די לסטרס!
החיים היום שופעים מתח והדבר פוגם בבריאותנו.
חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון גילו את מה שהרפואה ההוליסטית כבר ידעה מזמן: חשיפה ממושכת ללחץ יכולה להעלות את הסיכויים לחלות במחלות התוקפות את הגוף ולהחריפן.
הסטרס – מהו?
ההגדרה המדויקת של סטרס (דְּחָק, עקה או לחץ בעברית) היא ההרגשה של קושי שאתם חשים מול דרישות החיים הגבוהות בימינו או במצבים של שינוי בחיינו – גופני או נפשי. כמו כן אנו נוטים לסטרס במצבים של דילמה או תחושה של חוסר שליטה.
אנו חווים סטרס הרבה פעמים מדי יום במשך חיינו.
מחקרים רבים מוכיחים שמצבי סטרס יוצרים תגובות פיזיולוגיות, שעם הזמן מעמיסות על מערכות הגוף מעבר למה שהן מסוגלות לשאת.
חשוב לציין כי אנחנו שונים בהתמודדות מול מצבי סטרס, אך אפילו למעטים בינינו שמתפקדים במצבי סטרס יש נקודת שבירה.
סטרס רב מדי פוגע באיכות חיינו ולכן עלינו למצוא את האיזון הנכון.
בית, עבודה, פרידה, קושי כלכלי, בעיות חברתיות ואפילו אירועים משמחים כמו חתונה, והשגרה העמוסה עצמה הם חלק מהסיבות ללחץ בחיים שלנו.
גם שינויים הורמונליים מושפעים מהסטרס.
ההשפעות של הסטרס
באופן כללי, סטרס מתמשך פוגע באיזון הגופני, פוגם במערכת החיסון, מגביר את הרגישות לתחלואה במחלות זיהומיות וכן פוגם במנגנון הרעב שלנו ואנחנו אוכלים יותר מידי או פחות מידי, תלוי בטיפוס.
אדם המצוי בסטרס מרגיש עייפות, עצבנות ואי שקט, דופק מואץ, קשיי שינה, שרירי צוואר תפוסים, הפרעות ריכוז, בעיות זיכרון, הפרעות במערכת העיכול, כאבי ראש, בחילות ולחץ בחזה.
אם מצבי המתח מתמשכים זה מעודד התפתחות מחלות רבות:
מחלות מעיים, אולקוס, החלשות של מערכת החיסון, שגורמת להצטננויות וזיהומים בדרכי הנשימה, התפתחות של כיבים (אולקוס), עלייה בלחץ הדם, התפתחות תאי סרטן וכן התפתחות של מחלות אוטואימוניות, ולכן אנו עדים היום ליותר ויותר בעיות כמו קרון, קוליטיס, דלקת מפרקים ראומטית, פסוריאזיס, סוכרת נעורים.
טיפים למניעה ולהתמודדות עם השפעות הסטרס
מבחינה גופנית:
תזונה נכונה –
להקפיד על פחמימות מורכבות וקטניות, שתורמות לתחושת שובע ואנרגיה לאורך זמן רב.
להרבות באכילת פירות וירקות.
להקפיד על שתייה – מים, תה ירוק אורגני, חליטות צמחים.
מזונות שמורידים הורמוני סטרס –
- מומלץ לאכול ארוחת בוקר המכילה דייסת שיבולת שועל, אבוקדו, טחינה. הטחינה היא בעלת אינדקס גליקמי נמוך ועשירה בסידן, שמרגיע את מערכת העצבים.
- שומנים נכונים: שמן זית, שמן קוקוס, טחינה ושקדיה.
- דגים עשירים באומגה 3 כגון: סרדינים, מקרל וסלומון.
- פירות וירקות: במיוחד כתומים וירוקים. ירקות ופירות אלה בסיסיים ומורידים את רמת החומציות בגופנו וכך מקטינים את הסטרס.
- מיצי עלים ירוקים (אורגניים!).
- קטניות: גרגרי חומוס, עדשים, גריסי פנינה.
- לחם מחמצת של כוסמין או שיפון.
מזונות שכדאי להימנע מהם –
- חשוב לצמצם צריכת אלכוהול וקפאין.
- להפסיק צריכת בשר בקר, עוף ומזון מעובד.
- לצמצם צריכת סוכרים.
- להימנע מטיגון, ממרגרינה ומחמאה.
צמחי מרפא ותוספי תזונה המפחיתים סטרס –
צמחי מרפא: ויטניה, ג'ינסנג, אגוז קולה וגנודרמה.
תוספי תזונה: אומגה 3, B קומפלקס, ויטמין C, סידן ומגנזיום.
פעילות גופנית –
ריצה, הליכה ושחיה יכולות לסייע בשחרור המתח שנצבר ביומיום. יוגה ופילאטיס נותנות כלים להרגעת הגוף.
מבחינה נפשית:
מחקרים הראו שכאשר אנו יודעים מראש שאנו עומדים בפני מצב שעלול לעורר סטרס, זה כבר מקל על ההתמודדות שלנו עם המצב. ראשית, ניתן להיערך לקראת המצב הלא נעים. שנית, אפשר לחוש רגיעה וביטחון ביתר הזמן, כאשר לא צפוי מצב שעלול לעורר סטרס.
וחשוב לא פחות, להקפיד על תזונה נפשית נכונה –
חישבו חיובי, לכו לסדנאות מדיטציה, דמיון מודרך, תורת הקבלה וכו'.
מצאו תחומי עניין, שמעלים חיוך על פניכם ומרוממים את מצב רוחכם.
יום רגוע ושמח,
רומי חוכמה – אירידיולוגית ונטורופתית
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.