הערות והארות על סלק ועוד המלצות לאורח חיים בריא, של רומי חוכמה נטורופתית ואירידולוגית, צמחי מרפא ומתכוני בריאות. הערות והארות על כל מרכיביו של הסלק וצבעיו השונים.
סגולותיו כמרכיב תזונתי מומלץ בתזונה צמחונית/טבעונית. לאבחון באירידולוגיה והתייעצות על סלק ותזונה על פי הנטורופתיה תוכלו לפנות אלי בטלפון 052-878-1537 או צור קשר באתר ואשמח לעזור.
סלק צבעים, מעלות, תכונות ומתכון
עבור הצמחונים/טבעונים, אפשר לשים בשולחן החג סלק אדום כתחליף לזרוע, בגלל צבעו האדמדם.
מבחינה בוטנית, הסלק שייך למשפחת הסלקיים, בדומה לתרד וקינואה.
למרות שאנחנו מכירים אותו בצבעו האדום, קיימים גם זנים לבנים, צהובים ואף בצבעי הקשת.
סלק אדום
נמצא בשימוש הן כמזון והן כתרופה טבעית שנים רבות, בשל השילוב המיוחד של מינרלים ופיטוכימיקלים ועוד סגולות רבות –
- מטפל בתפקוד לקוי של הדם, הכבד והמערכת החיסונית
- מכיל ויטמין a, b, c, d, e, מגנזיום, סידן, אשלגן, סיבים תזונתיים ובטא קרוטן
- נלחם בדלקות
- תורם לבריאות העיכול
- מוריד לחץ דם
- מעלה את רמת החמצן שמגיעה לתאי הגוף
- מסייע בהשמדת תאים סרטניים
- מונע מחלות לב
- טוב לטיפול בעצירות
חצי ספל סלק (כ-85 גרם) מכיל כ-37 קלוריות בלבד! וכן 1.7 גרם סיבים תזונתיים, 20 מ"ג מגנזיום, 68 מק"ג חומצה פולית.
יש לשים לב כי הסלק אינו מומלץ לסוכרתיים.
החומר בטנין, שגורם לצבע האדום כהה שבסלק, יכול לגרום לצביעת הפרשות הגוף באדום כצבע הסלק האדום. תופעה זאת אינה מזיקה והיא תיעלם ברגע שמפסיקים לצרוך את הסלק.
עלי הסלק בריאים מאוד אף הם
העלים בעלי הטעם המריר מומלצים למאכל בהיותם מקור חשוב למשפחת הקרוטנים, לדוגמת בטא קרוטן, לוטאין וזיאקסנטין. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי עלי סלק מכילים חומצה אוקסלית. אנשים שסובלים מאבנים בכליות או דלקת פרקים צריכים להמנע מצריכתם.
למרות היותו שורש נוקשה, הסלק מאוד רגיש למכות או לפציעות, בייחוד במהלך הבישול. הפיגמנטים בסלק מסיסים במים ורגישים מאוד לחום, לכן בעת בישול יש להתייחס אליו בעדינות.
ניתן לאכול את שורש הסלק כשהוא מבושל, מאודה, על האש, בתנור או חי.
מתכון לסלט סלק אדום חי
- 1 סלק אדום מגורד
- שמן זית כתית מעולה
- מיץ מחצי לימון
- 1/2 כפית כמון
טיפ – הוסיפו קולרבי וגזר מגורדים וקבלו סלט שורשים צבעוני ומרענן.
בתאבון וחג שמח!
שלכם, רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא