שלום חברים,
אנו חיים היום בעידן בו עלינו לפלס את דרכנו בג'ונגל מבלבל של פרסומות ושטיפות מוח מכל הכיוונים. כך גם בענייני בריאות: לא כל הנוצץ זהב הוא ולא כל מה שאומרים לנו שהוא בריא – באמת בריא.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
הבעיה היא שלפעמים קשה להבין מה באמת נכון, לכן בירחון זה אעשה קצת סדר במיתוסים שונים בתחום הבריאות והתזונה ואתן כמה טיפים, שיאפשרו לכל אחד לעמוד בעצמו על המשמר.
ראשית, חשוב לשמור על בחינה ביקורתית ומפוקחת של המידע. היום הכל נמדד בכסף ואנחנו כבר יודעים שכאשר מתפרסם מחקר בריאות מסוים, כדאי לנו לבדוק תחילה מי משלם עליו (למשל, מחקר הממליץ לאכול כמה מוצרי חלב ביום וממומן על ידי תעשיית החלב).
אנחנו גם יודעים כבר, שכדאי לאכול אוכל פשוט ולא מעובד ושכדאי לא ליפול בפח, אפילו כשמוצר מונח במדפי מזון הבריאות, אבל עשיר ברשימת מרכיבים כימיים. דבר זה נכון גם עבור הטבעונים – אין ספק שהטבעונות משדרגת מאוד את הבריאות, אם יודעים מה לאכול. אכילת ג'אנק חוטאת למטרה ותורמת ליצרני מזון קלוקל במסווה בריאותי.
עניין חשוב נוסף הוא שלא כל מה שבריא לאדם אחד, בריא לאחר. לכל אורך ההיסטוריה לא נולד אדם אחד שהוא זהה לחלוטין לאדם אחר (גם לא תאומים זהים), לכן לכל אחד יש את התופעות ואת הצרכים האינדיבידואליים שלו.
לדוגמא, אומרים שעגבניה עשירה בליקופן ומומלץ לאכול אותה לפני שיוצאים לשמש. זה בהחלט נכון. האם היא בריאה לכל אחד? התשובה היא שלא.
הארידיולוגיה נותנת תשובה מצוינת בדיוק לשונות הזו בין בני האדם, כיוון שהיא שיטת אבחון אישית, המציעה פתרונות לכל אדם על פי המבנה והמאפיינים של גופו ושל אישיותו, ולכן כדאי לפחות פעם אחת לעבור אבחון כזה.
המסקנה המתבקשת היא שהגיע הזמן לחפור עוד קצת לעומק ולפקוח עיניים:
אומרים שתפוח אחד ביום מרחיק את הרופא (תפוח לא מקולף). זה נכון, אבל האמת היותר נכונה היא שאם התפוח לא אורגני, הוא "זוכה" למנת ריסוס כפולה ומכופלת ולא כדאי להתקרב אליו.
ומה לגבי חיטה מלאה – האם לחם מחיטה מלאה באמת בריא יותר?
ומה עם תה ירוק, אורז, שום?
ומה בריא לך באופן אישי? ממה כדאי לך להימנע ומה כדאי לך לאכול? וכמה?
על כל אלו אפרט בירחון שלפניך.
שלכם באהבה,
רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא
—
בריאות אינדיבידואלית
היום גם הרפואה הקונבנציונלית מתחילה להבין את ייחודיותו של כל אדם, ובעיקר בתחום הסרטן נכנסות היום לשימוש שיטות טיפול אינדיבידואליות של רפואה אישית על פי צרכיו של כל אדם. דבר זה מהווה למעשה את מהות האירידולוגיה – מכיוון והעין משקפת את הגוף כולו.
באבחון אירידיולוגי אני רואה בוודאות מבנה ומאפיינים פיזיים של בני אדם ויכולה להמליץ לכל אחד מה טוב בשבילו, ממה עליו להמנע, כיצד לצאת ממשקל תקוע, מבעיות עיכול, בעיות עור וכדומה.
משפחת הסולניים – לא טובה לחומציים
לבעלי מבנה גוף חומצי אני ממליצה על דיאטה המבוססת על מזון בסיסי.
החומציות מחלישה את המערכת החיסונית ומפעילה מערכת דלקתית בגוף, שפוגעת בבריאות הגוף כמו: דלקות פרקים, כאבי שרירים, בעיות עיכול, צרבות ועוד.
לכן משפחת הסולניים – עגבניות, חצילים, פלפלים ותפוחי אדמה – אינה מתאימה לאנשים עם נטייה לחומציות, כי היא מגבירה את החומציות בגוף.
משפחת המצליבים – לא טובה לבעלי מעיים ועיכול רגישים
לבעלי בעיות מעיים (או עיכול) למיניהם אני ממליצה לקחת אנזימי עיכול שיסייעו בעיכול הירקות ממשפחת המצליבים – כרוב, כרובית, ברוקולי, קייל וכרוב ניצנים.
מומלץ מאוד לאדות ירקות אלה – האידוי הוא פעולה שעוזרת לעיכול ויחד עם זאת משאירה את הסגולות הבריאותיות שלהם (הנהרסות במיקרו או בטיגון).
לאנשים עם תת פעילות בלוטת התריס מומלץ לאכול את ירקות המצליבים מאודים או מוקפצים. הדבר נובע מכך שהמזונות הללו מכילים חומרים גויטרוגניים הקשורים להפרעה בייצור הורמוני בלוטות התריס.
בריא – אבל לא תמיד
הרבה אנשים מחליטים לטפל בעצמם על סמך מאמר שקראו או עצה שקיבלו ואז מספרים שהטיפול לא עבד.
חשוב מאוד דווקא להיזהר בדברים שאותם אנחנו מכירים בוודאות כבריאים- ודבר ראשון לבדוק מאין מגיע המוצר.
הנה כמה מוצרים שנחשבים בריאים, אך יש גם צד שני של המטבע וחשוב לבדוק אותם בקפידה:
שום הוא דבר בריא מאוד. יחד עם זאת אסור לגעת בשום שמגיע מסין (השומים היפים והלבנים שבאים מסודרים ברשת). הסינים משמרים את השום בחומרים נוראיים כמו פורמלין, אקונומיקה ושאר רעלים.
תה ירוק נחשב לנוגד חומצה עוצמתי ומומלץ מאוד. גם כאן חשוב לצרוך תה מאיכות גבוהה ולא להתפתות לתה מתוצרת סין או מדינות מתפתחות אחרות, מחשש לחומרי הדברה ותערובת צמחים בלתי מזוהים (ששמותיהם כתובים בסינית ברשימת הרכיבים). ניתן לשתות עד 4 כוסות תה ירוק ביום. חפשו תה ירוק מנפאל ומהרי ההימלאיה ההודית.
האורז המלא נמצא תמיד ברשימת המאכלים הבריאים. גם כאן, בהפוך על הפוך, מתברר שיש ארסן – סוג של רעלן מסרטן – המתרכז בעיקר בקליפה ובסובין, ולכן יש פחות ארסן באורז לבן ובעיקר בבסמטי. לא כדאי להפריז בצריכת אורז ומוצריו באופן כללי. עדיף לאכול פחמימות בריאות אחרות כמו קינואה, כוסמת, או שיבולת שועל. כשאוכלים אורז, חשוב להשרות אותו ללילה ולשטוף אותו היטב לפני הבישול.
לחם מקמח מלא – היום כבר כולם יודעים שקמח לבן מזיק, כי הוא מתפרק מהר לסוכר וסוכר זה רעל. לכן הרבה אנשים צורכים, גם במסעדות, לחם מקמח מלא. זה נכון שעדיף קמח מלא, אבל האמת היא שחיטה באופן כללי לא מומלצת.
החיטה מכבידה על מערכת העיכול ומתישה את הגוף, גורמת לתופעות כמו מיגרנות, עייפות, כאבי בטן, תחושת נפיחות, שלשולים, גזים, בעיות עור, דלקות פרקים ועוד.בנוסף מסתבר שאכילת גלוטן חיטה מקשה על ירידה במשקל.
עדיף לצרוך לחם שיפון או כוסמין ולא לחם מקמח חיטה, גם אם הוא מלא.
לחם ללא גלוטן – הרבה מהלחמים ללא גלוטן שמוכרים ברשתות השיווק מתועשים ומכילים תוספים כימיים, כולל חומרי שימור ושמרים. יש לקנות לחם ללא גלוטן טבעי, ללא תוספים כימיים וללא שמרים, במאפיות שמתמחות בלחם ללא גלוטן איכותי.
מה שלא מספרים לנו על צריכת פירות
אומרים לנו שבריא לצרוך פירות בגלל הוויטמינים והמינרלים.
כמה נקודות שחשוב להכיר בנוגע לצריכת פירות מבחינת הכמות, התזמון וסוג הפירות שאוכלים או מערבבים ביחד:
- הפירות מכילים הרבה סוכר ולכן מומלץ לאכול לא יותר משני פירות ביום, ורצוי שיהיו בעלי אינדקס גליקמי נמוך, לדוגמא: תפוח ואגס.
- חשוב להפריד את הפירות מן הארוחות ולא לסיים ארוחה בפרי, משום שהסוכר שבפרי גורם לתסיסה במערכת העיכול. כדאי לאכול את הפרי במרווח של שעתיים מהארוחה.
- אין לאכול פירות שטעמם מתוק כמו מנגו, בננה ותפוח עץ ביחד עם פירות שטעמם חמוץ כמו קלמנטינות תפוזים ואשכוליות. צירוף זה יוצר תסיסה, מגביר את חומציות הגוף ומקשה על פעולת העיכול.
כל הדברים האלו תקפים גם לגבי מיצי פירות. כמו כן חשוב לדעת שמיצי פירות הם סוכר זמין ללא סיבים של הפירות עצמם, שהוא משמין, ולכן הם לא בהכרח בריאים.
מה הכי מומלץ לאכול אורגני?
ירקות ירוקים כמו חסה, פטרוזיליה, כוסברה וכו' מומלצים מאוד לבריאות. עם זאת כשהם לא אורגניים הם זוכים למנה כפולה ומכופלת של ריסוס, לכן כדאי ירקות ירוקים אורגניים.
תפוח הוא גם פריט בריאותי שמומלץ ביותר לכלול בתפריט היומי. הידעתם שאכילת 2 תפוחים ביום תאזן לכם מצב הכולסטרול?! עם זאת גם התפוחים מקבלים מנה כפולה של ריסוס ולכן כדאי לאכול תפוחים אורגניים.
פירות יבשים – פירות יבשים לא אורגניים נראים מאד יפה על השולחן כשמארחים ולעומתם האורגניים הרבה פחות אטרקטיביים, למשל משמש מיובש אורגני נראה לגמרי שחור ומעוך. עם זאת ולמען הבריאות, חשוב מאד להמנע מצריכת פירות מיובשים לא אורגניים, כיוון שהם מאד לא בריאים.
זכרו כי המלצות אלו הן כלליות. אני ממליצה לכל אחד לעבור גם אבחון אירידיולוגי לפחות פעם בחיים, כדי לדעת איך לנהל את גופכם תזונתית ובריאותית.
מאחלת בריאות טובה ושמחה בלב!
שלכם,
רומי חוכמה
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.