שלום חברים,
בירחון זה אסביר את הפרדוקס הצמחוני , אתן אלטרנטיבות אחרות לאכילת חלבונים מלאים ואפרט על הקשר בין הכבד ל – b12 ולברזל.
מחקרים רבים מורים על כך שהצמחונות והטבעונות מועילים לבריאות ולאריכות הימים. אולם החשש הנובע מהתרעות הרפואה המערבית על כך שהמחסור ב- ויטמין 12 b וברזל נובע מחוסר אכילת בשר אדום- מונע מרבים וטובים לעבור לתזונה צמחונית- או לאפשר זאת לילדיהם . האמת היא שכשהגוף מאוזן הוא מייצר את כל הדרוש לו מעצמו. וכאן המקום להזכיר תופעה מעניינית: דווקא הרבה קרניבורים סובלים ממחסור b12 ו גם מברזל. הרפואה האלטרנטיבית יודעת לאזן את הגוף, כולל את מצב ה-ויטמין בי 12 והברזל בדרכים טבעיות. גוף מאוזן משמעו גוף נקי מרעלים. מכיוון וידוע שמוצרים מן החי משאירים לאחר העיכול תוצרי פירוק רעילים המתנקזים בכבד ומחלישים אותו- אני דואגת דבר ראשון לתהליך ניקוי רעלים מהכבד- כבד נקי תורם לחילוף חומרים תקין, להרזיה קלה יותר, לתחושה נעימה יותר בגוף, למערכת חיסונית חזקה יותר ולמראה יפה יותר.
ד"ר רגנדרה פצ'אורי, יו"ר הפאנל של האו"ם לנושא שינויי האקלים, פנה לאחרונה בראיון עיתונאי וביקש מאוכלי הבשר להפחית רק סטייק אחד מן התפריט השבועי, כדי להקטין את הדרישה ולנסות להציל את המצב.
קישורים לכתבות:
1. הכבד.
2. השפעת האבולוציה על בני האדם.
3. אקולוגיה – השפעת איכות הסביבה.
4. הרעלים בבשר.
5. הרעלה נפשית.
6.תחליפים צמחוניים לחלבונים מן החי.
7. סיפור מקרה- גודש רעלים בכבד.
9.טיפ החודש – סדנת הרזיה עם ניקוי רעלים לפי קשתית העין
סדנת הרזיה עם ניקוי רעלים פגישות אישיות וקבוצתיות במשך 3 חודשים פעם בשבועיים.
לסיליבוס הסדנה – לחץ כאן
סדנה של חוייה עצומה ושינוי מדהים באורח החיים, במראה ובהרגשה.
נשמח לראותכם…
רומי חוכמה
הכבד
ידע כללי על הכבד –
הכבד הינו הבלוטה הגדולה ביותר בגוף. הכבד נמצא בחלק הימני העליון של חלל הבטן. הכבד מתפקד כמפעל כימי של הגוף שמווסת כמות של חומרים חיוניים רבים בדם.
לכבד מספר תפקידים חשובים –
מסנתז מרה, בכבד מתרחש חילוף חומרים של פחמימות , חלבונים ושומנים, מווסת את כמות הסוכר בדם מאחסן ומפרק שומנים.
לכבד תפקיד חשוב בתהליך ניקוי רעלים מהגוף. בכבד מסונתז ויטמין A שמאוחסן עם ויטמינים D ,B12 ,K .
למה צריך לעשות ניקוי כבד?
כשהכבד גדוש רעלים הוא אינו מתפקד כראוי. "ניקוי כבד" הינו תהליך טבעי ומועיל. אחד האברים החיוניים ביותר בגופינו הוא הכבד, והוא גם האיבר היחיד שיש לו יכולת התחדשות. כשאנו מגיעים לקראת סוף שנות ה- 30 תחילת גיל ה- 40, יכולת ההתמודדות של הכבד עם רעלים הולכת ונחלשת.
הרעלים מצטברים בכבד
בעידן שלנו נאלץ הכבד לפרק גם חומרים כימיים שונים כמו חומרים משמרים, תרופות, ריסוסים כימיים, גלולות הורמונאליות, ממתיקים מלאכותיים, קפאין ואלכוהול. מאחר והכבד אינו בנוי לנטרול חומרים לא אורגניים כאלה הוא מתעייף ו"ניסתם". כשהכבד אינו מסוגל לסלק ולנקז את יתר החומרים כראוי הדבר מתבטא בבעיות "שגרתיות" שונות הגורמות לאדם לא לחוש במיטבו, כמו: עצירות, כאבי ראש, לחץ דם גבוה, השמנה, יתר חומציות בדם הגורמת להיחלשות המערכת החיסונית, בעיות עור, עייפות מתמדת, מצב רוח ירוד ואפילו בעיות פריון.
סוד ההשמנה
גם ההשמנה נגרמת עקב כבד גדוש אשר אינו תורם את חלקו לחילוף החומרים של הגוף. הבעיה מוכרת היטב אצל בנות 35 פלוס אשר "תקועות" עם עודף שומן ואינן מצליחות לרדת במשקל גם כשהן לא אוכלות הרבה. כשהכבד נקי הוא מסנן טוב יותר את הרעלים וגורם לחילוף חומרים קל.
מצב הגוף והנפש
ברפואה המשלימה מייחסים לכבד רגשות של כעס, שליטה, חוסר שקט ושאפתנות קיצונית (טייפ A). התחושות הללו מזיקות לנו ובאות לידי ביטוי לעיתים בצורה של ציסטות, טחורים, כאבי ראש, קוצר נשימה, ראומטיזם, דלקות פרקים ועוד. לכן חשוב לתת תשומת לב לכבד שלא יהיה "כבד" ולאזן אותו באמצעות ספורט, מדיטציה, נשימות, יוגה ושיחות נפש. כמו כן שמירה פיזית באמצעות תזונה בריאה וצמחי מרפא.
מתנקים מבפנים
רוב הבעיות אותן הזכרתי כאן נפתרות בדרך כלל אחרי שמנקים את הכבד באמצעות ניקוי רעלים ושומרים על תקינותו כחלק מאורח החיים. אני ממליצה על "ניקוי כבד" או "ניקוי רעלים" בתהליך טבעי ופשוט ללא חוקן, סדנאות מיצים וכדומה, אלא בשמירה מוקפדת מאוד על תזונה נכונה במשך שלושה חודשים, ו"פוש" בצורת תמציות צמחים מתאימות. אחרי שלושה חודשים כאלה רואים בבירור הבדל ממשי במצב עור הפנים, באור העיניים, ובתפקוד הכללי של הגוף.
אורח חיים השומר על הבריאות
הדבר החשוב ביותר שמירה שגרתית הוא תזונה נכונה, בעיקר על בסיס צמחוני, שכן החלבונים מהחי מתפרקים ומשאירים אחריהם רעלים המכבידים על הכבד. אני ממליצה גם על מעבר לדגנים מלאים כמו לחם שיפון או כוסמין (ללא שמרים), אורז מלא, קינואה, שיבולת שועל וכדומה. כמו כן להוציא מהתפריט קמח חיטה, כולל חיטה מלאה, כי החיטה ידועה כמחוללת אלרגיות. גם קטניות מומלצות, בעיקר עדשים וחומוס. כמובן שחשוב לשתות הרבה ורצוי מים, אצלנו בארץ עדיף מים מטוהרים בצורה זו או אחרת. כדאי להמיר את הסוכר בממתיקים טבעיים כמו סטיבייה או סירופ אגבה ולהקפיד להימנע מתזונה המכילה חומרים משמרים ותוספות מלאכותיות.
סימפטומים של רעלים בכבד: |
– כאבי מפרקים נודדים.
– עיוות שרירים.
– כאבי ראש.
– יתר לחץ דם.
– תסמונת קדם וסתית עם דימום קשה.
– בעיות פיריון.
– פריחות ואלרגיות בעור.
– טינטונים באוזניים.
– פרקינסון.
– פציאליס- ירידה בעצב הראיה.
– פגיעה בספיגת ויטמיני ה- B – שהכבד פגוע הוא אינו מסוגל לאחסן את אותם ויטמינים ולכן הוא מפריש אותם בצורה מהירה.
– הכבד אחראי על בניית המיאלין – מעטפת העצב – ייצור מופחת של מיאלין עלול לגרום לעצבנות ורגישות יתר כמו כן למחלות ניורולוגיות כמו פרקינסון וטרשת נפוצה.
– אלרגיות.
– קדחת השחת.
– טיקים.
– דלקות בכיס מרה.
– יתר כולסטרול.
– סחרחורות.
– שפשוף בעיניים.
– עור כהה מתחת לעיניים.
– שינה לא טובה.
– עיניים עמומות וקושי לפתוח את העיניים מול האור.
בני האדם אמורים להיות צמחוניים אוכלי דגים –
אצל בעלי חיים טורפים יש מערכת עיכול קצרה שנועדה להוציא מהר את תוצרי פירוק הרעלים של הבשר החוצה. לאדם יש מערכת עיכול ארוכה שמתאימה לחיות צמחוניות.
לטורפים יש מערכת שיניים שמותאמת לתפיסת הטרף , פציעתו וביתורו. לאדם יש מערכת שיניים שמכילה 20 טוחנות , 8 חותכות ו- 4 ניבים לא מפותחים שמתאימה יותר לאכילת דגים.
בעלי החיים הטורפים רוב העיכול מבוצע בקיבה על ידי הפרשת חומצה פי 10 יותר מהאדם. החומצה מפרקת ביעילות את החלבונים בבשר.
זמן העיכול אצל האדם נמשך כ-5-6 בקיבה לעומת כשעתיים אצל הטורפים ובשל זמן העיכול הממושך הבשר נרקב אצלינו במערכת העכול. ומגביר את הרעילות בגוף.
אנו יודעים שארצות שתזונתם מבוססת בעיקרה על דגים הינם אנשים בריאים יותר שאינם סובלים ממחלות לב וכלי דם ההפך מהעולם המערבי שבו מחלות אלה נפוצות.
דגים מומלצים
יש להימנע מדגים ומפירות ים שמכילים ריכוז גבוה של כספית.
יש להימנע מטונה אדומה, כריש, דג חרב וקינג מקרל.
דגים מומלצים שמכלים מעט כספית סלמון, זהבון וטונה בהירה.
דגים שגדלים בפיקוח וטרינרי לא אמורים להכיל כספית בגלל שתזונת הדגים מועשרת באומגה 3, הם מכילים כמויות גדולות של חומצות שומן אלו.
המומלצים במיוחד בורי, לברק, באס ופורל.
מומלץ לאכול 2-3 פעמים בשבוע דגים.
טעמים אקולוגיים- איכות הסביבה והשפעתה על בריאותנו:
1. תעשיה המזהמת ביותר- הפרשות בעלי חיים שמקורם במשקים מתועשים מכילות זרחן, מימן, אנטיביוטיקה, ארסן וחומרים מסוכנים אחרים שמגיעים למיי תהום ומזהמים אותם.
2. פסולת ממשחטות היא מקור למחצית המזהמים האורגניים הרעילים, המצויים במים מתוקים.
3. פגרים במי שתיה- כתוצאה משחיטת בעלי חיים מתקבלים בישראל כ 140,000 טון של פסולת חלקי גוף מדי שנה, חלק משמעותי של פסולת זאת מסולק לשטחים פתוחים ולערוצי נחלים, שם נגרמים מפגעי ריח קשים וזיהום מקורות המים.
4. בזבוז מים- כמויות אדירות של מים מושקעות בתהליכי הגידול והעיבוד של בעלי חיים לצורכי מזון. כדי להפיק קילוגרם אחד של בשר בקר יש צורך ב-20 אלף ליטר מים פי 50 יותר מכמות המים המושקעת ביצור קילוגרם אחד של חיטה.
5. בזבוז אנרגיה- נדרשת אנרגיה רבה לייצור מזון להאבסת בעלי חיים. לחמום וקירור הלולים והרפתות, להובלת מזון ומים, לסילוק פסולת ועוד.
6. כריתת יערות- כדי לספק שטחי מרעה לתעשיית הבשר. נכרתים יערות גשם באמריקה ובמזרח הרחוק. העלמות העצים גורמת להפחתת החמצן בעולם.
7. בעלי חיים יוצרים במערכת העיכול זג מתאן, גז זה הוא גז של חממה התורם להתחממות כדור הארץ. למעשה אחראית ל 20% מפליטת גזי החממה בעולם.
מחסור ב-b12 וברזל אצל קרניבורים –
רב מאגרי הברזל נמצאים בכבד וגם רוב מאגרי ה-B12 נמצאים בכבד. אנשים שיש להם בעיות בספיגת הברזל וגם B12 עוברים בדיקות לשלילת מחלות בגוף ולאחר ששללו את כל הבעיות שיכולות לגרום לבעיה מבחינת הרפואה הקונבנציונאלית הם נשארו ללא פתרון. כשמטופלים אלה מגיעים אלי בגלל אנמיה (בדרך כלל גברים) באבחון בקשתית העין ניתן לראות בבירור חולשת כבד. מצב זה מעיד שבעיית האנמיה מקורה בכבד ואם לא נטפל בכבד על ידי תזונה וצמחי מרפא הבעיה לא תפתר. בגישה הקונבנציונאלית ממליצים למטופלים לאכול יותר בשרים דבר המחליש יותר את הכבד וגורם לתופעות לואי נוספות .
לסיכום – אכילת הבשר מעמיסה על כבד ומחלישה אותו יותר.
תחליפים לברזל מעולם הצומח והמים:
קטניות, שומשום מלא, אגוזים,גרעינים, ירקות עליים, דגים, ואצות.
תחליפים ל B12 מעולם הצומח והמים: כרוב כבוש, אצות ים ודגים.
רעלים בתוך הבשר והשפעתם על בריאותנו:
1. הבשר מכיל אנטיביוטיקה שעובר אלנו לגוף וגורם להתרבות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
2. הבשר לסוגיו הוא מזון המאיץ את התפתחותן של מחלות רבות וגורם נזקים לגוף. יש קשר ישיר בין אכילת בשר לבין תופעות שונות כמו עודף של חומצות בדם המביא לחומציות-יתר של השתן, סילוק מוגבר של סידן ודלדול מסת העצם.
3. אכילה מרובה של בשר מזיקה לבריאותנו, וקשורה קשר ישיר למחלות רבות, כמו סרטן, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, אוסטאופורוזיס ועוד.
4. אכילת בשר גורמת להשמנה. צמחונים רבים רזים יותר גם כשצורכים יותר קלוריות.
החיים במשק המתועש הם כואבים, אכזריים ובסופם מחכה שחיטה. חיות לפני שחיטה הן מבוהלות ומפרישות הורמוני סטרס ופחד כמובן חומצת שתן שנכנסת לרקמות ולבשר הגורמת להתנהגות אגרסיבית וחסרת סבלנות.
מזון זה מרעיל גם את נפשנו – "אנחנו זה מה שאנחנו אוכלים".
ציטטה מאלברט איינשטיין "השקפתי, שסגנון חיים צמחוני, רק בהשפעתו הפיזית על מזג האדם, ישפיע באופן המועיל ביותר לאנושות".
"אכילת בשר מחסלת את זרע הסובלנות" (מהאפארינירואנה בודהיסט).
תחליפים צמחוניים לחלבונים מן החי –
1) להעשיר את התפריט בירקות טריים מכל הצבעים.
2) להמעיט בצריכת ביצים מכיוון שהביצה היא חלבון מרוכז המכביד על תפקודי הכבד. מומלץ- לצרוך במידה ביצים אורגניות.
3) להימנע לחלוטין מאכילת בשר בקר. בשר זה עשיר באנטיביוטיקה, ובהורמונים שתפקידם לעזור לפרה להיות גדולה יותר ושתתן לנו יותר תפוקה, בשר זה עשיר בשומן רווי וכתוצאה מכך הכבד סופח אליו את החומרים הללו ולא נשארת שום תועלת מאכילתו. בנוסף, זהו מזון שלגוף מאוד קשה לעכל (הוא נשאר במערכת העיכול עד 12 שעות).
4) מומלץ לאכול דגי ים ממים עמוקים כגון- סלומון, מקרל, בקלה, הליבוט העשירים בחומצת שומן אומגה 3.
5)צריכת עוף- בין 2-3 פעמים בשבוע, מומלץ-אורגני.
6) להימנע ממזון מטוגן-אשר הערך התזונתי שלו נמוך. מזון כזה גורם לצרבות, עצירויות, בעיות בעיכול, והשמנה. הוא עשיר בשומן רווי, לרוב שומן מוקשה, אשר הגוף לא מעכל.
7) במקום תפוח אדמה שמככב בחג ניתן לאכול בטטות שהאינדקס הגליקמי שלהם נמוך יותר ולכן לא גורם להפרשה מוגברת של אינסולין, דבר שלאורך זמן גורם לעליה בלחץ הדם, פגיעה בערכי הכולסטרול, סכרת והשמנה.
8) להעשיר את התפריט במרקי ירקות עם תוספת קטניות כגון – גריסי פנינה וגרגירי חומוס.
9) להעשיר את התפריט היומי בשקדים, אגוזים, פירות יבשים אורגנים.
10) כדאי לתבל את הסלטים בשמן זית ולימון. ניתן להחליף את שמן הזית בשמן פשתן העשיר באומגה 3 (ניתן לרכוש בחניות טבע).
11) לצמחונים – חשוב לשלב קטניות ודגנים ביחד בארוחה על-מנת לקבל חלבון מלא מהצומח – לדוגמא – אורז עם עדשים – מגדרה או לחם שיפון או כוסמין עם טחינה מלאה.
12) אפשרות נוספת – טופו. טופו הוא מעין גבינה מחלב סויה שמכיל חלבון , ויטמינים ומינרלים עדיף לצרוך את הטופו הגולמי שהוא חסר טעם ומקבל את כל טעמי התבשיל שבו הוא נמצא.
סיפור מקרה
גיל המעבר
המטופלת: שרה בת 48 אם לשתי בנות, חילקה את זמנה בין סיוע להוריה הקשישים לבין עבודתה. הפסיקה לקבל וסת והתחילה לעלות במשקל. לחץ הדם שלה עלה ובנוסף היו לה סימפטומים של דופק מואץ, גלי חום, התפרציות כעס וכאבי מפרקים נודדים.
האבחון:
באבחון שנעשה לה בקשתית העין התגלה גודש רעלים בכבד.
דבר זה אחראי ללחץ הדם הגבוה, לכאבי המפרקים הנודדים, התפרצויות הכעס ולהשמנה. בנוסף חלה ירידה בהורמונים הנשיים דבר הגורם לתופעות של גלי חום, דופק לב מואץ ועוד.
הטיפול:
הומלץ לשנות את התזונה לתזונה רבת סיבים, דלת שומנים וחלבונים מהחי.
המלצתי לה על ניקוי כבד באמצעות צמחים כגון : גדילן מצוי, שן הארי, כורכום, ובמקרה זה הוספתי לה גם צמחים מאזנים הורמונאלית כמו אנג'ליקה סינית.
התוצאה:
תוך 3 חודשים הסימפטומים של כאבי המפרקים נעלמו, הדופק המואץ נעלם ולחץ הדם ירד כמעט לנורמות רגילות. הייתה ירידה במשקל של 4 קילו, גלי החום והזעות הלילה פחתו והתפרצויות הכעס כמעט נעלמו.
חשוב לדעת-
אם יש סימפטומים פיזיים שאין להם מענה ברפואה המערבית, אורח חיים המתבטא באכילת מזון מעובד ונטילת תרופות קבועה, מומלץ לעבור אבחון אירדיולגי. זאת כדי לדעת אם יש בעיה בכבד.
גם אם בדיקות הדם תקינות זה לא אומר שאין בעיה בכבד כי הגוף כל הזמן מנסה לאזן את עצמו עד שהוא מתמוטט לעומת האבחון האירידיולוגי שניתן לראות בו מצבים טרם בואם לידי ביטוי חיצוניים לפי המדדים של הרפואה המערבית.
– ניתן לרכוש אצלי פורמולות צמחים לאיזון הורמונלי – לחץ כאן
מתכוני החודש:
מתכון למרק ירקות
מצרכים:
1 גזר
2 קישואים
1 כרובית או ברוקולי
חתיכת דלעת
2 בצלים
2 שיני שום
פטרוזיליה או שמיר לפי הטעם קצוצים או שלמים
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים
1 כוס גריסי פנינה
צילי גרוס או פלפל שחור גרוס
1 כפית כורכום
4 כפות שמן זית
6 ליטר מים
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
להשרות את הגריסים ללילה, לבשל במים למחרת עד שהם מוכנים למחצה.
לחתוך את הירקות ולהוסיף אותם לגריסים.
להוסיף את התבלינים והמלח.
בסוף הבישול להוסיף את שמן הזית.
הידעת ? גריסי פנינה מלאים מכילים קומפלקס של ויטמיני B ומינרלים ואינדקס גליקמי נמוך במיוחד וטובים לאיזון רמת הסוכר והכולסטרול
שווארמה טופו
מצרכים –
1 טופו ( ללא הנדסה גנטית)
3 כפות שמן זית
מלח
פלפל
כורכום
קארי
תבלין של שווארמה
אופן הכנה –
חותכים את הטופו לקוביות קטנות ושמים בקערה.
מוסיפים לקערה את שמן הזית, מלח, פלפל, קארי, כורכום ותבלין שווארמה מערבבים ומשאירים במקרר למשך הלילה.
לוקחים מחבת גדולה ומקפיצים בה את הטופו כמה דקות.
בתאבון!
טיפים:
1. נטילת כף שמן זית (בכבישה קרה – חומציות עד 0.5%) עם מיץ סחוט מחצי לימון בבוקר (אפשר בתוספת מעט מים פושרים) על קיבה ריקה – משפרת את חילוף החומרים במערכת העיכול. מצויין להתחדשות וניקוי תאי הכבד, יש בו יכולת חיטוי גבוהה במקרים של דלקות בגוף, מקור מצויין לאנטיאוקסידנטים(חומרים נוגדי חמצון).
2. פלורת המעיים בריאה מכילה בקטריה של המעי הגס שמייצרת B12.
אצל רוב האנשים בארץ פלורת המעיים לא מאוזנת ( בגלל אורח החיים שלנו). מומלץ לקחת פרוביוטיקה כדי לשפר את הפלורה.
קיימים שני סוגי פרוביוטיקה אחת בקפסולות והשנייה בנוזל .
פרוביוטיקה בקפסולות – עובדת על חלק ממערכת העיכול.הכדור מגיע למעי הדק ושם הוא נפתח ואז יש הגנה על מעי הדק והגס.
פרוביוטיקה בנוזל – עובדת על כל מערכת העיכול שזה הפה, הושט, הקיבה והמעי הדק והגס.
לא נשכח להקשיב לגופנו – לנשום עמוק, להזין אותו במזון איכותי, בחום, שמחה ואהבה …
וזכרו התקווה היא חלומם של אנשים ערים!
כל הזכויות שמורות לרומי חוכמה.
freedigitalphotos