מגיפת ההשמנה המתחוללת בימינו, לצד מגיפה של מחלות כרוניות (שחלקן בוודאי קשורות להשמנת היתר) גרמו להתעוררות גדולה בנושא התזונה.
רעיון השפעת התזונה על הבריאות כבר אינו נחלת המרפאים האלטרנטיביים בלבד וכבר הפכה מזמן לנושא חשוב מחקר.
החוקרים בדקו צורות תזונה בארצות בהן מחלות כרוניות היו נמוכות. ושם לא סבלו מהשמנה כמו סין, איטליה, צרפת, יפן וארצות הצפון, והגיעו למסקנות בנוגע לתזונה בריאה.
מכיוון ואני מאמינה שדרך חיים נכונה כוללת חיבור לטבע המקומי, בכתבה זו שמתי דגש על תזונה ים תיכונית. על יתרונותיה וחסרונותיה, על הפרדוקס הצרפתי בעניין יין אדום. ועל מזונות מובילים שאספתי מכל שיטות התזונה הנחשבות בריאות.
וכמובן שאני שוב חוזרת על מנטרה הישנה שלי. שהבריאות מבוססת על מזונות בריאים על בסיס צמחי ועל פעילות גופנית.
אורח חיים שכולל הימנעות משומנים רווים, מזונות מעובדים, מזונות עתירי צבעי מאכל וחומרים משמרים. בנוסף הימנעות מסוכרים פשוטים כמו קמח לבן. והתוצאות לא מאחרות לבוא…
אני מאחלת לכם קריאה מהנה רומי חוכמה.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
הנכם מוזמנים להיכנס לחנות שלנו ולהתרשם מפורמולות צמחי מרפא למגוון בעיות וחיזוק – לחצו כאן.
דיאטה ים תיכונית
דיאטה המבוססת על הרגלי אכילה במדינות הים התיכון. הרגלים אלה מוכיחים את עצמם כמפחיתים את הסיכון למחלות לב, לחץ דם ועשויים לסייע בהפחתת משקל והרזיה:
מאפייני התזונה
– צריכה גבוהה של פירות וירקות, מזון מגוון מן הצומח הכולל בין היתר חיטה מלאה, קטניות, אגוזים, זרעים ואורז.
– העדפת שימוש במזונות עונתיים טריים וצמצום בצריכת מזונות מעובדים.
– שימוש רב בשמן זית. 30%-40% מכמות הקלוריות הנצרכת מתקבלת משומנים.
– צריכת כמויות קטנות שלמוצרי גבינה, ובעיקר גבינת עיזים ויוגורט.
– שתיית יין אדום באופן מבוקר 2-4 כוסות יין בשבוע.
– אכילה מתונה של דגים, עוף וביצים.
– צמצום אכילת בשר אדום.
– המצדדים בסוג זה של דיאטה – טוענים כי היא יכולה לסייע בהפחתת לחץ דם, הורדת רמות הכולסטרול וצמצום מחלות לב
– המתנגדים לסוג זה של דיאטה – מדגישים את העובדה שהיא מכילה כמויות גדולות של פסטה ולחם איטלקי. לא זו בלבד שמזונות אלה מקשים על הירידה במשקל, הם אף מגבירים את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס.
– דיאטה הים תיכונית אינה מתאימה לאנשים שסובלים מהשמנת יתר חמורה, והם יתקשו להצליח במשימה. יתכן שחלקם יפחיתו 2.5 -7.5 בשלב הראשון של דיאטה זו, אך בהמשך הדרך, תחול האטה בתהליך, ואז הם עלולים להתייאש ולהפסיק את הדיאטה לחלוטין.
– הערך הקלורי של שמן הזית מהווה 30% מהצריכה הקלורית הכוללת בסגנון דיאטה ים תיכונית. מסיבה זו, דיאטה זו דלה בסיבים וברכיבים תזונתיים.
– עגבניות וחצילים הינם ממשפחת הסולנים והם אינם מתאימים לכולם בגלל רמת החומציות הגבוהה שיש בהם. החומציות גורמת לדלקות, צרבות, בעיות טחונים, בעיות מפרקים וכו'. ולכן ההמלצה תלויה במצב הבריאותי של המטופל ואינה מומלצת למי שיש לו קונסטיטוציה חומצית בעין. מעבר לכך סולנים מפרקים את הסידן ולכן אינם מתאימים בתזונה לגיל המעבר. (להרחבה לחצו כאן).
דיאטה השומרת על הבריאות והמשקל
היום ידוע שיש קשר ישיר בין תזונה לקויה לבין מחלות כרוניות.
מניסיוני והמידע הרב שרכשתי כנטורופתית ואירידיולוגית, עם גיבוי במחקרים מדעיים (לדוגמא מחקר סין- להרחבה לחצו כאן) הרכבתי תזונה המבוססת על מזונות בריאים שנמצאים בארצות ששם אורח החיים, איכות החיים ותוחלת החיים טובים.
התזונה עתירה במרכיבים חיוניים הנמצאים בצומח ושוללת מזון המעובד.
פירוט התזונה
ירקות
אפשר לאכול ירקות טריים ללא הגבלה. כדאי לתת יותר דגש על מזונות ירוקים כמו כרוב, קולורבי, ברוקולי, ארטישוק, אספרגוס זוקיני, כרובית, שן הארי, עלי תבלין.
קטניות
קטניות הן אחד מסוגי המזון האיכותיים בעולם. הקטניות מייצבות את רמות הסוכר בדם ומכילות הרבה חלבון. הקטניות כוללות, שעועית לסוגיה, גרגרי חומוס, עדשים, פולי סויה ומש. (שילוב של קטניות עם אורז או חיטה נותן חלבון מלא. לדוגמא, חומוס או מג'דרה).
פירות
הפירות המומלצים לכולם הם: תפוח עץ, אגס, פירות יער, אשכולית, פומלית, קיווי, אפרסק, משמש, נקטרינה ושזיף.
דגנים מלאים
אורז בסמטי חום, קינואה, חיטת כוסמין , כוסמת, לחם שיפון. ( החיטה המלאה גורמת להרבה אנשים אלרגיות, אי סבילות לחיטה ויוצרת ליחה בגוף לכן פחות מומלצת- להרחבה לחצו כאן)
אגוזים וזרעים
מומלץ לאכול כ-30 גרם אגוזים וזרעים לא קלויים ביום. מעשיר אתכם ברכיבים תזונתיים חיוניים ובשומנים בריאים. מומלץ במיוחד: שקדים, אגוזי מלך, אגוזי פקאן, אלסרים, מקדמיה, גרעיני חמניות וגרעיני דלעת.
עשבי תיבול
פטרוזיליה – פטרוזיליה פעילה בהפחתת הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד הפרוסטטה ומחלות כליות. עוזרת לטיפול בדרכי השתן ובאבנים בכליות. הפטרוזיליה עשירה בוויטמין A ו-c ובברזל. בפטרוזיליה נמצא גם נוגד החימצון רוטין.
בזיליקום – ריחן – שימוש בבזיליקום/ריחן מסייע לטיפול וריפוי שיעול. ריפוי דלקות גרון, ריפוי מחלות עור, פצעים ואקזמה, טיפול יעיל לעקיצות יתושים וחרקים, מצויין למערכת העיכול.
כוסברה – עשירה בנוגדי חמצון בשם קרוטנואידים התורמים להפחתת הסיכון לסרטן ולמחלות לב וכלי דם. ובלוטאין המסייע לבריאות העין. יש בה גם קוורציטין המשמש כנוגד דלקת. כמו כן היא מהווה מקור עשיר לאשלגן, בטא-קרוטן וחומצה פולית.
* אכילת כוסברה עוזרת בשמירה על מערכת העיכול.
* ירק הכוסברה שומר על יציבות רמת הסוכר בדם.
* כוסברה נחשבת כאנטיביוטיקה טבעית.
* מסייעת בהשמדת תאים סרטניים.
יש להמעיט באכילת מוצרים מהחי
להימנע ממוצרי חלב מחלב פרה (להרחבה על כתבת אלרגיות לחלב – לחצו כאן) . מומלץ לבנה ויוגורט מחלב עיזים.
להוריד בשר אדום הגורם לחומציות ומחלות בגוף (להרחבה על כתבה על חומציות- לחצו כאן).
ניתן לוותר על עוף או לאכול פעמיים בשבוע.
להגדיל את צריכת הדגים לפעמיים בשבוע. (יש להיזהר מטונה בגלל הכספית).
ביצים – עד שתי ביצים אורגניות בשבוע (להרחבה לחצו כאן), ילדים יכולים לאכול ביצה ביום.
שומנים
שמן זית כתית עם חומציות עד% 0.8 מחזק את הכבד, יעיל ללחץ דם וכולסטרול. מומלץ לתיבול סלטים ובישול.
שמן קוקוס כתית מעולה מתחמצן פחות באפיה, טיגון, בישול. בהשוואה לשמנים אחרים שמתחמצנים בקלות בחימום והופכים לשמנים מזיקים. כאשר אופים בשמן קוקוס יש צורך להשתמש במחצית כמות השמן או החמאה.
חיטת כוסמין
חיטת כוסמין היא סוג של דגן. מקורו באיטליה בתקופה הרומית, שם הוא נקרא עד היום פארו (farro) . יתרונו על החיטה הוא בעושרו בסיבים מסיסים. המסייעים לגוף לאזן את רמות הכולסטרול והסוכר ולשפר את תפקוד מערכת העיכול.
צורתם של גרגרי הכוסמין מוארכת, צבעם חום ובבישול נחשף טעמם האגוזי ומרקמם המעט צמיגי. הכוסמין עשיר בחלבון, בסיבים תזונתיים, במינרלים וויטמינים -ויטמיני -B, ניאצין, מנגן ונחושת. ויטמין B2 נמצא בו בריכוז גבוה.
תכולת הגלוטן פחותה בכוסמין מאשר בחיטה ולכן הוא פחות אלרגני.
הניאצין שבכוסמין מסייע באיזון רמות השומנים בדם. הדגן היחיד שמכיל מוקופוליסכרידים (סוכרים מורכבים המחזקים את המערכת החיסונית, ומשמשים כמרכיב מבני ברקמת החיבור).
הכוסמין, כמו כל דגן מלא, עשוי לסייע במניעת טרשת עורקים ובשמירה על שלמות כלי דם.
בזכות תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה הוא מסייע בחילוף החומרים ואף מתאים לתהליך דיאטה, בשל אינדקס גליקמי נמוך-בינוני (לגרגרי כוסמין אינדקס גליקמי נמוך יותר מאשר ללחם מקמח כוסמין).
הכוסמין עמיד למדי מפני חרקים ולכן מצריך פחות ריסוס, שפירושו פחות רעלים במזון שלכם.
יש בו גלוטן בכמות קטנה יחסית ומדד גליקמי נמוך. אינו מתאים לחולי צ'אליק.
הכוסמין נכון מבחינה אקולוגית
לגידול כוסמין דרוש יותר שטח גידול, כל זרע ניזון משטח אדמה גדול יותר, ולכן הוא פחות "מתיש" את האדמה.
הכוסמין עמיד יותר מפני מזיקים וקל יותר לגדלו באופן אורגני:
- קליפת הכוסמין עבה מאוד יחסית לדגנים אחרים.
- הוא דגן מקורי שלא השתנה ביולוגית באופן מלאכותי – לכן הוא יותר עמיד בסביבה טבעית.
דגים
מחקרים רבים כבר הוכיחו כי צריכת דגים עשויה להפחית מוות ממחלות לב ושבץ מוחי. הם מפחיתים את תהליכי טרשת העורקים הסותמים כלי דם.
חשוב לדעת כי טיגון או קציצות דגים לא מפחיתים את הסיכון למחלות ולעיתים אפילו להפך- להגביר את הסיכון למחלות.
בנוסף- הדגים דלים בקלוריות ולכן מתאימים לתהליך דיאטה, קלים לעיכול, החומציות שלהם נמוכה והם דלים בשומן רווי.
איגוד האמריקאי למחלות לב פרסם המלצה לצריכת שתי מנות של דגים בשבוע
הדגים מתחלקים לשלוש קבוצות:
1. דגים רזים (עד 5% שומן) הם דלים בקלוריות, דלים בשומן רווי. אכילת דגים אלה תורמת לבריאות הלב וכלי הדם כי הם דלים בקלוריות, מכילים מעט שומן ואומגה 3 המגן על שריר הלב. על קבוצה זו נמנים דגי ים התיכון :אנטיאס, לוקוס, ברבוניה ופרידה
2. דגים שמנים (8%-18%) עשירים בחומצת אומגה 3. הם דלים בשומן רווי. על קבוצה זו נמנים סלמון, מקרל וסרדינים.
3. דגים בעלי אחוזי שומן בינוניים (4%-7% ) – הם לא דלים במיוחד בשומן אך גם לא עשירים באומגה 3. יחד עם זאת גם בדגים אלה רמת השומן הרווי לא גבוה, לכן ניתן לאכול מהם, אבל הם פחות מומלצים משתי הקבוצות הקודמות. בקבוצה זו נמנים בס, בורי וקרפיון.
דגי גידול או דגי בריכה
פורל, מוסר, בס, לברק, אמנון וקרפיון. דגים אלו טעימים אך לא מזינים כמו האחרים. הם לא דלי שומן מצד אחד ולא עשירים באומגה 3.
דג מים מתוקים היחיד עליו ניתן להמליץ הוא פורל שגדל בארץ בנחל הדן ועשיר יחסית באומגה 3.
בריאות ועולם הים
דגים מעושנים או מלוחים עשירים בניטריטם או נתרן. יחד עם זאת עישון וכבישה נעשים לרוב לדגים שמנים (סלמון, הרינג, מקרל, פלמידה, מקרוסקה) – דגים שנחשבים לבריאים יחסית. הסלמון הפרוס משלב את יתרונות דג הסלמון ללא רמה גבוהה מדי של שומן ונתרן.
פירות ים מכילים שומן רווי ולכן לא מומלצים.
ברוב דגי הים ניתן למצוא כספית, אולם יש הבדל בכמויות. הדגים המסוכנים יותר הם דגים גדולי גוף עם תוכלת חיים ארוכה, מכיוון שכמות הכספית המצטברת בגופם רבה.
לדוגמא דג טונה מהזן הגדול המשמש בעיקר לסטייק וסושי, מכיל כמות גדולה של כספית. טונה בקופסאות שימורים דגי הטונה שמשתמשים בהם הם קטנים יותר.
לכן ניתן לאכול טונה מקופסת שימורים עד פעמיים בשבוע. וטונה מהזן הגדול אינה מומלצת לאכילה. דגים גדולים נוספים: מקרל גדול ודג חרב.
שמן זית
בשמן הזית כמות גדולה שלחומצת אוליאית שהיא חומצת שומן חד-בלתי-רוויה, התורמת להקטנת הכולסטרול הרע LDL ולעליה ברמת הכולסטרול הטוב. HDL . דבר זה תורם למניעת מחלות לב, מחלות דם ובעיות בכלי הדם כמוטרשת עורקים.
שמן הזית מכיל פוליפנולים וויטמין E שהם אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצן), שעל פי הערכה משפרים את ההגנה של הגוף מפני התפתחותתאים סרטניים, ומונעים בליה והזדקנות שלתאי הגוף.
טמפרטורת הרתיחה הגבוהה של השמן מקטינה את סכנת הפולימריזציה של השמן, כלומר הפיכת מרכיבים שונים שלו לרעילים.
איכות שמן הזית
רמת האיכות של השמן נקבעת על ידי תהליך הפקתו ודרגת החומציות שלו. אחוז החמיצות בשמן הזית מציין את אחוז החומציות החופשיות בשמן.
דרגות איכות לשמן זית:
האיכות הגבוהה ביותר היא "כתית מעולה" extra virgin- – זהו שמן שהופק בכבישה קרה ורמת החומציות שלו אינה עולה על 0.8%.
שמן זית "כתית", נבדל ממנו בכך שרמת החומציות יכולה להגיע עד 1.5%.
שמן שרמת החומציות שלו עולה על 3% מסומן (על פי חוק) כ"שמן זית זך".
"שמן זית מזוכך" הוא שמן שרמת החומציות שלו הורדה אל מתחת ל- 3% באמצעות שימוש בחומרים כימיים ומשמש לרוב למאור ולקוסמטיקה- אך לא למאכל.
את דרגות החמיצות של שמן זית בישראל קובעים גורמים מוסמכים לכך, בהם מעבדות במשרד החקלאות ומעבדות המוכרות על ידי מועצת הזיתים. בישראל, מועצת הזיתים היא הסמכות בכל הקשור בזיתים ושמן זית.
הגורמים המשפיעים על דרגת החמיצות הם: מיעוט פגעים ונגעים בפרי הזית, מהירות העברת הפרי לבית הבד בסיום המסיק וניקיון התהליך בבית הבד עצמו.
השמן זית שרמת החומציות שלו בן 0.2 ל 0.8 נחשב לשמן איכותי לתיבול ובישול. שמן זית מעל חומציות 0.8 נחשב לא איכותי.
- שתית שמן זית מורידה את הכולסטרול הרע. לכן מומלץ לצרוך שמן זית כל יום.
- לאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה מומלץ להרתיח עלי זית ולשתות את התה.
- שתיית אלכוהול- שתיית כפית שמן זית לפני שתיית האלכוהול מקטינה את רמות האלכוהול בדם.
- שיער דליל וקשקשים- מומלץ למרוח את השיער בשמן זית להשאיר כשעה על השיער ואז לחפוף אותו.
שמן קוקוס
מחקרים שונים חושפים את פלאי שמן הקוקוס שזכה לאחרונה בכינוי "שמן חכם". הוא מתחמצן פחות בטיגון, בישול ואפיה בהשוואה לשמנים אחרים שמתחמצנים בקלות בחימום והופכים לשמנים מזיקים. חשוב לציין שהדברים הללו חלים אך ורק על שמן קוקוס המופק בכבישה קרה ושלא עבר תהליך הידרוגנציה (כמו בייצור מרגרינה).
היתרון התזונתי של שמן הקוקוס הוא שהוא מורכב משלוש חומצות שומן: קפרית, קפרילית ולאורית. המבנה שלו דומה מאוד לקולסטרום – חלב האם הראשוני. שלוש החומצות האלו הן נוגדות זיהום חזקות ביותר, שפועלות נגד חיידקים, וירוסים, פטריות וטפילים, לכן שמן הקוקוס מעולה לדלקות וגינאליות במריחה מקומית. הוא גם עוזר מאוד לאנשים עם בעיות עיכול, ומסייע לספיגה טובה יותר של כל הוויטמינים והמינרלים.
מסיכום של המחקרים המדעיים הרבים שנערכו על שמן הקוקוס, ניתן למנות מספר השפעות בריאותיות:
- מגביר את קצב המטבוליזם ותורם להעצמת רמות האנרגיה.
- מקדם את תחושת השובע, תורם להפחתה במשקל ולשמירה על המשקל הרצוי.
- משפר את מאזן הכולסטרול בדם.
- מפחית את הסכנה למחלות לב וכלי דם.
- מאזן את רמות הגלוקוז בדם, ומסייע בבקרה על מחלת הסוכרת.
- מסדיר את תפקוד מערכת החיסון.
- בעל פעילות כנגד נגיפים, בקטריות ופטריות פתוגניים.
- מסייע בטיפול בכיבים עיכוליים.
- מספק חומצות שומן הנחשבות כחיוניות.
- מזין ומחדש את העור ומונע קמטים
- מסייע באיחוי וריפוי פצעים, אקזמות ואקנה
- מזין ומחזק את שורשי השיער, מקנה לו מראה בריא ומונע נשירה.
הפרדוקס הצרפתי
הפרדוקס הצרפתי הוא כינוי המתאר את הסתירה בין התזונה והרגלי החיים בצרפת- הנחשבים לא בריאים- לבין מיעוט התמותה ממחלות לב לעומת ארצות אחרות.
התזונה הצרפתית כוללת אוכל שומני מגוון, החל מבשר לסוגיו וכלה בגבינות -כלומר, מזון עתיר שומן וכולסטרול, ובנוסף- שתיית 48 ליטר יין אדום בממוצע לאדם בשנה.
הצרפתי הממוצע צורך מדי יום 108 גרם של שומן רווי שמקורו בבשר, בעוד שהאמריקאי הממוצע צורך רק 72 גרם של שומן כזה. הצרפתי אוכל חמאה פי ארבעה יותר מהאמריקאי, הוא אוכל גבינה בכמות של 60% יותר מהאמריקאי, ופי שלושה יותר בשר חזיר, שהנו שומני ועתיר כולסטרול.
בנוסף לכך, מידת העישון והיעדר פעילות גופנית בצרפת אינם שונים באופן ניכר מהממוצע העולמי.
למרות כל זאת, אחוז התמותה כתוצאה ממחלות לב וממחלות כלי הדם בצרפת, בשנת 1999, אצל גברים בגילאים 35-74, היה 83 לכל 100,000. זאת בניגוד לתמותה גדולה בהרבה, של 230 לכל 100,000 איש בארצות הברית.
הסבר אפשרי לפרדוקס
ההנחה כיום היא, כי הסיבה לפרדוקס הצרפתי היא שתיית כמות מועטה אך קבועה של יין אדום, באופן יומיומי, בצרפת.
אמנם, מרבית המחקרים מתארים קשר ישיר בין צריכת אלכוהול כמו בירה וליקר לבין שכיחות מחלות לב ומחלות של כלי הדם הכליליים. למרות זאת, נראה שלצריכת יין אדום, ובאופן מדוד, השפעה שונה.
בקליפת הענבים מצויים פלבנואידים שונים שהם נוגדי חימצון מסוג catechin epicatechin ו-proanthocyanidin מאחר שמפיקים את היין האדום מקליפת הענב, הרי שהריכוז של פלבנואידים יהיה גבוה דווקא בו בהשוואה ליין לבן למשל המופק מתוכן הענב. נראה שצריכה מבוקרת ובמידה מועטה, על בסיס יומיומי, של הכוהל האתילי שמקורו ביין האדום היא אחד מחומרי ההגנה על גוף האדם. הפולי-פנולים שביין האדום מדכאים את ייצור האנדותלין, שמעלה את לחץ הדם תוך השפעתו על השריר החלק שבעורקים. מקור הפנולים (טאנינים) הוא בעיקר בקליפות של ענבים אדומים.
הכוהל שנוצר מאותם ענבים אדומים גורם לעליית רמת הכולסטרול הטוב בדם, מקטין את צמיגות הפלזמה ומקדם את פירוק הפיברין שבאמצעותו עולה איכות הקרישה והזרימה של הדם
נוגדי חמצון (שכמוהם נמצאים כאמור ביין) מקטינים את השפעת הרדיקלים החופשיים שהם אויבי גוף האדם: הרדיקלים החופשיים גורמים להזדקנות התאים, סרטן, סוכרת, מחלת אלצהיימר, עליה ברמת הכולסטרול ומסייעים בהסתיידות העורקים וסתימתם.
למרות התזונה הצרפתית, אין תופעת האלכוהוליזם נפוצה שם יותר מבמקומות אחרים. להפך: שתיית היין היא בכמות מועטה של כוסית או שתי כוסיות ליום בלבד, ולא יותר.
למה לא להסתפק באכילת ענבים?
המקור לתרכובת הפנולים הוא בענבים, אם כן מדוע שלא נסתפק באכילתם ונוותר על שתיית היין?
רמת ה- PH וטמפרטורת הקיבה אינם מתאימים לפנולים הנצרכים ישירות מהענבים ולכן יש לצרוך את הפנולים מיין.
הסבר נוסף לאפקט של היין על בריאות הלב הוא שהיין שנשתה במהלך הארוחה גורם לכך שלוקח לו יותר זמן להיכנס לתוך מערכת הדם. משמעותה של עובדה זו היא, שרק כמויות קטנות של אלכוהול נכנסות לכבד וכמויות מצומצמות במיוחד מסתובבות בכלי הדם, הענבים מכילים הרבה סוכר וערכם הגליקמי בדם גבוהה.
יין- בריא או לא בריא- זו השאלה
דיונים רבים מתקיימים אודות היתרונות והנזקים המיוחסים לשתיית יין. כיום ידוע כי צריכה מתונה של יין מקטינה את הסיכון להתפתחות מחלות לב, לעומת זאת , צריכה מוגברת של יין גורמת לנזקים רבים בגלל האלכוהול שבו.למרות שיש עדויות חדשות הקושרות צריכת אלכוהול מתונה להתפתחות סרטן השד, אנו יודעים על הרבה נזקים שהוא גורם.
אלכוהול הוא שם כולל למשקאות חריפים המכילים תרכובת של אתנול. אתנול הוא תרכובת אורגנית המהווה את הכוהל הפשוט יותר. אתנול נמצא בכל המשקאות החריפים.
נזקי האלכוהול
האלכוהול גורם לנזק עצבי המתבטא בהפרעות זיכרון, בדיבור, ובמצב רוח.
בטווח ארוך שתיית אלכוהול פוגעת בכבד ועשויה להוביל לשחמת הכבד.
שתיית אלכוהול גורמת לצרבת. עליה בחומציות הקיבה ונטייה ליצירת כיב קיבה.
גרם אחד של אלכוהול משמעותו 7 קלוריות. שתייה עודפת מעמיסה קלוריות עודפות ועשויה לתרום להשמנה ניכרת.
אלכוהול הופך לסוכר בגוף ואסור לאנשים הסובלים מסוכרת.
ניפוץ מיתוס הפרדוקס הצרפתי
את המיתוס ניפצו חוקרים מאוניברסיטת ויקטוריה בקולומביה הבריטית, במחקר שתוצאותיו פורסמו ב2006 בכתב העת addiction research and theory/ וקבעו: אין שום יתרון בריאותי בצריכת כוסית אלכוהול מדי יום, והיא אינה מסייעת למנוע מחלות לב.
החוקרים גילו הטיה חמורה ומשמעותית ברבים מהמחקרים, שהיא שגיאה בסיסית של ממש במחקר המדעי. מרבית המחקרים כללו אנשים שהפסיקו לשתות אלכוהול מסיבות בריאותיות ( בשל נטילת תרופות, הידרדרות במצב בריאותם, הוראה של הרופא וכדומה). וסיווגו אותם ככאלו שלא צורכים אלכוהול כלל.
כאשר השוו את התמותה של " קבוצת המתנזרים משתייה " לתמותה של אלו שצרכו אלכוהול באופן מתון. התגלה כי הצרכנים המתונים חיו יותר.
צוות המחקר מצא רק שבעה מחקרים שבהם הושוו כראוי אנשים שמעולם לא צרכו אלכוהול עם אנשים ששתו כוס יין ביום. תוצאות אותם מחקרים הראו באופן חד משמעי כי אין שום יתרון בריאותי בשתיית כוסית יין אדום בכל יום.
ההמלצה שלי היא לשתות שתי כוסות יין בשבוע- לפי תורת הרמב"ם – כמובן למי שמותר. חשוב לשים לב שהיין הזה יהיה עשיר בפרוציאנידים. ככל שהיין איכותי יותר וככל שהוא נעשה בשיטת מסורתיות יותר- כך גדולים הסיכויים שהוא גם טוב יותר ללב שלכם. וחשוב לזכור שגם אם צריכה מתונה של יין מקטינה את הסיכון להתפתחות מחלות לב- צריכה מוגברת של אלכוהול גורמת לנזקים רבים.
חשוב לציין שעם השינויים בעולם וכניסת המזון המהיר גם לצרפת – תם עידן הפרדוקס הצרפתי
מהנתונים של ארגון הבריאות העולמי עולה כי 42 אחוז מתוך אוכלוסיית צרפת בגילאי 15 ומעלה מוגדרים כבעלי עודף משקל, ו-12.4 אחוז מוגדרים כסובלים מהשמנת יתר. מספרים אלה נמצאים בעלייה מתמדת: בהשוואה, שיעור השמנת היתר בשנת 2003 עמד על 11.3%, ו- 8.2% בשנת 1997.
מומחים בצרפת אומרים כי אחד מכל חמישה ילדים יהפוך לשמן. "זוהי מגיפה בינלאומית", אומרים מומחי ארגון הבריאות העולמי, "כיום חיים בצרפת 2.3 מיליון שמנים יותר מאשר לפני תשע שנים".
מתכוני החודש
חמין צמחוני עם חיטת כוסמין
מרכיבים:
- 2 כוסות כוסמין
- 2 כוסות שעועית.
- 2 כוסות גרגירי חומוס.
- 1 שומר
- 1 ראש סלרי מקולף
- 4 גזרים מקולפים.
- 2 בטטות גדולות
- 1 בצל גדול מקולף
- 2 שיני שום מקולפות
- 1 פלפל ירוק חריף- לפי הטעם.
- 10 עלי מרווה
- 10 גרגרי פלפל שחור שלמים
- 1 כוס יין לבן יבש
- 10 כוסות מים
- 1 כף מלח גס
- 3 כפות שמן זית.
אופן ההכנה:
- בסיר גדול, רחב וכבד, מחממים את השמן על להבה גדולה חוצים את הירקות, (בצל, שום, גזר, שומר, פלפל חריף, סלרי, בטטות), ופורסים כל חצי לפרוסות. זורקים את הירקות החתוכים לסיר, מערבבים ומקרמלים במשך כמה דקות.
- מוסיפים יין לבן, מרווה , פלפל שחור ומלח. מביאים לרתיחה. מוסיפים 8 כוסות של מים. מערבבים בעדינות ומביאים לרתיחה.
- מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 3 וחצי שעות או יותר תוך שמירה על רתיחה מתונה.
- כעבור 3-4 שעות מוסיפים את גרגרי הכוסמין ,גרגירי החומוס והשעועית לתבשיל ואיתם עוד 2 כוסות מים. מערבבים בעדינות. מביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים מכוסה תוך שמירה על רתיחה מתונה במשך שעה.
- כעבור שעה בודקים תיבול, מוסיפים מלח אם צריך ומעבירים את הסיר לשעתיים נוספות או יותר בתנור שחומם מראש לטמפ' של 120 מעלות..
- לפתוח את הסיר ולהתענג על הטעם…
בתאבון!
מג'דרה בריאה
חלבון מלא מהצומח
מרכיבים:
- 1 – כוס אורז בסמתי מלא.
- 1- כוס עדשים ירוקות אפשר גם קטניית מש.
- 2.5 – כוסות מים רותחים.
- 2 – בצלים קצוצים.
- 4- שיני שום קצוצות.
- 2- כפות שמן זית.
- חצי כפית כמון.
- חצי כפית כורכום.
- חצי כפית קינמון.
- מלח ופלפל.
- חופן כוסברה קצוצה.
אופן ההכנה:
- השרו את האורז במים כשעה. בזמן זה בשלו את העדשים/ קטניית מש בסיר מלא מים רותחים כ-20 דק', עד לריכוך.
- טגנו בצל ושום בשמן זית עד להזהבה. סננו את האורז והוסיפו לסיר. הוסיפו את התבלינים וערבבו.
- הוסיפו 2.5 כוסות מים רותחים ואת העדשים. ערבבו וכסו את הסיר תוך הנמכת הלהבה.
- בשלו כחצי שעה.
לפני ההגשה מפזרים מעל כוסברה קצוצה.
טיפ החודש
טיפ החודש – שמן קוקוס מסייע להרזיה-
אחד הממצאים המרעישים והמסבירים את הפיכתו של שמן קוקוס ללהיט בארה"ב, הוא העובדה ששימוש קבוע בו – מסייע להרזיה, מפחית את אחוזי השומן בגוף ואת משקל הגוף.
ההסבר המדעי לכך הוא כי שמן קוקוס מכיל בעיקר חומצות שומן רוויות בגודל בינוני המתעכל במהירות, אינו הופך לשומן בגוף, מעניק אנרגיה, מגביר את קצב חילוף החומרים, מגביר שריפת קלוריות, מעניק תחושת שובע לשעות רבות ומפחית את התאבון.
כאשר אופים עם שמן קוקוס יש צורך להשתמש רק במחצית מכמות השמן או החמאה המומלצת במתכונים. בכך מפחיתים את כמות קלוריות בחצי.
-המלצה שלי- מידי פעם מרחו שמן קוקוס על הקרקפת ועל עור הפנים (לאחר ניקוי) – עסו היטב, לכו לישון עם השמן בלילה, תחפפו בבוקר – ותראו את הפלא על עור הפנים והשיער…
לא נשכח להקשיב לגופנו- לנשום עמוק, להזין אותו במזון איכותי, בחום, שמחה ואהבה …
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
טיפולים נוספים בקליניקת "מבט לטבע" – טיפול ברייקי ובפרחי באך ♥
רייקי- אנרגיית החיים האוניברסלית
הרייקי היא תורה יפנית עתיקה הפועלת באופן הוליסטי (הכולל את השלם), המטפל בשורש הבעיה ולא רק מעלים סימפטומים. אנרגיית הרייקי היא אנרגיית חיים בעלת כוחות ריפוי החודרת בעדינות אל כל יישות (אדם, חיה, צמח) שבה מטפלים, ומרפאת לעומק את היסוד האמיתי של הבעיה. הרייקי מוצאת את דרכה לאותו איזור בגוף אשר דורש ריפוי.
הרייקי תומך בכל ישות ומשפר את מצבה בכל המישורים – הפיזי, הנפשי והרוחני.
איך זה עובד?
כוח החיים זורם בתוכנו דרך מרכזי האנרגיה שלנו (צ'אקרות) בזמן מחלה או בתקופות בהם הגוף חווה שינויים, תחושות, פחדים, חרדות ואי נעימות כלשהי המחשבות והרגשות השלילים מתחברים לשדות האנרגטיים שלנו. הדבר גורם לקצר בזרימת כוח החיים ומחליש את מערכות הגוף שלנו.
הרייקי היא אנרגיה המרפאה בכך שהיא זורמת דרך המקומות הפגועים בגוף, מטעינה אותם באנרגיה הרמונית וגורמת לאנרגיה דיסהרמונית להעלם.
כך כוח החיים מחדש את זרימתו באופן טבעי ובריא.
הרייקי פועל גם כרפואה מונעת, המגינה מפני מחלות. רייקי יכול לעזור לנו למצוא את דרכנו חזרה למצב של בריאות ,שלמות רגיעה ואהבה.
בשילוב עם תמציות פרחי באך:
ד"ר אדוארד באך היה בין הראשונים שדיברו על טיפול גוף – נפש, הוא פיתח 38 תמציות של פרחים אשר עשויים מהאנרגיה של הפרח ז"א הוא מצא דימיון רב בין הפרחים הספציפים הללו לתכונות אופי של האנשים. תפיסתו הייתה – "אני מטפל באדם ולא במחלה".
התמציות מופקות מפרחי בר הנקיים מדשנים וכימיקלים ועוזרים להתמודדות במצבים של לחץ, חרדה , פחד, דיכאון, כעס וכו'. התמציות עוזרות לחדש את הקשר של המטופל עם האני שלו ולשחרר את הדיסהרמוניה במצב הרגשי/ נפשי הגורמת למחלה.
התמציות מרפאות לא ע"י תקיפת המחלה אלא ע"י הצפת התכונה/מחשבה/חולשה אשר תוקעת אותנו, הן עוזרות לסלק רגשות שליליים ומשנות עמדות ותכונות אופי באופן שתורם לשלוות הנפש.
רומי חוכמה 052-8781537 טלפקס- 09-7745305 מרפאה: שד' מנחם בגין 1, רעננה
הערה חשובה – בהרשמה לירחון אתם הופכים להיות חלק מרשימת התפוצה של מבט לטבע.
אנא כנסו לאתר הבית להרשם, ההרשמה נמצאת בירחון.
אם אתם חושבים שחברכם ירצו להנות מהעיתון אנא המליצו להם להרשם ונשמח לצרף אותם.
כל הזכויות שמורות לרומי חוכמה.