פסח כשר – ונקי מגלוטן
שלום חברים,
חג הפסח – חג האביב, הוא זמן טוב לניקוי סביבתנו, וזמן נכון לאכילה שתיטיב עם גופנו ותנקה אותו מבפנים.
המודעות ההולכת וגדלה למוצרים נטולי גלוטן קיימת גם בגלל מגבלות בריאותיות ההולכות והופכות נפוצות, וגם מטעמי תזונה נכונה.
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.
הגלוטן הוא חלבון שנמצא בחמישה דגנים: חיטה, שעורה, שיפון, כוסמין ושיבולת שועל. הוא מהווה כ-90 אחוז מכלל החלבון שבגרגירי הדגנים, וכיוון שהוא אינו מתמוסס במים, הוא בעצם מחבר את מרכיבי הקמח יחד ומאפשר את הפיכתם לבצק.
כוסמין – הנחשב לדגן הבריא ביותר משאר מיני הדגן – מכיל אף הוא גלוטן, אולם בכמות פחותה ובמיוחד מהחיטה. לכן, חולי צליאק לא יכולים לאכול כוסמין, אך אנשים הרגישים לחיטה עצמה יכולים לצרוך כוסמין.
למעשה ניתן לחיות ללא גלוטן. חולי ציליאק חייבים דגנים ללא גלוטן, משום שגופם דוחה את הגלוטן וכתוצאה מכך נוצרות בעיות גדילה, ירידה בצפיפות העצם ומחלות סרטן שונות במעיים.
יש אנשים שרגישים לגלוטן ומדווחים שמאז הפסיקו לצרוך תזונה המכילה גלוטן הם נפטרו ממיחושים וכאבים בבטן כמו נפיחות, גזים, ושלשולים.
בירחון זה אני מביאה לכם פתרונות ומתכונים נטולי גלוטן שיאפשרו לכם להמנע מהשמנה, מאי נוחות ואף סבל, ואולי אפילו יעזרו לכם לרזות.
ובהזדמנות זו מאחלת לכם חג חירות שמח ושחרור מכל מה שלא משרת אתכם ומיטיב עמכם, נפשית ופיזית.
שלכם באהבה,
רומי חוכמה – אירידיולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא
מהו הגלוטן?
גלוטן (בלטינית) = דבק.
הגלוטן הוא חלבון שפועל כחומר דביק, שמחבר את הקמח באפיית מוצרים. רוב האנשים צורכים את הגלוטן באמצעות החיטה. יש גלוטן שהוא שונה בהרכבו, גם בדגנים אחרים כמו שיפון, כוסמין, שעורה, ושבולת שועל.
רגישות לגלוטן
תכונת הדבקות מפריעה לפירוק וספיגה של חומרים מזינים. מזון שלא מעוכל היטב מוביל לפסולת דביקה במעיים, וזו מולידה מתקפה של מערכת החיסון על דופן מעי הדק.
התסמינים הם: נפיחות, גזים, בחילה, שלשולים ועצירות.
צליאק
צליאק (כרסת) היא מחלה של מערכת העיכול המאופיינת בתת-ספיגה של מזון.
הפגיעה נוצרת מדלקת ברירית המעי הדק, כתגובה אוטואימונית לאכילת מזון המכיל גלוטן (בעיקר דגנים) וחלבונים הדומים מבחינה מבנית לגלוטן.
טיפול תזונתי, כלומר דיאטה נטולת גלוטן, יבריא לחלוטין אנשים שסובלים מצליאק.
היסטוריית המחלה תוארה כבר במאה הראשונה, אבל רק לאחר מלחמת העולם השנייה נצפה ותואר לראשונה הקשר לאכילת חיטה.
מחלת הצליאק נחשבת כמחלת ילדות, אך בשנים האחרונות חלה עלייה בשכיחות החולים המבוגרים.
גלוטן והרזיה
בפרק הזמן הראשון שלאחר הוצאת הגלוטן מהתזונה יש ירידה במשקל, אבל ברוב המקרים עם הזמן עולים במשקל.
הסיבה לכך היא שרוב התזונה ללא גלוטן היא בעלת אינדקס גליקמי גבוה, כיוון שמאפים ללא גלוטן מבוססים על עמילן והופכים במהירות לסוכר. לכן הדיאטה ניתנת לתקופה מוגבלת ואחר כך מחזירין את רוב הדגנים, חוץ מחיטה.
עיכול הגלוטן צורך הרבה אנרגיה ומשאיר פחות אנרגיה לחילוף החומרים, ומכאן הקושי לרדת או לעלות בקלות במשקל.
מאחר שפסח הוא חג שרוב מאכליו נטולי גלוטן, ניתן דווקא בחג עצמו לעשות דיאטה נטולת גלוטן, ובמקום להשמין אולי גם לרזות.
אז איך נעשה את זה?
מצות ללא גלוטן
מצות שבולת שועל – שיבולת שועל היא מחמשת מיני דגן ואסורה מהתורה בפסח.
יחד עם זאת הוכח ששיבולת השועל הקרויה "קוואקר" אינה שיבולת השועל המוזכרת בתורה, ולכן הותרו מצות שיבולת שועל שהן כשרות לפסח, וניתן לברך המוציא על המצות. יש גם מצות שמורות משבולת שועל.
מיועד לאנשים שאינם יכולים לאכול מאפה מקמח חיטה. מתאים לדיאטות של הימנעות מגלוטן ומסוכר.
מצות מתפוחי אדמה – ריבועים מקמח תפוח אדמה בטעם טבעי. לא ניתן לברך המוציא על המצה הזו. מתאים לדיאטות של הימנעות מגלוטן ומסוכר.
*יש גם לחמים ולחמניות ללא גלוטן וסוכר שמיועדים לפסח, בד"כ מקמח סויה, תירס וכו'.
מאכלים אחרים
קינואה – הקינואה לא נחשבת כקטניות ומותרת לאכילה בפסח, אחרי שבוררים אותה מחשש תערובת גרגירים אחרים.
באירופה לא אכלו קינואה. יש אשכנזים הנוהגים לא לאכול בפסח כל מה שלא נהגו אבותיהם לאכול, ולכן הם לא אוכלים קינואה בפסח.
נקודת המוצא של תפיסה זו היא שבפסח הכל אסור, מלבד מה שנודע כמותר. יש רבים הנוהגים כך, בעידודם של גורמים מסוימים בתעשיית הכשרות המרחיבים את מוטת ההשגחה לקראת הפסח לתחומים נרחבים ביותר, אך תפיסה זו אינה מעוגנת בהלכה.
לעומת זאת דוחן וכוסמת נחשבים כקטניות לעניין המנהג (כוסמת=קאשע).
אורז בסמטי – מומלץ לאכול אורז בסמטי מלא שהוא בעל אינדקס גליקמי נמוך. מי שרגישים יכולים לאכול אורז בסמטי לבן בשילוב עם קטניות, מה שמוריד את האינדקס הגליקמי וגם מהווה חלבון מלא.
קטניות – הקטניות הן נקיות מגלוטן ובשילוב עם דגן המותר לאכילה בפסח – כגון אורז, הן מהוות חלבון מלא. הקטניות מכילות סיבים ופחמימות מורכבות המתפרקות ונספגות אל הדם בקצב איטי ולכן תורמות לתחושת שובע. הקטניות מכילות שלל ויטמינים ומינרלים ונוגדי חמצון.
נבטים, נבטוטים – יש בהם גרעין ולכן הם מותרים רק לאוכלי קטניות. נחשבים היום כ"מזון על". הם מכילים ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו חיוניות, אנזימים וסיבים. וכמות הוויטמינים שבזרע מכפילה עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה.
ירקות אינם מכילים גלוטן – עלים ירוקים, ירקות ממשפחת המצליבים, קישואים – כל אלו הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך. כל בעלי העלים הירוקים מסייעים בניקוי הגוף מרעלים ומכילים ברזל.
הכרוב מכיל רמה גבוהה של סידן. הירקות השייכים למשפחת המצליבים – כרוב, כרובית, קייל, ברוקולי, קולרבי, צנונית – מסייעים במניעת סרטן ובמניעת דלקת כרונית בגוף – שורש כל המחלות.
תפוח אדמה – נטול גלוטן, אולם בעל אינדקס גליקמי גבוה, אסור לאנשים שסובלים מסוכרת ולאנשים שרוצים לרדת במשקל.
בטטה – נטולת גלוטן ובעלת אנדקס גליקמי בנוני. אסורה לחולי סוכר.
פטריות שיטאקי – מתאימות לכולם, גם לאנשים עם בעיות במערכת העיכול.
אגוזים וגרעינים – אגוזים וגרעינים שאינם עוברים תהליכי קלייה הם מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים כמו: אבץ, מגנזיום, חומצה פולית, סלניום, ברזל, סידן, ויטמין E, וויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן רב בלתי רווית, סיבים תזונתיים ואחוזי חלבון גבוהים.
ואחרי החג?
סדנת מיצים לניקוי רעלים
כתוספת לתהליך הניקוי שהתחיל בפסח, מומלץ להצטרף לסדנת צום מיצים מיד אחרי הפסח.
השילוב של שתיית מיצים והפסקת האכילה, מאפשר למערכת העיכול לנוח ולמערכות הגוף השונות – כגון: כבד, כליות, ותאי הגוף – להשתמש באנרגיה הזו לחדש עצמן ולבצע תהליך של ניקוי רעלים שהצטברו. תהליך ניקוי המיצים מהווה בוסטר לחילוף החומרים וגמילה מהתמכרויות לאוכל.
במהלך הסדנה שותים מיצים אורגניים של ירקות ומעט פירות, העשירים במינרלים וויטמינים שמזינים את תאי הגוף.
במצב זה הגוף מוטען באנרגיה וחילוף החומרים מועצם. כבר אחרי היום הראשון של הצום רוב האנשים ירגישו בהתרוממות רוח.
כמה מתכונים
על האש – שיפודי טופו וירקות
הטופו עשוי מסויה כך שמדובר בקטניות. חלבון הטופו הוא חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו שהגוף נזקק להן.
ניצולת החלבון של הטופו עצומה – כ- 95% מהחלבון נקלט בגוף. הטופו עשיר בסידן, דל שומן ונטול כולסטרול. הטופו מכיל פיטואסטרוגנים השומרים על צפיפות העצם ורעננות העור.
אכילת טופו מעכבת גדילת תאים סרטניים במרבית סוגי הסרטן ומקטינה את הסיכון ללקות בהתקפי לב. חשוב לקנות טופו שרשום עליו שאינו מהונדס גנטית. הכמות המומלצת ליום הינה 100 גרם. הטופו מקבל את כל טעמי התבשיל שבו הוא נמצא.
מצרכים:
- 250 גרם טופו חתוך לקוביות
- 1 כוס רוטב סויה מופחת נתרן, ללא גלוטן
- קוביות ירקות לפי בחירה: בצל, פטריות שיטאקי, עגבניות, בטטה, קישוא, פלפל אדום
אופן ההכנה:
- משרים את קוביות הטופו עם קוביות הירקות ברוטב למשך הלילה.
- משחילים את קוביות הטופו ואת קוביות הירקות על השיפודים.
- צולים כ-15 דקות.
עוגת חומוס
החומוס משביע כי הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך. לכן הוא מצוין לאנשים עם תנודות בסוכר או שרוצים לרדת במשקל. החומוס גם עשיר בסידן. סוכר קוקוס הוא גם בעל אינדקס גליקמי נמוך. בימי הפסח כדאי להחליף את הפשתן בצ'יה שהיא כשרה לאוכלי קטניות.
עוגת שוקולד קוקוס ללא גלוטן
שוקולד מריר אורגני ידוע בתכונותיו הבריאותיות מוריד לחץ דם ומעלה סרוטונין. סוכר קוקוס הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך, שהופך אותו אידאלי לאנשים עם תנודות בסוכר או לאנשים שרוצים לרדת במשקל.
קמח קוקוס הוא בעל תכולה נמוכה של פחמימות ואינו מכיל גלוטן. בעל אחוז גבוה של סיבים תזונתיים – פי 4 מאשר בסובין שיבולת שועל, פי 3 מאשר בזרעי פשתן טחונים ו-פי 2 מאשר בסובין חיטה – ותכולת חלבון גבוה.
מאחלת בריאות טובה ושמחה בלב.
שלכם,
רומי חוכמה
לפרטים נוספים או לייעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום וללא התחייבות בנושא נטורופתיה, אירידולוגיה ואורח חיים בריא צרו איתנו קשר בטלפון 052-878-1537, ואשמח לעמוד לשירותכם.