מה זה כולסטרול?
שלום חברים,
כולסטרול הוא חומר שומני בדם החיוני לגופנו ומיוצר בכבד.
קודם כל הוא בונה את מעטפת התא (הממברנה) בכל הגוף, בונה הורמונים כמו הורמוני המין, את מלחי המרה, הנחוצים לעיכול תקין של שומנים מהמזון וכמו כן הוא נחוץ לבניית ויטמין D.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
כשהרמות שלו גבוהות בדם הוא מצטבר בדפנות הפנימיים של כלי הדם (פלאק) ולאט לאט מקטין את החלל שבו יכול הדם לעבור.
כך נגרם לחץ דם גבוה ומצב של סיכון משמעותי להתפתחות טרשת עורקים, וכתוצאה מכך התקף לב ושבץ מוחי.
לכן הסיפור מספר על כולסטרול טוב וכולסטרול רע. מה שחשוב למעשה זה שהכולסטרול יהיה מאוזן.
מסיבה זו חשוב לבדוק מה מצב הכולסטרול שלנו וזה אפשרי בבדיקת דם פשוטה.
באבחון אירידיולוגי אני רואה בבירור הילה שמקיפה את הקשתית ככל שהיא עבה וכהה יותר היא מעידה על חוסר איזון חמור יותר במצב הכולסטרול.
כדאי לדעת שבשנים האחרונות הורד הרף של בדיקות הכולסטרול, דבר המועיל בעיקר לחברות התרופות. לכן לא כדאי להיחפז ולקחת תרופות נוגדות כולסטרול. כדאי מאוד להתאזן בדרך הטבעית.
לצפייה בסרטון בנושא, יש ללחוץ על התמונה:
שלכם באהבה,
רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא
—
הכולסטרול הטוב והכולסטרול הרע
הואיל והכולסטרול ביסודו שומני, הרי שכמו כל שמן אחר הוא אינו מתמוסס במים (דם). על מנת שהכולסטרול יוכל לעבור במחזור הדם הוא ארוז במעטה חלבוני הקרוי ליפופרוטאין (Lipoprotein).
אנו מבחינים בשני סוגי ליפופרוטאינים הנושאים את הכולסטרול בדם:
- Low Density Lipoprotein – LDL – כולסטרול רע
- High Density Lipoprotrin – HDL – כולסטרול טוב
מרבית הכולסטרול קשור ל-LDL, ולכן ככל שעולה רמת ה-LDL גדל הסיכון לשקיעת הכולסטרול בדפנות העורקים, לדלקת ולהופעת הפלאק על העורקים, ולכן הוא מכונה הכולסטרול "הרע".
ה-HDL מסייע להרחקת הכולסטרול ממחזור הדם ומנקה את העורקים ממשקעים אלה ולכן מכונה הכולסטרול "הטוב".
נשים, היזהרו בנטילת גלולות
כשנשים נוטלות גלולות למניעת הריון, נוצרת נוכחות עודפת של כולסטרול בדם עקב ריבוי האסטרוגן, כיוון שכולסטרול הינו מרכיב חיוני בהורמוני מין. ויטמינים ומינרלים חיוניים רבים מדלדלים בגוף בעקבות נטילת גלולות.
נשים רבות בימינו נוטלות גלולות מגיל ההתבגרות ועד שהן מתחילות להקים משפחה, תקופה שיכולה להמשך שנים רבות, ואינן מודעות לחסרים חשובים אלו.
הויטמינים והמינרלים העיקריים שנפגעים כתוצאה מנטילת גלולות הם:
B2 ,B3 ,B6 ,B9 ,B12 ,A ,C, אבץ, מגנזיום, ברזל
מכיוון שלרוב מדובר בנטילה ארוכת שנים של גלולות, יהיה נבון יותר לנסות למנוע חסכים תזונתיים אלו על ידי שימוש בתזונה נכונה ומזינה, המכילה את הויטמינים והמינרלים הללו וכן לשלב תוספים במידת הצורך ובהתאם לבדיקות דם.
גורמים המגבירים את חוסר האיזון
בעיה בבלוטת התריס ויתר כולסטרול
הורמוני בלוטת התריס- T3 ו-T4 – מתחלפים ומומרים בכבד ולכן כשהכבד רווי ברעלים הוא לא ממיר את ההורמון ונוצר עומס על בלוטת התריס, ומכאן ייצור יתר של כולסטרול.
עישון וויטמין C
מאחר ועישון מדכא את משק הויטמינים בכבד, המעשנים פוגעים לעצמם בייצור הוויטמינים בכלל ובוויטמין C בפרט, שבין שאר תכונותיו הטובות מוריד את רמת הכולסטרול.
סטרס – מצבי דחק ולחץ
במצבי סטרס הכולסטרול משמש חומר מוצא לייצור קורטיזול שמיוצר בכמות מוגברת.
מנצחים את הגנטיקה
רוב הכולסטרול בגופנו 70% נוצר באופן טבעי על ידי הכבד. היתר מגיע מהמזון שאנו אוכלים.
באבחון בקשתית העין אני רואה מה גורם לעלייה ברמות הכולסטרול וכיצד ניתן לאזן אותן.
ניתן בהחלט לעזור לגנטיקה ולאזן את רמות הכולסטרול באמצעות כמה פעולות פשוטות:
- לאכול נכון (פירוט בהמשך).
- פעילות גופנית כמו הליכה טובה כמה פעמים בשבוע, מסייעת להזרים את הדם ולנקות את העורקים.
- להעזר בטכניקות מרגיעות כדי להפחית את הסטרס, ובכך לעזור לאיזון הכולסטרול.
- אני מאוד ממליצה גם על ניקוי הכבד מרעלים באמצעות תזונה וצמחי מרפא. ניקוי רעלים יסודי יסייע לתפקוד הכבד בייצור הכולסטרול ה"טוב" HDL.
- חיזוק הכבד באמצעות צמחי מרפא כמו גדילן מצוי ושן ארי.
- במקרה הצורך אני ממליצה על תוספת נטילת צמחי מרפא מותאמים אישית.
תזונה נכונה פוטרת משימוש בתרופות
חשוב לדעת שמלבד הגנטיקה, שומנים רוויים הם הסיבה מספר אחת לעלית הכולסטרול בגוף, כלומר מוצרים מהחי הם הגורם התזונתי העיקרי להעלאת הכולסטרול בדם. באמצעות מעבר לתזונה טבעונית, הבעיה תיפתר.
אם אין אפשרות להפסיק לאכול מוצרים מהחי, כדאי לצמצם מאוד את צריכתם ולאכול מוצרי חלב דלי שומן, עדיף מחלב עיזים.
אני מאוד ממליצה להחליף את צריכת הבשר בדגים, להמנע ממזונות מתועשים, שומן טראנס (בורקסים), פחמימות פשוטות (לחם לבן ועוגיות), ושומנים רוויים (מוצרים מהחי), שמעלים את רמת השומנים בדם.
החדשות הטובות הן שכוס יין או מעט אלכוהול אחר תורמים אף הם למלחמה בכולסטרול.
כדאי להתרגל לאכול תזונה מאוזנת, התורמת להעלאת הכולסטרול הטוב (HDL) ולהורדת הכולסטרול (LDL) הרע:
- סיבים תזונתיים מורידים את רמות הכולסטרול – אכילת ירקות, פירות, אגוזים ודגנים מלאים.
- שני תפוחים ביום – לתפוח תכולת סיבים גבוהה.
- זרעי פשתן – הם עשירים בסיבים ובאומגה 3 (שבין השאר מדלל את הדם).
- שיבולת שועל – דייסת שיבולת שועל לארוחת בוקר (2 דקות הכנה) מאזנת את מצב הכולסטרול.
- שומנים בריאים ובלתי רוויים מאזנים את מצב הכולסטרול – שמן זית, אבוקדו (מומלץ ביותר), ואגוזים.
- שקדים – מגנים על דופן כלי הדם.
- קטניות! טופו,שעועית, עדשים וגרגרי חומוס – הם עשירים בסיבים ויתרמו לירידת הכולסטרול.
- מגוון ירקות עליים להורדת רמות כולסטרול.
- 1-2 שיני שום ביום.
- כורכום ואומגה 3 – הם אנטי דלקתיים ומומלצים להורדת הכולסטרול, הן במזון והן כתוסף מזון.
סיכום
מחקרים רבים העלו כי שינויים בתזונה, באורח החיים ובדפוסי פעילות הגופנית יכולים להשפיע לטובה על הפחתת התהליכים החומציים / דלקתיים בגוף ועל איזון הכולסטרול.
זכרו, המלצות אלו הן כלליות. אני ממליצה לכל אחד לעבור גם אבחון אירידיולוגי לפחות פעם בחיים, כדי לדעת איך לנהל את גופכם תזונתית ובריאותית.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
מאחלת בריאות טובה ושמחה בלב!
שלכם באהבה,
רומי חוכמה