נס השמן
לכבוד חג החנוכה החלטתי לדבר על נס פח השמן מהזווית הבריאותית. אמנם צריכת שומן הינה חיונית לגוף להובלת ויטמינים בדם ולבריאות העור והשיער- אך ההבדל בין שימוש יום יומי בשמן רווי או בשמן לא רווי זה המביא איתו את השינוי הענק בטווח הארוך.
שומן רווי הוא הסיבה העיקרית לכולסטרול בדם ונמצא בכל המזונות מהחי כמו חמאה, גבינה, חלב מלא, גלידות חלביות, שמנת ובשר שמן וגם בשמן דקלים.
האבחון האירידיולוגי בקשתית העין מראה לנו את הקוד הגנטי שלנו. ניתן לראות נטייה לכולסטרול ומחלות כלי דם . לאחר הטיפול ניתן לראות שיפור בסימן המעיד על הכולסטרול .
שומן בלתי רווי נמצא בשמנים מהצומח כשגם בשמנים אלה יש טובים יותר או פחות. קיימים 2 סוגים של שומנים בלתי רוויים:
שומנים חד בלתי רוויים כמו שמן זית ושמן קנולה. ושומנים רב בלתי רוויים כמו שמן חמניות, שמן תירס, ושמן סויה.
שומן רב בלתי רווי נמצא גם בשמן דגים, בשמן פשתן וזרעי צ'יה שמשופעים באומגה 3 ומתאימים גם הם לתיבול סלטים.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
אז מהם השמנים המומלצים ומהו הקסם שהם מביאים איתם- על כל זה, כולל טיפ ומתכונים בריאים לחנוכה- בירחון שלפנינו.
אני מאחלת לכם קריאה מהנה…
באהבה רומי
**********************
קישורים לתוכן במאמר:
*********************
שמנים – מה מומלץ?
שמן הוא אחד מהמוצרים הנמצא בכל בית לכן חשוב לבדוק באיזה שמן טוב יותר ובריא לנו להשתמש.
בבחירת השמן הבריא יש לבחון שני מדדים עיקריים – צורת הכבישה של השמן ורמת החמיצות שלו.
צריך להשתמש בשמן בכמויות קטנות כי אנו מקבלים את השמן גם בצורה הטבעית מאכילת אבוקדו, אגוזים, טחינה ודגים.
עדיף טיגון קל על טיגון עמוק, ותהליכי בישול אחרים עדיפים על טיגון.
לשים לב בבחירת שמן לטיגון שיהיה שמן שנקודת העישון שלו תהיה גבוהה, כי בנקודה זו השמן מתחמצן ועלול להזיק לגוף.
נקודת העישון היא הטמפרטורה בה השמן מתחיל להישרף, וכתוצאה מכך נהרס מבחינה תזונתית, משחרר חומרים מזיקים ומעניק למאכל טעם שרוף. התחמצנות השמן גורמת לתרכובות מסוכנות ומסרטנות.
רצוי להשתמש בשמן בכבישה קרה שמאוחסן בבקבוק זכוכית כהה.
אז באיזה שמן כדאי להשתמש ולמה?
שמן קוקוס מכבישה קרה
שמן קוקוס בכבישה קרה שמן הקוקוס הינו אחד השמנים הטובים והבריאים ביותר למאכל.
בנוסף- הוא מתחמצן פחות משמנים אחרים בטיגון, ובבישול באפיה.
שמן קוקוס גם מתעכל במהירות, מגביר קצב חילוף חומרים , מעניק שובע , מפחית תיאבון, מעניק הגנה מפני חיידקים ווירוסים, טוב ללב ולמערכת החיסון, מפחית את הנזק החמצוני ובשימוש חיצוני מחליק ומזין את עור הפנים, השפתיים והשיער.
שמן קוקוס הוא אנטי אוקסידנט ולכן מנטרל את הרדיקלים החופשיים.
שמן קוקוס איכותי אמיתי בדרך כלל יהיה מוצק בטמפרטורה של חנות ממוזגת (מתחת ל-24 מעלות), ויהפוך לנוזלי בטמפרטורה של חדר לא ממוזג בקיץ הישראלי (מעל 24 מעלות).
שימוש קבוע בשמן הקוקוס מסייע לירידה במשקל ומפחית באחוזי השומן בגוף. מפחית את הנזק החמצוני – שמן קוקוס הוא אנטי אוקסידנט ולכן מנטרל את הרדיקלים החופשיים.
כדאי לצרוך בין 1 כף – 3 כפות שמן קוקוס ביום.
שמן זית
שמן זית המומלץ הינו שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה בעל דרגת חמיצות של 0.3% עד 0.8% .
ככל שהחמיצות נמוכה יותר, השמן איכותי יותר וחיי המדף ארוכים יותר.
חיי המדף של שמן זית הינו כשנה.
חפשו את שמני הזית עם תו האיכות של ענף הזית הישראלי.
אויביו הטבעיים של השמן הם: חום, אור וחמצן. הקפידו על אחסון השמן במיכל מתאים, פח או זכוכית (ובשום פנים ואופן לא במיכל פלסטיק), ללא חשיפה לאור ולחום ובמיכל סגור במקום מוצל וקריר.
שמן הזית מורכב בעיקר מחומצות שומן חד בלתי רוויות, כשחומצת השומן העיקרית היא החומצה האולאית. שמן הזית מוריד גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, ובעל השפעות אנטי דלקתיות אשר מיטיבות עם מחלות כמו: כבד שומני, סכרת ולחץ דם.
טעמו וצבעו של שמן הזית משתנים לפי זן הזיתים .
שמן זית מעולה בתיבול מאכלים, סלטים ומתאים גם לטיגון קל כי הוא מתחמצן במעל 200 מעלות ולא מגיעים לזה בטיגון ביתי.
שמן קנולה
שמן הקנולה מיוצר מזרעי ליפתית שעברו תהליך הנדסה גנטית – תהליך שכל הנזקים שלו נדע רק בעוד כמה דורות.
בשמן הקנולה יש חומצות שומן טובות מסוג אומגה 3, דבר התורם להורדת לחץ הדם והכולסטרול.
חשוב לדעת ששמן קנולה היה בשימוש אך ורק בתור שמן מכוניות. הוא מכיל חומצה ארוקית הידועה כרעילה לבני אדם ועלולה לפתח מום בלב. במאה הקודמת בקנדה פותחה שיטה לזיקוק שמן קנולה מחומצה זו.
לאחרונה התברר שגם שאריות של חומצה ארוקית גורמות למום בלב. בנוסף, שמן קנולה מכיל גופרית, גורם למחסור בויטמין E ומתקלקל מהר מאד ונהיה רעיל.
משרד הבריאות האמריקאי אוסר על שימוש בשמן קנולה למאכלי תינוקות.
דברי מאפה שנעשו עם שימוש בשמן קנולה מקדימים להתכסות בעובש.
שמן זרעי ענבים
שמן זרעי ענבים הוא שמן צמחי המיוצר מזרעי ענבים אחרי שהמיץ נסחט מהם. זהו שמן יקר, כנראה משום שהפקתו קשה: הזרעים מאוד קטנים ומכל זרע יש תפוקה של כ- 17% שמן.
בקרב השמנים לבישול הוא השמן המכיל את האחוז הנמוך ביותר של שומן רווי. טעמו ניטרלי, הוא עשיר בוויטמין E ,C ובטא קרוטן.
שמן זרעי ענבים מצמצם נזק של רדיקלים חופשיים, מסייע ללחץ דם , עשיר באנטי אוקסידנטים, משפיע לטובה על הכולסטרול, יעיל במניעת סרטן שד אצל נשים וסרטן הערמונית אצל גברים, מגן על הלב, מגן על הכבד, ממריץ את הדם, ממריץ חידוש תאים.
ניתן להשתמש בו לטיגון ולתיבול מאכלים וסלטים כי נקודת העישון שלו היא גבוהה – 216 מעלות.
שמן תירס מזוכך
שמן תירס מתקבל ממיצוי נבטי התירס מכיל כ-37% שמן חד בלתי רווי ורב בלתי רווי וויטמין E. טעמו ניטרלי ולכן הוא מתאים לאפייה ולתיבול סלטים. מסייע בהורדת כולסטרול, מניעת מחלות לב וכלי דם.
שמן תירס מכיל כמות גדולה של שומן רב בלתי רווי המתחמצן בקלות ואינו מומלץ לטיגון.
שמן סויה
שמן סויה מתקבל מפולי סויה, עשיר בחומצות שומן רב בלתי רוויות אומגה 3 ו-6, סידן, לציטין, ויטמין A.
שמן זה משמש לייצור מרגרינה. הוא מסייע בהורדת כולסטרול, מונע הסתיידות עורקים ומוריד לחץ דם גבוה.
שמן הסויה נוטה להתחמצן בטיגון ולכן פחות מומלץ, וגם לא מומלץ לתיבול.
שמן שומשום בהיר בכבישה קרה
לזרעי שומשום מיוחסים תכונות בריאות ביפן וסין באופן מסורתי. שמן הוא נוגד חימצון רב עצמה ויעיל נגד כולסטרול. מרפאים בשיטת האיורווידה גם מיחסים לו תכונות נוגדי חיידקים,כמו, סטפילוקוקוס וסטרפטקוקוס ואומרים שהוא עוזר בטיפול במיגרנות, סכרת ודלקת כבד. בשמן שומשום מכבישה קרה אפשר לטפל באופן חיצוני בעור יבש, קרקפת ושיער.
שמן השומשום הבהיר ראוי לתיבול ולטיגון קל. שמן השומשום הכהה לא מומלץ לטיגון, ולמעשה, הוא לא נחשב כמכיל ערכים בריאותיים גם בתיבול.
טיפים
- שמן זול בדרך כלל הינו שמן באיכות נמוכה עד נמוכה מאד.
- שמן בהיר המופק מזיתים בוגרים איכותי יותר משמן כהה המופק מזיתים צעירים.
- ניתן להפחית משמעותית את כמות השמן שבסופגניות או בלביבות אם תאפו אותן ולא תטגנו –ההמלצה היא שמן קוקוס שמוסיף ארומה מדהימה למאפים.
מתכונים
לביבות ירק אפויות
מספר מנות: 14 לביבות
מצרכים
- 2 קישואים
- 2 גזרים
- 1 בטטה בינונית
- בצל קצוץ גדול
- כף פשתן טחון
- שיני שום כתושות
- מלח הימאליה, פלפל, פפריקה
5 כפות פירורי לחם כוסמין או 5 כפות קמח חומוס
אופן הכנה
- לגרד את הירקות ולערבב את כל המצרכים, להמתין כ 10 דקות.
- ליצור לביבות ולהדק היטב לסחוט ולהוציא נוזלים.
- להכין תבנית מרופדת בנייר אפיה לשמן בשמן קוקוס ולסדר את הלביבות.
- להכניס לתנור שחומם בחום בינוני 25 דקות צד ראשון ולהפוך לצד השני לעוד 10 – 15 דקות או עד שמזהיב.
בתיאבון!!!
סופגניות טבעוניות
מצרכים
- 3 כוסות קמח כוסמין
- 1 כף שמרים
- 1/2 כפית מלח הימאליה
- 2 כפות שמן קוקוס
- 2 כפות סירופ אגבה אורגני
- מים פושרים
אופן הכנה
- מערבבים את החומרים בקערה עד לבצק אחיד
- מניחים את הבצק להתפחה כשעה ויוצרים כדורים
- שמים שמן קוקוס בתבנית ואופים את הסופגניות בתנור 180 מעלות כ- 20 דקות
בתיאבון!!!!!
לא נשכח להקשיב לגופנו- לנשום עמוק, להזין אותו במזון איכותי, בחום, שמחה ואהבה …
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.