לא מזמן חל חג השבועות שהיה מלווה כרגיל בפסטיבל שלם המעודד צריכת חלב. גם רופאים ותזונאים קונבנציונליים מעודדים צריכת חלב באומרם שהדבר מחזק את הסידן בגוף ומשמר את העצמות, השיניםוכו'.
אלא שהרפואה המשלימה על כל גווניה מעודדת הינזרות מדברי חלב ומדגישה את האלרגיות הרבות הנלוות אליו:הליחה, בעיות העיכול ובעיקר מנפצת את הבלוף הגדול שהחלב בונה כביכול את הסידן בעצמות.
מתברר שדווקא במדינות מערביות שופעות המזון ומוצרי החלב נמצאת תופעת האוסטאופרוזיס בעלייה, ואילו במדינות המזרח הרחוק ואפריקה שם צריכת החלב שואפת לאפס, היא נמצאת באחוזים נמוכים.
בגיליון יוני חשוב לי לנפץ את מיתוס הבריאות שבצריכת חלב הפרה, ולהסביר כיצד ניתן לשמור על הסידן בעצמות ולמנוע את הידלדלות העצם באמצעות אורח חיים בריא של הימנעות מצריכת מאכלים מפרקי סידן מצד אחד, ואכילת מאכלים בוני עצם מצד שני.
כמו כן חשוב לי להדגיש שלא ניתן לגלות מחסור בסידן באמצעות בדיקת דם, מכיוון וגוף הנקלע למצב של חוסר סידן שומר על איזונו באמצעות נטילת הסידן מהעצמות, דבר המצריך את בדיקת מצב הסידן מבעוד מועד. באמצעות בדיקת צפיפות העצם ואירדיולגיה כמובן.
אני מאחלת לכם קריאה מהנה, באהבה רומי חוכמה.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
שומרים את הסידן בעצמות
אחת מכל שלוש נשים ואחד מכל שמונה גברים סובלים מהידלדלות הסידן בעצם.
התופעה נפוצה בעקר אצל נשים, כ- 40 אחוז מהן סובלות ממנה במידה זו או אחרת במיוחד אחרי הפסקת הווסת, אבל לפעמים חל דלדול עצם כבר בשנות ה-40 המוקדמות.
כרבע מהנשים בגיל 60 וכמחצית מהנשים בגיל 70 תסבולנה משבר אוסטיאופורוזיס. לכן כדאי להתחיל לטפל ולשמור כבר מגיל 40.
הדלדלות העצם- "אוסטיאופורוזיס"
אוסטיאופארוזיס, או בעברית הידלדלות העצם, היא מחלה בה "בורח" הסידן מהעצמות, דבר המתבטא באיבוד מסת העצם.
הדבר נגרם כתוצאה מפגיעה ב"שלד" החלבוני הבונה את העצם וירידה במינרלים בתוכה. דילול זה במסת העצם גורם לפריכות ולעיוותים בעצם, לכאבים לשברים ולקושי באיחויים. במיוחד נפגעים עמוד השדרה, אגן הירכיים, והצלעות.
התופעה נפוצה בעקר אצל נשים וכ- 40 אחוז מהן סובלות ממנה במידה זו או אחרת, במיוחד אחרי הפסקת הווסת, אבל לפעמים חל דלדול עצם כבר בשנות ה-40 המוקדמות. לכן כדאי להתעורר כבר בגיל ארבעים ולזכור כי תזונה נכונה ואורח חיים בריא ימנעו את הצרה.
כרבע מהנשים בגיל 60 וכמחצית מהנשים בגיל 70 תסבולנה משבר אוסטיאופרוזיס. מתברר כי גם גברים מבוגרים עלולים לפתח ירידה פתולוגית בצפיפות העצם ולסבול משברים. גם 25 אחוז מהגברים סובלים מבריחת סידן.
חשוב לדעת: מחלת האוסטיאופרוזס אינה נובעת רק מחוסר בסידן. המצב מורכב ונובע גם מגורמים הורמונליים, תזונתיים, וסביבתיים. המחלה קשורה לאורח חיים וקיימות עדויות רבות כי ניתן למזער אותה באמצעות תזונה נכונה וצמחי מרפא. באבחון האירידיולוגי ניתן לזהות בבירור אנשים עם נטייה לצפיפות עצם נמוכה.
סיבות נוספות לבריחת סידן מהעצם:
- נתונים מראים שלכ-15% מבין הנשים בנות 25-34 צפיפות עצם נמוכה באופן חריג מהרגיל, דבר המעלה את הסיכון של שבר בעצם הירך. צפיפותעצם נמוכה מתבטאת בכאבי שלד וניתנת לאבחון באירידולוגיה.
- דיכאון גם הוא גורם סיכון חשוב לדלדול עצם בגלל רמות הגבוהות של קורטיזול שמופרש מיותרת הכליה.
- היסטוריה של הפרעות הורמונליות וכתוצאה מכך מחסור בפרוגסטרון- (הורמון הביוץ) יכולים לחשוף נשים לדלדול עצם.
- נשים מעשנות או צורכות הרבה אלכוהול.
- חוסר פעילות גופנית.
- נשים רזות מ – BMI של 25.
- בלוטת הפארא תירואיד משחררת את ההורמון PTH אשר אחראי לוויסות רמת הסידן בגוף. אם יש בעיה בבלוטה ההשפעה תהיה על משק הסידן בגוף.
הטיפול הקונבנציונאלי באוסטאופרוזיס:
- טיפול הורמונלי.
- אקטונל ופוסלן.
- סידן וויטמין D.
הטיפול הטבעי:
- תזונה בסיסית.
- איזון הורמונלי באמצעות צמחי מרפא.
- צמחים שמורידים את החומציות/ דלקת בגוף.
- פעילות גופנית בונת עצם.
- ויטמין D.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
תהליך ספיגת הסידן:
ספיגתו הנאותה של הסידן והחזקתו בגוף תלויה בהימצאות חומצת קיבה נאותה המאפשרת את התהליך הכימי הגורם לספיגת הסידן בגוף, איזון הורמונלי והמצאות ויטמין D ברמה תקינה. אבחון אירידיולוגי יגלה אם הספיגה תקינה.
את הסידן הבונה את העצם אנו מקבלים מהמזון וסופגים אותו אל תוך הגוף דרך מחזור הדם. ספיגתו הנאותה של הסידן והחזקתו בגוף תלויה בכמה גורמים.
הדבר החשוב ביותר לספיגה נאותה הוא הימצאות חומצת קיבה נאותה, המאפשרת את התהליך הכימי הגורם לספיגת הסידן בגוף. ללא תהליך זה לא ייספג הסידן, ולא משנה כמה עשיר בסידן יהיה המזון שנאכל.
במחקרים הוכח כי כ- 40 אחוז מהנשים סובלות ממחסור חמור בחומצת הקיבה, ולכן הן סופגות ארבעה אחוז בלבד מהסידן.
כשאדם נמצא במצב של חומצת קיבה תקינה הוא סופג 22 אחוזי סידן מהמזון, כלומר פי חמש יותר.
מצב של מחסור בחומצות קיבה יכול לנבוע מתרופות סותרות חומצת קיבה עקב צרבות למשל.
גם הכבד וגם הכליות קשורים בהמרת ויטמין D לצורתו היעילה ביותר לספיגת הסידן בגוף.
מויטמין D נוצר בכליות ההורמון קאלציטריול, הנחוץ לגוף לצורך תהליכי הבנייה של העצם. לכן בדרך כלל מגיע הסידן המלאכותי אותו צורכים כתוסף, יחד עם ויטמין D.
כשאנו צורכים תזונה נכונה אין לנו בדרך כלל צורך להוסיף ויטמין D כי הגוף מייצר אותו בעצמו.
אם יש הפרעה בכבד או בכליות וההמרה של ויטמין D היא פגומה, תיפגם גם ספיגת הסידן בגוף. לכן, אם יש בעיה בכבד, יש לעשות ניקוי כבד ואם יש בעיה בכליות חשוב לחזק אותן.
גורמים נוספים לבעיות הספיגה יכולים להיות הורמונליים, כמו מחסור באסטרוגן (קשור לגיל המעבר) ההופך את התאים מפרקי העצם לרגישים יותר להורמון יותרת התריס, וגורם לפירוק עצם מוגבר.
חשוב לזכור – חשיבות תזונה עשירה בסידן ושימת לב לקליטתו בגוף חשובה במיוחד בזמן ההיריון ובגילאי גיל-המעבר ולאחריו.
שטיפת המוח של יצרני החלב:
למרות הדעה הרווחת שכדי לזכות בסידן יש לצרוך כמויות גדולות של חלב ומוצריו, אנו הנטורופתים מציעים שלא לצרוך אותם כלל החלב כידוע נועד לגיל הינקות, והעובדה היא שבעלי חיים מפסיקים לצרוך חלב כשהם מתבגרים.
החלבונים ממקור חי גורמים לבריחת הסידן, משום שהם חומציים. כאשר יש חומצה בגוף, הוא מפרק סידן מהעצם על מנת לנטרל את החומציות ולאזן את עצמו, שכן הגוף עובד במצב של בסיס ולא חומצה.
למרבה האירוניה דווקא במדינות המערב נמצא שיעור בריחת הסידן הגבוה ביותר. במערב ובכלל זה ישראל, צריכת חלב הפרה גבוהה מאוד.
בניסוי שנערך בארה"ב, נבדק הסידן בעצמותיהן של נשות שבט הבנטו באפריקה הצורכות ביום 350 מ"ג סידן המגיע ממקורות מזון שונים, כמות הנמוכה משמעותית מהכמות המומלצת במערב העומדת כל כ- 1200 מ"ג ביום. למרות זאת לא סבלו האפריקאיות מבריחת סידן, לא היו להן שברי גפיים, נזקים בשיניים וכדומה.
יש לזכור שנשים אלו יולדות בממוצע כתשעה ילדים, הן מניקות את התינוק כשנתיים ועל פניו הדבר נשמע כנס שאין להן הידלדלות העצם.
יתרה מזאת, נשים משבט זה ממש המתגוררות בארה"ב וניזונות מתפריט מערבי נמצאו סובלות מהידלדלות העצם ממש כמו שאר אוכלוסיית הנשים הלבנות.
מתברר שחלב הפרה לא רק שאינו תורם לבניית הסידן בגוף אלא אף גורם לבריחתו. ההנחה, אם כן, על פי הרפואה המשלימה היא שחלבון החלב, הקזאין, מפריע לספיגת הסידן וגורם לעליית חומציות הדם, דבר שגורם לגוף לשחרר סידן מהעצמות כדי לתקן את המצב.
כמובן שגם כל שאר החלבונים ממקור חי כמו בשר, ביצים וכדומה- גורמים לבריחת הסידן, משום שהם חומציים.
כאשר יש חומצה בגוף, הוא מפרק סידן מהעצם על מנת לנטרל את החומציות ולאזן את עצמו, שכן הגוף עובד במצב של בסיס ולא חומצה.
בשנת 1980 פורסמו ממצאי מחקר של אוניברסיטת הווארד היוקרתית בארצות הברית, המלמדים כי נשים אשר שתו שתי כוסות חלב מדי יום סבלו פי אחת וחצי משברים בגפיים יותר מנשים אשר שתו כוס אחת ביום.
גם הסוכר הרסני:
סיבה נוספת הגורמת לבריחת סידן היא הפרשת סידן בשתן בעקבות קליטת סוכר. בהתחשב בכמויות הגדולות של סוכר אותן צורך האדם הממוצע- 150 גרם סכרוזה (סוכר הנמצא בסוכר ובפחמימות הפשוטות כמו קמח לבן, פסטות, גלידות, עוגות, ופירות המתפרקות לסוכר).
הסוכר מחוץ לגופנו הינו בסיסי אבל בתוך התהליכים הכימיים המתרחשים בגוף הופך לחומצי. מצב הגורם לעלית חומציות הדם – מצב המחייב את הגוף להוציא סידן מהעצם.
הפיתרון נעוץ בתזונה נבונה והימנעות מצריכת חלבונים מהחי:
עודף אכילה של חלבונים מהחי כמו עוף, בשר, נקניקים, מוצרי חלב וביצים, המכילים סולפטים ופוספטים המעלים את חומציות הדם (למעט לבנה יוגורט עיזים ודגים שנחשבים בעלי חומציות נמוכה) וגורמים למצב המחייב "גיוס" סידן מהעצם כדי לשמור על מאזן החומציות – בסיסיות.
בנוסף הזרחן שנמצא בחלבונים מהחי מפחית את ספיגת הסידן במעי ומגביר את ספיגת הזרחן.
גם אכילת סולנים אינה מומלצת. משפחת הסולנים כוללת תפוחי אדמה, חצילים, עגבניות ופלפל ירוק הגורמים לחומציות ולכן מפרקים סידן מהעצם.
גם אלכוהול גורם למאזן שלילי של סידן, ומשקאות מוגזים עתרי פוספטים המכפילים את הפרשות הסידן בשתן. וגם קפה מפרק סידן.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
התזונה המומלצת :
התזונה המומלצת היא תזונה עתירת ירקות ופירות ודלה במוצרים מהחי. יש להוריד מהתפריט משקאות מוגזים ולהחליפם במיצים טבעיים (סחוטים במקום) או מים.
יש לעבור לדגנים מלאים וקטניות ולהפחית משמעותית בכמויות הסוכר (כולל קמח לבן ומוצריו) ולהביא בחשבון כי סוכר חום או דבש מזיקים בדיוק באותה המידה כמו הסוכר, שכן ההתפרקות שלהם בגוף היא בסופו של דבר זהה.
אין לשתות יותר משתי כוסות קפה ביום, כולל קפה נטול קפאין. כדאי לכלול בתפריט מוצרי סויה וטחינה מלאה ואפשר גם חופן שקדים (לא קלויים) ביום.
אפשר להוסיף תה חליטה של צמחים המכילים פיטואסטרוגנים אשר מאזנים הורמונאלית כמו אנג'ליקה, שוש קירח (לקריץ), קוהוש שחור ואלטריס.
וחשוב לא פחות לעשות פעילות גופנית מתונה, לפחות שלוש פעמים בשבוע, כמו הליכה מהירה, שחייה .
הסידן מצוי בסויה ומוצריה; בירקות, במיוחד ממשפחת המצליבים – כרוב, כרובית, ברוקולי, לפת, צנון, צנונית, עלי חרדל ועלי רוקט, וכן בחסה, סלרי, במיה, שעועית צהובה וירוקה; בפירות מיובשים כמו תאנה ומשמש; בדגים המשומרים על עצמותיהם כמו סרדינים, אנשובי ומקרל; בקטניות, בשקדים, באגוזים, שקדים ובשומשום ולכן גם בטחינה ובחלבה.
למה לא חלב פרה!
החלב מהווה את אחד הדוגמאות הבולטות של שטיפת המוח הבלתי פוסקת מצד התעשייה.
לכן חשוב להדגיש שיש לחלב שורה ארוכה של חסרונות החלב נוצר בבלוטת השד של כל היונקים ממרכיבים הנמצאים במחזור הדם.
תעשיית החלב ללא ספק עברה מהפיכה והייתה הראשונה להשתעבד למחטים ולחומרים כימיים של הרפואה הוטרינרית.
אם לפני 50 שנה פרה נתנה 8 ליטר חלב ליום, הרי שהיום ניתן להפיק מפרה 30-50 ליטר חלב ליום. ואם לפני 50 שנה פרה יכלה ללדת עגל אחד בשנה היום אפשר ל"קבל" מפרה אחת 12 עגלים בשנה.
כל זאת על ידי התערבות גנטית אגרסיבית כאשר המזרק מחליף את המין כשיטת הפריה.
הטכניקה משלבת הזרקת הורמונים לפרה שמייצרת עשרות ביציות בפעם אחת. לאחר מכן הפריית הביציות והחדרתן בניתוח לרחם בפרה האורך רבע שעה.
החלב מהווה את אחד הדוגמאות של שטיפת מוח בלתי פוסקת של התעשייה.
אבל יש לו שורה ארוכה של חסרונות:
- התגובה של החלב חומצית בגוף וגורמת לפירוק סידן מהגוף.
- בחלב יש שאריות אנטיביוטיקה אותו מקבלות הפרות נגד מחלות.
- בחלב אין סיבים ולכן עלול לגרום לעצירות.
- בחלב יש רמה גבוהה של שומן רווי המעלה את הכולסטרול.
- חלבון החלב קזאין הוא מרכיב אלרגני שקשור לאוסטיאופרוזיס, וגורם לליחה לכן אנו מורידים אותו מאנשים הסובלים מסינוסים, בעיות נשימה, אסטמה, אלרגיות, ברונכיטיס, דלקות מפרקים ואטופיק דרמטיטיס .
- לאנשים רבים חסר את האנזים לקטז המפרק את סוכר החלב. חוסר זה בא לידי ביטוי בתופעות של גזים, נפיחות ושלשולים.
- החלב עלול לגרום לאבנים בכליות. כי בתהליך הפסטור מתחבר הסידן עם זרחן בדם ונוצרים גבישים.
- פרות מקבלות הורמון גדילה להגדלת תצרוכת החלב ולצערנו הורמון זה גורם לבגרות מינית מוקדמת אצל בנות.
- החלב קשור לדלקות אוזניים ודלקות בדרכי הנשימה אצל ילדים.
- החלב מכיל הורמון בשם IGF1 הנחשב לחומר מעודד גידול תאי סרטן.
הסויה – ידיד נאמן:
הסויה עשירה בסידן שיש לו ספיגה טובה בגוף, היא חלבון שלם ונוגדת סרטן, מפחיתה את רמת הכולסטרול ומקטינה את שכיחות מחלות הלב וכלי הדם:
אחרי שנים של התייחסות אל הסויה כאל "מזון שכולם אוהבים לשנוא", הפכה לאחרונה הסויה ליקירת הכינוסים המדעיים. הסויה עשירה בסידן שיש לו ספיגה טובה בגוף.
היא שייכת למשפחת הקטניות ומהווה מאגר חלבון חשוב לאנשי המזרח הרחוק מזה אלפי שנים, ומכילה חלבון בריכוז הגבוה ביותר בטבע: 42% ממשקלה.
השומן מהווה 18% ממשקל הסויה והפחמימות כ38% ממשקלה. הסויה מפחיתה את רמת הכולסטרול ומקטינה את שכיחות מחלות הלב וכלי הדם.
ולפי פרופ' ברנס מארה"ב יש לפולי הסויה פעילות נוגדת סרטן. הסויה מעכבת את התקדמות הסרטן ופוגעת בתאים סרטניים. שכיחות סרטן השד נמוכה לאין שיעור באוכלוסיות שהסויה כלולה בתפריט שלהן.
אביו של יונתן פולארד החוקר את סרטן הערמונית בקנדה, רואה בסויה את הרכיב החשוב ביותר בתזונה, כאשר מדובר במניעת סרטן הערמונית.
כמות צריכה:
כוס או שתיים של חלב סויה, או 100 גרם גבינת טופו.
רצוי מאוד לקנות סויה אורגנית או סויה שרשום עליה ללא הנדסה גנטית.
באיזה צורה הסויה מגיעה?
הסויה מגיעה בצורת טופו, או בצורה של גבינה כממרח, או טופו מעושן, או בצורה של פתיתים יבשים או כחלב סויה.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
יתרונות חלב העיזים:
חלב עז דומה בהרכבו לחלב אם ובימים קדומים שימשו עיזים כמיניקות לתינוקות.
על פי מחקרים שנעשו כבר בשנות ה80 מתוך אוכלוסיית אנשים הרגישים לחלב פרה, נמצא שכ- 40% מהם מעכלים טוב יותר את מוצרי חלב העיזים.
חלב עיזים זורם מהר יותר דרך הקיבה והמעי ומייצר הרבה פחות גושים מאשר חלב פרה, לכן עיכול החלבונים שלו יעיל יותר
לעומת חלב פרה. בחלב עיזים יש פי- 3 יותר חומצות שומן טובות לדוגמה חומצת שומן קפרילית מונעת זיהומים בקטריאליים ופטרייתיים במערכת העיכול.
חלב עיזים מכיל יותר סידן ואשלגן מחלב פרה.
לכן חלב, לבנה, ויוגורט עיזים מומלצים ללוקים בטרשת עורקים או ברמות גבוהות של כולסטרול, וגם לאנשים עם נטייה לסרטן מעי הגס.
לבנה ויוגורט עיזים הם בסיסיים ולכן יכולים לסייע במחלות דלקתיות כמו דלקת פרקים, סוכרת, והשמנה.
לחלב עיזים יש יכולת לרפא אפטות בפה הנוצרים כתוצאה מוירוסים, במיוחד אצל ילדים ותינוקות.
במחקרים נוספים נמצא כי בחלב עיזים קיימים רכיבים התורמים לחיזוק מערכת החיסון, הודות ליכולתם לנטרל את ההשפעה המזיקה של חיידקים ווירוסים.
חלב עיזים מכיל גורמי חיסון הפועלים גם בגופינו ומונע זיהומים ודלקות.
תוספים:
תוספי תזונה המכילים ברזל, אבץ ומגנזיום, הנאכלים יחד עם מזון עשיר בסידן או בתוסף סידן, מקשים על ספיגת הסידן. לעומת זאת, ויטמין D וויטמין C משפרים את ספיגתו, ולכן חשוב להעשיר את המזון בוויטמינים אלה באמצעות צריכת ירקות ופירות טריים בשילוב עם מזונות צמחיים המכילים סידן כמו קטניות.
חשוב לדעת
שלבי ספיגת הסידן משתנים בהתאם לגיל, עד גיל 25 ספיגת הסידן בגוף מרבית מגיל 25 עד גיל 40 הגוף שומר על הסידן בעצמות ויש פחות ספיגה ומגיל 40 הגוף מתחיל לאבד ממסת העצם. ולכן חשוב לצרף מגיל הילדות סידן בתפריט היומיומי על מנת לבנות את העצם.
סיפור מקרה
המטופלת: יפה בת 35 נשואה +4 ילדים.
קורות המחלה וסימניה: לפני כשנה ילדה את הילד הרביעי ומאז היא מרגישה כאב באזור הירך.
האבחון אירידיולוגי: באבחון נראה בבירור שליפה יש מבנה (קונסטיטוציה) של חולשה ברקמות החיבור ובשלד. לכן בהריון הרביעי הגוף כבר לא יכל לעמוד בעומס של צריכת הסידן של העובר, ונוצר מצב של עצמות דמוי אוסטיאופורוזיס, בזמן ההיריון.
הטיפול: ניתנה ליפה תזונה בסיסית המבוססת על ירקות, עדשים, אורז, טופו, דגים, לחם כוסמין ועוד. בנוסף קיבלה צמחים שמחזקים את השלד והרקמות כמו: קומפרי, מורן אופולוס ועוד והומלץ על פעילות גופנית בשיטת הפילאטיס.
התוצאה: יפה החלה את התהליך ולאחר חודש דיווחה על שיפור ניכר בהרגשה הפיזית והאנרגטית, הכאבים נעלמו, יפה תמשיך את התזונה ואת הצמחים כדי לשמר את ההרגשה האופטימלית הנוכחית.
מתכוני החודש
קוביות טופו אפויות במשרה
- רבע כוס רוטב סויה אורגני.
- רבע כוס מים.
- 1 כפית אבקת ג'ינג'ר.
- חצי בצל בנוני מגורד.
- 1 כף מיץ לימון.
- 450 גרם טופו (אורגני ללא הנדסה גנטית) חתוך לקוביות בעובי 1-2 ס"מ.
אופן ההכנה:
- לערבב היטב את כל החומרים למשרה.
- לשפוך את המשרה על קוביות הטופו ולהשהות במקרר למשך הלילה.
- לסדר את קוביות הטופו בתבנית אפייה משומנת, לשפוך עליהם את המשרה הנותרת.
- לאפות ב- 180 מעלות למשך כ-30 דקות או עד שהטופו יבש מנוזלים.
ובתאבון!
ירקות אורגניים ממולאים
חומרים:
- 5 פלפלים צהובים ללא גרעינים.
- 5 עגבניות בינוניות מרוקנות מתוכן.
- 5 קישואים עגולים מרוקנים התוכן.
למילוי:
- שמן זית לטיגון.
- 3 בצלים קצוצים דק.
- 3 שורשי סלרי מגוררים.
- 3 גזרים מגוררים.
- 3 פלפלים חתוכים לקוביות קטנות.
- 1/2 כפית מלח.
- פלפל שחור טחון.
- 1/2 כפית קינמון.
- 1 כפית בהרט.
- 1/2 קילו אורז מלא (מבושל חלקית).
- 1 חבילת טופו חתוכה לקוביות קטנות מאוד.
- צרור פטרוזליה קצוץ דק.
לרוטב:
- 3 בצלים קצוצים דק.
- 2 שיני שום.
- קופסת עגבניות מקולפות אורגניות או 5 עגבניות טריות מקולפות.
- 1/2 ליטר מים.
- 1 כף סירופ אגבה.
- 1 כפית מלח.
- פלפל שחור טחון.
- 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון.
- צרור תימין קצוץ.
אופן ההכנה:
- המילוי- מאדים את הירקות במעט שמן זית לפי הסדר הבא- בצל, סלרי, גזר, קוביות פלפלים, מוסיפים את התבלינים ( מלח, פלפל, קינמון, ובהרט) וממשיכים לאדות עוד שתי דקות.
- מוספים את האורז והטופו וממשיכים לבשל על אש נמוכה עוד שתי דקות, מכבים את האש ומוסיפים את הפטרוזיליה.
- ממלאים את הירקות במלית שהכנו ומסדרים בתבניות נפרדות את הירקות, כל סוג ירק בתבנית נפרדת.
- הרוטב- מטגנים במחבת את הבצל והשום עד להזהבה.
- מוסיפים את קופסת העגבניות המקולפות, המים, סירופ אגבה, המלח, הפלפל, אגוז מוסקט והתימין.
- מבשלים כ- 45 דק', מרסקים את הרוטב במעבד מזון ושופכים אותו לתבניות עם הירקות עד 2/3 מגובה הירקות.
- אופים את הירקות בתנור ב- 180 מעלות כשהם מכוסים בנייר אפיה.
- עגבניות- 20 דקות, פלפלים- 30 דק, קישואים- 40 דק'.
להגשה – מניחים אחד מכל סוג ירק על מחבת חמה.
בתאבון!
טיפ:
פעילות גופנית ואוסטופרוזיס
מחקרים רבים מראים כי שמירה על אורך חיים בריא ופעילות גופנית משפיע באופן ישיר על צפיפות העצם.
פעילות גופנית מתונה כ- 3 פעמים בשבוע הוכחה כיעילה בהפחתת התהליך האוסטרופורוזי :הליכה מהירה, ריקוד, חדר כושר, ותרגילים ספציפים העוזרים בחיזוק שרירים האחראים על היציבה כגון שרירי הגב, הישבן וריצפת האגן.
ישנם שלושה מוקדים עיקריים החשופים יותר להתפתחות אוסטרופורוזיס והם:חוליות עמוד השדרה, מפרק שורש כף היד, ומפרק הירך.
להלן דוגמאות לתרגילים שיכולים לעזור בהפחתת התהליך האוסטרופורוזי:
- תרגיל לחיצה ודחיסה: יושבים על כיסא ואוחזים כדור בשתי הידיים. מחזיקים ודוחסים עד שחשים את עייפות השריר, לאחר מנוחה קצרה חוזרים עלפעולה זאת בשנית.
- התרגיל מתבצע בעמידה- יד ימין מצמידה את הכדור לירך ימין ולוחצת אותו כלפי הירך וחוזר ברגל השנייה עם היד השנייה.
- עימדו בפיסוק כשכפות ידיכם על גב הכסא, כופפו מרפקים וישרו עד לקבלת תחושת מאמץ. עשו הפסקה קצרה וחיזרו שנית על הפעולה.
- עמדו בעמידת 6: כפות ידיים מתחת לקו הכתפיים וברכיים מתחת למפרקי הירך, במצב זה קמרו את הגב כלפי מעלה כשהראש כלפי מטה ואז עשו את התנוחה ההפוכה, כלומר הגדלת השקע הגבי כשהראש כלפי מעלה, חיזרו על הפעולה בין 10-15 פעמים, נוחו מספר שניות וחיזרו על התרגיל פעמיים – שלוש.
חשוב לדעת-תרגילים בעזרת מכשירי כוח נמצאו כאפקטיביים ביותר במניעת האוסטרופורוזיס-
משקולות חופשיות, גומיות ומכשירי כושר.
דוגמאות לתרגילים שיכולים להפחית את תהליך דילול העצם באדיבות אלעד אשכנזי – מאמן כושר.
לא נשכח להקשיב לגופנו- לנשום עמוק,להזין אותו במזון איכותי, בחום, שמחה ואהבה …
וזכרוכדי להזיז הר ממקומו יש להתחיל עם האבנים הכי קטנות
רומי חוכמה
052-8781537 פקס- 09-7745305
מרפאה: שד' מנחם בגין 1, רעננה
הערה חשובה – בהרשמה לירחון אתם הופכים להיות חלק מרשימת התפוצה של מבט לטבע.
אנא כנסו לאתר הבית להרשם, ההרשמה נמצאתבירחון.
אם אתם חושבים שחברכם ירצו להנות מהעיתון אנא המליצו להם להרשם ונשמח לצרף אותם.
כל הזכויות שמורות לרומי חוכמה.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.