מאז ילדותנו חונכנו להאמין כי חלבון שמקורו מן החי הוא רכיב חיוני בתזונה אשר יסייע לנו לגדול בריאים. ובכן, אין דבר הרחוק יותר מהאמת בהגדרה זו.
בעידן המודרני אנו צורכים כמויות כה עצומות של חלבונים עד כי נוצר לנו עודף המוביל לבעיות בריאותיות רבות כמו סרטן, סמיכות הדם, כולסטרול והשמנה.
אנו מושפעים מתרבות האכילה האמריקאית שכבר מזמן הוכיחה את עצמה כהרת אסון.
עלינו להיות הרבה יותר מודעים לכמויות החלבון שאנו צורכים, ואשר לעיתים הם חבויים בתוך מזון הנתפס בעינינו כבריאותי, כמו לדוגמא פשטידת ירק המכילה ביצים, אותה אנו אוכלים בתוספת לביצים או הבשר אותם כבר אכלנו באותו יום.
מעבר לבעיה המוסרית הכרוכה באכילת בעלי חיים, במיוחד לאור התנאים הקשים בהם הם גדלים, אין ספק שהרבה יותר בריא לצרוך חלבונים מהצומח.
החודש אספר לךאת כל מה שרצית לדעת על החלבון, אספר לך על מחקר מדהים שבדק את הבדלי התזונה והשלכותיה בין סין וארצות המערב, אענה לך על השאלות המתבקשות כמו סוגיית ויטמין בי 12 וברזל אצל הצמחונים, ואסביר באיזה חלבונים כדאי להאכיל את הילד וגם למה דיאטת אטקינס מסוכנת לבריאות.
בנוסף אדגיש – למה חשוב לחנך וללמד את הילדים להבדיל בין אוכל בריא ואוכל קלוקל הנפוץ כל כך סביבו היום, וזאת כציודו בכלי נשק לשיפור עתידו. וגם למה לא תמיד כדאי ללכת בתלם…
אני מאחלת לכם קריאה מהנה באהבה רומי חוכמה.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
חלבונים
החלבון- החומר ממנו נבנה הגוף
מבנה החלבון
חלבון (פרוטאין) הוא על פי הגדרתו חומר אורגני ממנו מרכבים תאי הגוף והוא עצמו מרכב מיחידות בשם חומצות אמינו. החומצות האמיניות קשורות זו לזו בשורה ארוכה של עשרות ומאות יחידות בווריאציות שונות, וכך נבנים החלבונים השונים.
החלבונים מהווים חלק חשוב מאבות המזון, והינם מורכבים מ- 22 חומצות אמינו אשר מרכיבות את גופנו.
חומצות אלו חיוניות לגופנו, ביניהן 8 חומצות אמינו אשר הגוף אינו יכול לייצר בעצמו וזקוק לקבלם מהמזון המכיל אותן. מזון זה נקרא "חלבון שלם".
מקורות החלבון בתפריט האנושי
- חלבונים ממקור חי:
- ביצים, מוצרי חלב, דגים, בשר ועוף.
- חלבונים מהצומח:
- קטניות: סויה, שעועית, פול, עדשים, חומוס, פול ועוד.
- דגנים: אורז, חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, קינואה, דוחן ועוד.
- שילוב של קטניות ודגנים בתפריט היומי מספק בצורה מאוזנת את תצרוכת החלבונים הדרושה לאדם.
הפוליטיקה מאחורי המזון
תפקידו העיקרי של משרד החקלאות האמריקאי היה לתמוך בשיווקם של מוצרי המזון מהחי. לפני 50 שנה, החל המשרד לקדם את המכירות של "ארבע קבוצות המזון הבסיסיות", כאשר בראש הרשימה מופיעים הבשר ומוצרי החלב ולאחריהן קבוצת הירקות והפירות וקבוצת הדגנים.
מבצע קידום המכירות הזה נערך במימון תעשיית הבשר ומוצרי החלב ( להרחבה לחץ כאן ) וזכה לתמיכה מדעית מצד החוקרים בתחום התזונה, שמשכורתיהם שולמו על ידי התעשיינים.
תוכנית תזונתית מופרכת הזו, שנלמדה בכל בתי הספר חינכה את אזרחיה הצעירים לאכול מזון עשיר בחלבון מהחי, בשומן ובכולסטרול.
להנחיות התזונתיות האלה היו השלכות הרסניות. האמריקאים החלו לאכול עוד ועוד מזון מהחי, מה שהוביל לפריצת מגיפת הסרטן הגדולה והמהירה בהיסטוריה אותה אנו מכירים היום.
בדומה לכך שיעור התקפי הלב בארה"ב הרקיע שחקים ומספר החולים הגיע לשיא חסר תקדים.
בשנים האחרונות שינה ארגון הבריאות האמריקאי את המלצותיו בפרמידת המזון:
הבשר שהומלץ בעבר לצריכה שבועית – בתא שלישי, עבר להמלצה לצריכה חודשית – בתא רביעי. לעומת זאת הקטניות והאגוזים אשר היו בצריכה שבועית עברו לצריכה יומית.
אלפי מאמרים שפורסמו ברחבי העולם מדברים על כך שככל שאתה צורך פחות בשר כך אתה נעשה בריא יותר. ארגון הדיאטה האמריקאי פרסם לאחרונה מאמר שציין שאנשים שאינם צורכים בשר, מצויים ברמת סיכון נמוכה יותר ללקות בסרטן מעי הגס, מחלות לב, אבני כליה, אבני מרה, סרטן החזה וסרטן הריאות.
מסקנות מחקר מקיף שנערך בסין – אנשים הניזונים מחלבונים צמחיים הם אנשים בריאים יותר
ב-1983 פרופסר קולין קמבל ערך סקר המקיף ביותר בהיסטוריה שעוסק בקשר בין תזונה למחלות.
בחינה של התזונה המערבית מול תזונת סין. סין הייתה המקום המתאים ביותר לביצוע המחקר המקיף הזה, מכיוון שתזונתם של אזרחי סין משתנה בבירור על פי אזור המגורים שלהם.
בניגוד למדינות המערב הניזונים מתפריט אחיד למדי, ובשנים אלה לא הייתה סין פתוחה למערב כפי שהיא היום וההבדל בהרגלי התזונה שם ובמערב היו משמעותיים.
מחקר זה, הוא פרי שיתוף פעולה בין אוניברסיטת קורנל לאוניברסיטת אוקספורד והאקדמיה הסינית לרפואה מונעת ותוצאותיו פורסמו ב1990.
המחקר הפריך עובדות תזונתיות רבות, שהיו מקובלות על הממסד הרפואי עד אז ועולים ממנו ממצאים מעניינים המדגישים את ההבדלים העצומים בשעורי התחלואה של התושבים נבעו מכמות המזונות הצמחיים בתפריט שלהם וממנהגם לצרוך מזונות מהחי.
החוקרים גילו כי עלייה בצריכה מזון מהחי אפילו בשיעורים קטנים, גרמה לעליה בשכיחות מחלות הסרטן האופינית לחברה המערבית המודרנית. הם ציינו כי באזורים שהתאפיינו בצריכה מועטת ביותר של מזון מן החי, כמעט ואין מקרים של התקף לב וסרטן.
החוקרים גילו כי אכילת ירקות ירוקים מקטינה את הסיכון ומגנה באופן משמעותי מפני מחלות לב. להפתעתם של החוקרים גם מוצרי חלב דלי שומן וגם חזה עוף נטול עור מעלים את ערכי הכולסטרול שלנו. לכן רק הפסקה מוחלטת של אכילת חלבונים מהחי. ניתן להפחית את ערכי הכולסטרול באמצעות הקטנת השומנים הרווים והגברת צריכת חלבונים מהצומח.
השורה התחתונה- ההבדלים העצומים בשעורי התחלואה של התושבים נבעו מכמות המזונות הצמחיים בתפריט שלהם וממנהגם לצרוך מזונות מהחי. תושבי הכפרים בסין שניזונו בעיקר מתזונה צמחונית, היו יותר בריאים ואנרגטיים ואילו תושבי העיר שניזונו בהרבה יותר חלבון מן החי היו הרבה יותר שמנים ופחות בריאים ואנרגטיים.
לסיכום: אנשים שתזונתם מבוססת על בעלי חיים ומוצריהם חולים יותרבמחלות כרוניות. לעומתם אנשים שמזונם מבוסס על הצומח נמצאו בריאים יותר באופן משמעותי.
מתברר במחקר כי הסינים צורכים בממוצע 30% יותר קלוריות מהאמריקאים אולם רק כ 10% מהקלוריות מקורן בחלבון ורק 10% מחלבון זה מקורן מהחי.האמריקאים צורכים כ 16% מהקלוריות שלהם מחלבון ועד 80% מקורו מבשר, חלב וביצים. והסינים רזים יותר.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
דיאטת "אטקינס"- פתרון קל אך מסוכן
למרבה הצער, חלק מספרי הדיאטה הפופולאריים ביותר הם גם המסוכנים ביותר. כזהו גם ספרו של דר רוברט אטקינס אשר הטיף לאכילת סטייקים, ביצים, נקניקיות ושמנת.
אמנם בשלב הראשון של הדיאטה קיימת ירידה במשקל בשלב ראשון של הדיאטה עד כ10 ק"ג. אך לאחר זמן קצר מרגישים מורעלים, עייפים והירידה במשקל נעצרת ומתחילה להיות עליה במשקל.
ואם היה למישהו ספק שדיאטת חלבונים מגבירה את הסיכון לפתח סרטן, מחלות לב, כשל כלייתי, אבנים בכיס מרה, דיברטיקוליטיס, טחורים ואוסטיאופורוזיס, עלי להזכיר שד"ר אטקינס עצמו מת שמן עם בעיות בלב וכשל בכליות.
חוקרים באגודה האמריקאית לסרטן עקבו אחרי 79000 אלף איש במשך 10 שנים ודיווחו כי נבדקים שאכלו בשר בתדירות הגבוהה משלוש פעמים בשבוע, היו בסיכון מוגבר להשמנה בהשוואה לנבדקים שנטו להימנע מאכילת בשר.
B12
ויטמין בי12 נחוץ ליצירת כדוריות דם אדומות,חילוף החומרים של חלבון, שומן ופחמימות ביצירת חומצת הגרעין, והוא חיוני ליצירת חומצות מרה.
הוויטמין עוזר במקרה דלקת פרקים , בריחת סידן מהעצמות, במקרי עצבנות, ולסובלים מאלרגיות. כשיש מחסור בוטמין בי 12 נגרמות הפרעות עצביות, יש פגיעה בגפיים, חולשה, איבוד משקל, כאבי גב, קשיי הליכה ונדודי שינה.
הויטמין מצוי במזונות מהחי שהם: מוצרי חלב, ביצים, דגים ובשר. בי 12 נמצא בכמויות זעירות בכרוב כבוש, ובאצות ים כמו קומבו וואקמה. הויטמין מיוצר על ידי חיידקי המעיים בגופנו, אך במקרים רבים אין הם מייצרים את מלא הצרכים אצל מי שניזונים בתזונה קונבנציונלית מערבית, מכיוון שלרובם מעיים לא בריאים.
מחסור בחומצת הקיבה, אם בצורה טבעית או עקב צריכת סותרי חומצה, תגרום לאי קליטה של ויטמין בי 12. רוב מאגרי בי 12 נמצאים בכבד כשיש בעיה בכבד הוא לא מצליח לצבור את הויטמין ואז הוא מופרש החוצה.
אנחנו יודעים על הרבה "קרניבורים" (אוכלי בשר) הסובלים ממחסור בי 12. (להרחבה על ניקוי כבד לחץ כאן)
אצל הטבעונים שלא אוכלים שום מוצר מהחי יכול להיווצר מצב של חוסר בי 12 ואם נגלה מחסור יש לצרוך אותו בטבליות.
הברזל
הברזל מרכיב את ההמוגלובין בדם. הברזל משתתף בבניין חלבונים נוספים כמו הפריטין -נשא הברזל. הברזל חשוב לגדילה תקינה, לתפקוד הכבד, לבריאות הטחול ולפעילות המוח.
הברזל מופיע בטבע בשתי צורות: זו המופיעה בעולם החי וזו המופיעה בעולם הצומח. מזונות צמחיים עשירים בויטמיןC מגבירים את ספיגתו של הברזל מהמזון וניתן לראות שבטבע במקרים רבים הם מצויים ביחד.
מזונות עשירים בויטמיןC והמצאות מספקת של חומצה בקיבה משפרים את ספיגתו.(שימוש בסותרי חומצה מונע ספיגת ברזל).
הספיגה תלויה במצב בריאות המעיים. פרזיטים מפריעים לספיגתו, עודפי זרחן מפריעים לספיגתו (ביצים), שתית קפה, תה שחור ומשקאות קלים כמו קוקה קולה מפריעים לספיגתו.
הספיגה תלויה גם בכבד: רוב מאגרי הברזל נמצאים בכבד אם הכבד גדוש ברעלים הוא יפריש את הברזל החוצה. מחסור ברזל היא תופעה נשית הוא אובד דרך מחסור הווסת.
אך יש תופעה של מחסור ברזל אצל גברים ואצלם זה נובע מגודש רעלים בכבד והטיפול הוא ניקוי הכבדלמידע נוסף לחץ כאן.
מחסור בברזל בגוף גורם לעייפות, אנמיה, חיוורון ונטייה לעצירות.
מזונות עשירים בברזל: פטרוזליה, משמש, שזיפים, תאנים, סויה, מולסה, טחינה, שומשום מלא, בזיליקום, כמון, שמיר, נבט חיטה, עדשים שחורים,שעועית שחורה ואדומה, קינואה שחורה, סלק ומנגולד.
הידעת?
- כמות הסוכר אותו אנו צורכים גדלה פי עשרים מהמאה הקודמת.
- כמות החלבון אותו אנו צורכים גדלה פי 35 מהמאה הקודמת.
- כמות המלח גדלה בצורה קיצונית ביותר במיוחד במזון המעובד מהמאה הקודמת.
אוכל ומוסר
תעשיית הבשר היום מאורגנת כמפעל ענק לייצור מזון. לכן בעלי החיים מקבלים יחס של מוצר ומעבר לקבלת אוכל סינטטי ותרופות, הם חיים בתנאים אכזריים במיוחד שמדובר על תרנגולות.
מעבר לתרומה שיש או אין לבשר הבקר או העופות לבריאותנו עלינו לחשוב שנית – כבני אדם הראויים לשמם – אם אנו רוצים לתת יד להתאכזרות הזו של בעלי החיים.להרחבה לחץ כאן.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
חלבונים אצל ילדים
עדויות מחקריות רבות מצביעות על העובדה שלתזונה בתקופת הילדות יש השפעה גדולה יותר על התפתחותן של מחלות הסרטן בגיל מתקדם, בהשוואה לתזונה לקויה בגיל הבגרות.
אכילה נכונה ובריאה הינה לימוד של הגוף מגיל הינקות, סוג של חינוך. סדר היום של הילד כולל ארוחות ולכן חשוב מגיל קטן לשים דגש על זמני הארוחות מסודרות, ישיבה מסודרת ונינוחה של הילד וכמובן מומלץ לשתף את הילד ולהעשיר אותו במידע ולשתפו בבחירת המזון על מנת שילמד לקחת אחריות בבחירה הבריאה ביותר לגופו.
אצל ילדים ישנו תהליך מואץ יותר של גדילה בעשור הראשון לחייהם וממשיך לעשור השני לחלבונים תפקיד חשוב בבניית התאים והרקמות השונות בגופנו. הכמות המומלצת לילדים לצריכת החלבון ליום -1.5 גרם לכל ק"ג גוף.
היום אנו חיים בתרבות השפע העשירה בחלבונים מהחי, כמעט כל מקור מזון שילדכם צורכים עשיר בחלבון, עודף חלבון מזיק לבריאותנו ועלול לגרום להתפתחות של מחלות שונות כגון: בעיות במערכת העיכול – עצירויות ושלשולים, אי ספיגת המזון, סכרת, דלקות למיניהם, עודף ליחה, השמנה ומערכת חיסון ירודה.
בתוך השפע הזה והפיתויים הסובבים אותנו קל מאוד לעבור את ההמלצות של צריכת החלבון ליום.
מזונות המכילים חלבון:
מעדנים ומוצרי חלב, ביצים, עוף,הודו,בקר,דגים, לחמים, מוצרים מעובדים קפואים, חטיפים כגון- במבה, גלידות, שלגונים, וכו'.
ישנם חלבונים מלאים מהחי אשר מכילים את כל 8 חומצות האמינו החסרות לגוף לדוגמא- ביצים,עוף, בשר, מוצרי חלב.
לעומתם ישנם חלבון מלא מהצומח אשר עשיר יותר במינרלים ויטמינים ובסיבים תזונתיים מה שנמצא בכמות אפסית בחלבון מלא מהחי.
חלבון מלא מהצומח אינו מכיל את כל 8 חומצות האמינו ע"מ לקבל אותם מהמזון מהצומח אנו משלבים באותה הארוחה דגן וקטניה אשר שילובם מספק לנו את כל החומצות לדוגמא- אורז ועדשים, פיתה מקמח מלא עם ממרח חומוס ביתי .
דגנים – חיטה, קוסקוס, אורז, בורגול, שיפון, שיבולת שועל, קינואה וכו'.
קטניות- חומוס, אפונה, עדשים, פול, סויה ,שעועית.
חלבון מלא מהצומח הינו מזון נקי יותר מרעלים לעומת חלבון מלא מהחי שלרוב מכיל הורמונים כגון אסרוגן ואנטיביוטיקה שנכנס לגופנו ומזיק במיוחד לילדים הסובלים ממחלות כרוניות. להרחבה לחץ כאן.
נזקים העלולים להתפתח כתוצאה מאכילת חלבונים מהחי בצורה לא מבוקרת:
מכיוון שחלבונים מהחי שאינם אורגנים מכילים הורמונים, נוצרת תופעה מדאיגה ההופכת לפופולארית והיא התפתחות מהירה ומואצת של בנים ובעיקר בנות.
כבר מגיל צעיר בגילאי שבע- שמונה הבנות מתחילות לפתח שדיים כמו כן כל קצב התפתחותן הנשית מקדים בשנים לא מעטות את הקצב הטבעי של הגוף אשר מבין את המקום של הילדה כילדה ומפתח אותה לאט לאט לנערה ולאחר מכן לאישה. (להרחבה לחץ כאן).
נזקי חלב הפרה לתינוקות וילדים:
- אלרגיות ודלקות אוזניים וגרון.
- סוכרת נעורים.
- עצירות ושילשולים כתוצאה משתיית חלב פרה.
- השמנת יתר.
- התפתחות מוח התינוק מושפע לטובה מחלב אם.
ולכן שאנו רוצים לתת לילדים שלנו את המזון הבריא והאולטימטיבי ביותר נעדיף לצרוך לרוב חלבון מלא מהצומח ובשילוב עם חלבון מלא מהחי שנבחר אותו בקפידה ונעדיף לצרוך אותו במקום טוב ואורגני.
מזונות המומלצים לשלב בתפריט היומיומי של הילד- המכילים חלבון:
- לחם מקמח מלא/פיתה מקמח מלא עם ממרח חומוס ביתי, טחינה, אבוקדו,שקדייה,קוטג' מחלבעזים.
- ביצים אורגניים מומלץ אחד ליום.
- יוגורט מחלב עזים עם סירופ אגבה להמתקה בשילוב פרי שאהוב על הילד ושיבולת שועל.
- קוסקוס מלא עם גרגירי חומוס ושעועית.
- עוף/הודו אורגני או ללא אנטיביוטיקה עם תוספתשל ירקות מבושלים.
- קציצות מבטטה וטופו.
לכן חשוב לזכור, שניתן בהחלט להיזון מחלבונים מהצומח, גם בגיל הגדילה, ולקבל את כל מרכיבי המזון החיוניים. הדבר היחיד שיש לתת עליו את הדעת כשניזונים מחלבונים צמחיים, הוא לקיחת תוספת קטנה של ויטמין בי 12 הנמצא בבשר אדום בלבד.
סיפור מקרה
אנמיה אצל גברים:
קורות המחלה וסימניה:
הנרי בן ה-43 חש עייפות מתמשכת. הוא עבר בדיקות דם והתגלה שיש אצלו ב3 שנים האחרונות, מידי שנה, ירידה ברמת הברזל.
הוא עבר בדיקות של קולונוסקופיה כדי לוודא שאין דימום במערכת העיכול והבדיקה יצאה תקינה. לכן הנרי הלעיט את עצמו בבשר בקר וכבד כדי למלא את החוסרים. הדבר לא פעל והשאיר אותו במצב של אנמיה.
הטיפול:
באבחון האירידיולוגי נראה בבירור שיש בעיה של גודש רעלים בכבד, דבר שגרם לאי ספיגה של הברזל. הומלצה לו תזונה כמעט צמחונית (להרחבה לחץ כאן) מזונות צמחיים עשירים בברזל, צמחים לניקוי הכבד כמו סירפד ושן הארי ופרוביוטיקה (חיידקי מעיים טובים) לחיזוק ספיגת הברזל במעיים.
התוצאה:
תוך ארבעה חודשים עלתה רמת הברזל למצב תקין ולא היה כבר צורך לקחת תוספי ברזל.
ניתן לרכוש אצלי פורמולות צמחים אשר מסייעות לספיגה מוגברת של ברזל מהמזון.
מתכון החודש
חומוס ביתי בריא
חומרים:
- 1חבילה (1/2 ק"ג) חומוס אורגני, מושרה ללילה ומונבט ל-24 שעות.
- 1/2כוס טחינה משומשום מלא אורגני.
- שתי שיני שום.
- קורט מלח.
- מיץ לימון.
- תבלינים לפי הטעם – כמון/ פפריקה/ כורכום.
- צרור כוסברה- להגשה.
- צרור פטרוזיליה- להגשה.
- שמן זית אורגני מכבישה קרה.
אופן ההכנה:
- מבשלים במים את החומוס המונבט עד שהוא מתרכך.
- בסיום הבישול מעבירים 3/4 מהחומוס למעבד מזון, מוסיפים את הטחינה, מיץ מלימון שלם, קורט מלח שתי שיני שום טריו ותבלינים לפי הטעם.
- בסוף, מוסיפים ממי הבישול, כמות המים תקבע את רמת הסמיכות של החומוס (על-פי טעמכם), וטוחנים מספר דקות עד שמתקבל מרקם של חומוס.
- את החומוס המוכן מחלקים לקערות הגשה, מערבבים עם מעט גרגירים מבושלים. שופכים עליו מעט שמן זית, כוסברה/פטרוזליה קצוצים לפי הטעם.
ובתאבון!
טיפ החודש:
בניית השרירים בחלבונים מהצומח
על מנת לבנות את השריר חשוב אחרי אימון גופני לאכול פחמימות וחלבונים. לדוגמא: לחם מלא עם טונה או לחם מלא עם גבינת עיזים .
לטבעונים שלא אוכלים מזונות מהחי מומלץ לצרוך לחם מלא עם טופו או לחם מלא עם ממרח חומוס או מג'דרה.
על מנת לאגור אנרגיה לפני הפעילות הגופנית, כדאי לצרוך פחמימות מורכבות כמו פסטה מחיטה מלאה, לחם שיפון וריבה ללא סוכר ,כשעתיים לפני האימון, או לאכול בננה או תמר כדי לספק אנרגיה זמינה, כחצי שעה לפניו.
זכרו לפתוח את החושים לקלוט את היופי מסביבנו ובתוכנו ולהנות ממנו
לא נשכח להקשיב לגופנו- לנשום עמוק, להזין אותו במזון איכותי, בחום, שמחה ואהבה …
רומי חוכמה
052-8781537 פקס- 09-7745305
מרפאה: שד' מנחם בגין 1, רעננה
הערה חשובה – בהרשמה לירחון אתם הופכים להיות חלק מרשימת התפוצה של מבט לטבע.
אנא כנסו לאתר הבית להרשם, ההרשמה נמצאת בירחון.
אם אתם חושבים שחברכם ירצו להנות מהעיתוןאנא המליצו להם להרשם ונשמח לצרף אותם.
כל הזכויות שמורות לרומי חוכמה
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.