומסייעים לשיפור ריחות הגוף, הפה, הואגינה, ואף מסייעים במניעת גזים מסריחים. כמובן שהם עוזרים ליציאות.
יש לציין שחלבונים מהחי אינם מכילים סיבים ולוקח להם הרבה יותר זמן להתעכל, כך הם נרקבים במערכת העיכול וגורמים לגזים מסריחים וכמובן לריחות גוף לא נעימים.
מומלץ להמעיט באכילת בשרים, ואם אוכלים מומלץ לאכול את הבשרים עם הרבה ירקות כדי לסייע לעיכול הבשר. כמו כן, ממומלצת תזונה מאוזנת המכילה סיבים כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים נבטוטים וקטניות.
גם מינרל המגנזיום עשוי להעלים ריח גוף רע. בשל העובדה שהוא משתתף במספר תהליכים מטבוליים, יש לו את הסגולות להעלמת ריח רע מן הגוף.
שילוב של אבץ, מגנזיום, ויטמין B6 ופאבה (אחד מויטמיני ה- B), עשויים להילחם יפה ומועילים בתופעת הריח הרע מהגוף, ומועילים גם למי שסובל מריח רע מהפה. בנוסף המגנזיום מרפא שרירים ויכול לסייע בעצירות.
סיבים תזונתיים לא מסיסים במים עשויים לסייע ביציאות תקינות. ניתן לרכוש בחנויות טבע.
שתיית מים מספקת תמנע ריכוז מומסים בזיעה, דבר שעשוי לצמצם את הריח הרע מהגוף ומהפה. כמו כן, שתיית מים תגרום ליציאות קלות, תשטוף ותנקה את הרעלים גם מבפנים…
סיפור מקרה:
הגיעה אלי בחורה בת 32 שטענה שהיא סובלת מריח רע מהגוף. היא מתקלחת מספר פעמים ביום, מתבשמת ובכל זאת עדין מריחה רע.
תשאלתי אותה שאלות על הרגלי האכילה שלה ואורך חייה. מתברר שהתזונה שלה מבוססת על ג'אנק פוד וסוכר.
אבחון אירידיולוגי: באבחון האירידיולוגי נראה בבירור שהבחורה סובלת מקנדידה שמשפיעה על ריח גופה.
הטיפול: בטיפול קיבלה תפריט של תזונה לא מעובדת וללא סוכרים פשוטים, פרוביוטיקה לחיזוק פלורת המעיים, אנזימי עיכול, צמחים המנקים רעלים ושמן אורגנו שהורג את הפטרייה.
כעבור חודשיים הריח הרע עבר לחלוטין.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
הסיבות להבל פה לא נעים
תופעת ריח הפה ידועה בשמה הרפואי 'הליטוסיס' והיא בעיה שכיחה שסובלים ממנה אנשים רבים. התופעה מלווה בהרגשת יובש בפה, ריח רע, תחושת אי נעימות ואף הרגשת מבוכה בסביבה חברתית.
מתברר כי כ- 100 מליון איש בעולם סובלים מבעיה מטרידה זו, הנפוצה בטווח הגילאים 35 – 45.
דיווחים בספרוּת מעידים כי בחלק מהמקרים גרמה תופעה זו לבעיות חברתיות עד נתק, אבדן בטחון עצמי, בעיה במציאת בן זוג או בעיה בזוגיות. החדשות הטובות הן שהתופעה ניתנת לפתרון קל יחסית.
הקשר בין תזונה לריח רע מהפה
תזונה נכונה תורמת לבריאות הפה וכמובן שיש קשר בין ריח רע מהפה לבין סוג המזון שאנו אוכלים. מאכלים כמו שום, בצל, משקאות אלכוהוליים וכמובן עישון הם סיבות נוספות לריח רע מהפה.
כמו כן, תזונה המבוססת על פחמימות מעלה את הסיכוי לעששת. מעכשיו צריך להביא בחשבון שההפרזה באכילת פחמימות לא רק תורמת לעליה במשקל אלא גם פוגעת בשיניים (לראיון אצל 'ענת הראל' בנושא סוכר לחץ כאן).
ריח רע מהפה, מרמז הרבה פעמים על משהו שאינו תקין כמו פטרת בלשון או במערכת העיכול.
עודף צריכה של מזונות יוצרי ליחה, כגון פירות הדר (פרט ללימון שמפרק מצבורי ליחה), בוטנים (ומוצרי בוטנים), חלב ומוצריו.
גם צריכה של מזון מקולקל, בעיקר חלבונים מהחי, צריכת יתר של בשר, לעיסה ובליעה מהירים מידי – מובילים למצב שבו הבשר אינו מתעכל טוב ונרקב במעיים.
משפיעים נוספים הם חוסר בחומצת קיבה או אנזימי עיכול, מחלות מעיים שונות, קנדידה למשל, בעיות שיניים וכמובן שעישון מרובה, צריכת קפה ואלכוהול מרובים.
סיבות נוספות לריח רע מהפה
בספרות המקצועית מתוארות סיבות שונות להיווצרות ריח רע. היגיינה אוראלית לקויה לרבות לשון מחופה בחיידקים, סתימות, תותבות וכתרים לקויים, יובש פה, דלקת חניכיים והיווצרות "כיסי חניכיים", הצטברות חיידקים בחללי הלוע, אזור מערות האף והשקדים, נזלת כרונית והחזר קיבתי.
חשוב להשתמש בחוט דנטאלי כדי לחלץ משם את שאריות האוכל שנותרו בין השיניים וליד החניכיים ובכך להימנע מהריח הנוצר בתהליך הירקבותו. החיידקים שגורמים לריח הרע גם תורמים לבעיות אחרות בחלל הפה כגון עששת ומחלות חניכיים.
לעיתים ילווה ריח רע מהפה מחלות סיסטמיות שונות כמו סכרת (ריח אופייני המזכיר ריח אצטון), מחלות כליה, אי ספיקת כבד, תרופות שונות המשפיעות על חילוף החומרים בגוף או גורמות ליובש פה, הפרעה בייצור הרוק בפה. כל אלו ועוד עשויים לגרום לריח רע מהפה.
איך למנוע ריח רע הפה
1. ניתן לערבב את הפורמולת שמנים הבאה: עץ התה, לימון, ליצאה קובבה, מור, לבנדר, נענע (לפחות 3 שמנים). מומלץ להכין מי פה עם השמנים, ולשטוף את חלל הפע עד 3 פעמים ביום.
2. מומלץ ללעוס עלי פטרוזיליה וצמחים נוספים כגון קורנית מקורקפת, בבונג וקמומיל המכילים חומרים אנטיביוטיים ופוגעים בשגשוג החיידקים (יש גם טבליות צמחיות להדבקה אל החיך).
3. טיפול כירורגי באמצעות לייזר או ניתוח יכול לפתור את הבעיה. מטרת הטיפולים הכירורגים הם לתקן פלסטית את אזורי הלוע והשקדים הצוברים את שיירי האוכל וגורמים להצטברות החיידקים ולעיתים לסלק ממש את השקדים.
4. מנקה לשון: בנוסף להיבט התזונתי במניעת ריחות גוף רעים, יש להתחשב בעובדה שבתוך הפה למשל ישנם רבדים של חיידקים היושבים מאחורי הלשון. הם גורמים לריח רע במיוחד מהפה, אבל ניתן לסלק אותם באמצעות גירופם במברשת לשון מיוחדת, אותה מחדירים אל מאחורי הלשון. מחקרים רבים הראו כי קיים שיפור ניכר במדדי ריח הפה של נבדקים בעקבות שימוש במנקה לשון. היום ניתן למצוא במרכולים מברשות שיניים עם מברשת לשון.
5. חוט דנטאלי: הסיבה העיקרית להיווצרות ריח רע הינה תוצרי פירוק של שיירי מזון ע"י חיידקים הנמצאים בחלל הפה ובלוע. ההתפרקות יוצרת בין השאר תרכובות גפרית בעלות ריח אופייני. לכן חשוב להשתמש בחוט דנטאלי כדי לחלץ משם את האוכל שניתקע בין השיניים וליד החניכיים ולהימנע מהריח הנוצר בתהליך הירקבותו. בנוסף, החיידקים שגורמים לריח הרע גם תורמים לבעיות אחרות בחלל הפה כגון עששת ומחלות חניכיים.
הידעת?
זהירות דֶאוֹדוֹרַנְט
אחד המרכיבים בדאודורנט סטנדרטי הוא האלומיניום. אם אנשים היו מודעים לזה ולכמה שהאלומיניום מסרטן, סביר להניח שכולם היו מסתובבים עם אבקת סודה לשתיה בבית השחי.
תפקיד הדאודורנטים הוא להסוות ולמנוע הפרשות גופניות המתלוות לזיעה, הפרשות אשר מפורקות על ידי בקטריות.
מצד אחד הדאודורנטים שולטים על כמות הזיעה המיוצרת ומצד שני מקטינים את הגידול וההתרבות של הבקטריות שלמעשה יוצרות את הריח שאנו רוצים להימנע ממנו.
דאודורנטים מונעי זיעה – 'אנטיפירספירנטים' עושים זאת בעזרת תערובת של דבקים ומלחים מסוג אלומיניום. מה שקורה בפועל זה סתימה, לכמה שעות עד יממה, של נקבוביות הזיעה.
פעולה זו מדכאת למעשה את הפעילות הטבעית של הגוף שנועדה להגן עלינו. החומרים המונעים מהגוף להזיע, מונעים למעשה מהגוף לשחרר רעלים הנמצאים בבית השחי.
הרעלים (הטוקסינים) לא נעלמים מעצמם. הם נשמרים בבלוטות הלימפה שמתחת לזרועות ויוצרים שם עודף רעלים אשר משפיעים על הגוף.
הם מובילים למוטציה בתא. כמעט כל מקרי סרטן השד מתרחשים בחלקו העליון של אזור החזה, שם נמצאות הבלוטות.
עובדה מדאיגה נוספת היא שהאלומיניום גם עלול להפוך לרדיקל חופשי, לנוע בחופשיות בממברנת התא. כשהוא לבסוף מתפרק הוא נספג בכבד, בכליות, במוח ובמח העצם.
גם מסיבה זו מומלץ טיפול ניקוי רעלים מהגוף (לחצו כאן לכתבה על ניקוי רעלים).
סודה לשתיה כתחליף טבעי לדאודורנט – מכניסים תכולת שקית אבקת סודה לשתייה לכלי דמוי מלחייה, ומשתמשים בו מתחת לבית השחי כמו טלק.
אין לו שום ריח, אבל זה טוב, כי הוא לא סותר את ריח הבושם הפרטי. הטריק הזה יעיל מאוד גם בימים קשים, ובנוסף הוא לא מכתים בגדים, ומחזיק שעות ארוכות מאד.
החיידקים היוצרים את ריח הזיעה זקוקים לסביבה חומצית, והסודה יוצרת למעשה סביבה בסיסית ומונעת התרבות החיידקים ובכך הריח הרע אינו מהווה בעיה.
(פחות מומלץ לעור רגיש) יתרון נוסף הוא שאבקת הסודה לשתייה אינה מכילה אלומיניום – חומר מזיק שכל הדאודורנטים הנפוצים מכילים. (לחצו כאן לכתבה על קוסמטיקה טבעית)
סודה לשתיה שימושית להברקת השיניים, גם למעשנים (הוספת קמצוץ למשחת השיניים תעשה את העבודה).
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
טיפ טבעי
מקלחות – כלל ראשון הוא להישטף מספר פעמים ביום. מומלץ לעשות זאת בזריזות בשל החיסכון במים ולהשתמש במים קרירים כדי לשמור על העור.
סבון – כדאי לבחור סבונים המורכבים מחומרים טבעיים, משמנים מהצומח שישמרו על עור הגוף ועל הלחות שלו, שיהיו נוגדי חיידקים ובקטריות ובכך יקטינו את ריח הגוף הרע, ויעשירו את העור בויטמינים החיוניים לו.
סבון עץ התה: סבון מעץ התה עונה על קריטריונים הרשומים פה. הוא דוחה חיידקים ובקטריות, הוא מלחח את עור הגוף ואינו גורם לגירויים. הוא טוב במקרים של אקנה ובעיות עור אחרות, גם נגד תפרחת חיתולים.
סבון לבנדר: סבון המורכב מתערובת שמנים כמו שמן זיתו שמן קוקוס. הם מזינים את העור, מחטאים אותו ומותירים אותו נקי וריחני.
כדי למנוע ריחות מהגוף מומלץ ללבוש הלבשה תחתונה מכותנה – גופיות, גרביים ותחתונים. הכותנה מאפשרת לגוף לנשום ולשמור על לחות מנימלית באזור ( במצב של לחות יש התפתחות חיידקים שגורמים לריח רע).
אם אתם רוצים לשמור על איזון ולשפר את אורח החיים שלכם…
אני מזמינהאתכם לאבחון אירדיולוגי
10% הנחה למגיעים דרך העיתון
לקביעת תור: רומי 052-8781537
מתכון החודש
מתכון שמתאים לקיץ עם ירקות היוצרים סביבה בסיסית בגוף
* טחינה – עשירה בסידן.
* ג'ינג'ר – מחמם ומצוין למערכת העיכול.
* נבטים – מולטי ויטמין.
ראפ אורז בסגנון אסיאתי (4 ראפים):
- חבילה של דפי אורז גדולים, מהסוג הגדול יותר (בערך בגודל של צלחת ארוחת הערב).
- תערובת טחינה (4 כפות טחינה גולמית מהולה ב- 4 כפות מים ו- ½ כפית ג'ינג'ר טרי מגורד).
- 6 עלי חסה חתוכים לרצועות דקות.
- 1 גזר חתוך לרצועות דקות.
- 1 גמבה חתוך לרצועות.
- 1 מלפפון חתוך לרצועות דקות.
- 1 כוס כרוב ירוק או סגול חתוך לרצועות דקות.
- בערך 2 כפות ג'ינג'ר טרי מגורד.
- ½ חבילה של נבטי חמניות, נבטי ברוקולי או נבטים אחרים.
- 12 עלי בזיליקום קצוצים.
- 12 עלי נענע קצוצים.
אופן ההכנה:
- ממלאים קערה גדולה (קוטר גדול יותר מדפי האורז) במים רותחים וממתינים שיצטננו עד שיהיו חמימים.
- מכניסים דף אורז לקערה, כל פעם אחד (ראו טיפ בסוף המתכון). ממתינים כ- 20 עד 30 שניות עד שהדף מתחיל להתרכך והופך לבן. מוציאים ומניחים על משטח נקי כגון קרש חיתוך.
- את המצרכים שמים רק על חצי עלה, כך שחצי אחד נותר ריק.
- מורחים שכבה דקה של תערובת טחינה על חצי עלה
- מניחים על הטחינה את הירקות בשכבה דקה ואחידה (השתדלו להימנע מהרים וגבעות!)
- לגלגל: מרימים את הקצה הקרוב אליכם (המלא בכל טוב) ומתחילים לגלגל. באמצעות האצבעות יוצרים ראפ "הדוק" בלי כיסי אוויר. להניח למשך 5 דקות במנוחה עד שהראפ מתקשה מעט ואז לחתוך לחצי.
טיפ: לפני שמגלגלים את הדף, שמים את הדף הבא בתוך המים. בתום הגלגול הדף הבא כבר יהיה מוכן לעבודה.
בתאבון!
נזכור להקשיב לגופנו – לנשום עמוק, להזין אותו במזון איכותי, בחום, שמחה ואהבה …
רומי חוכמה
052-8781537 טלפקס- 09-7745305
מרפאה: שד' מנחם בגין 1, רעננה
הערה חשובה – בהרשמה לירחון אתם הופכים להיות חלק מרשימת התפוצה של מבט לטבע.
אנא כנסו לאתר הבית להרשם, ההרשמה נמצאתבירחון.
חפשו אותנו גם בפייסבוק!
אם אתם חושבים שחברכם יהנו מהירחון, אנא המליצו להם להרשם ונשמח לצרף אותם.
כל הזכויות שמורות לרומי חוכמה.